Δεν θα δώσει τους S-400 στην Ουκρανία η Τουρκία: «Είναι εκτός συζήτησης» είπε ο Τσαβούσογλου
Αρνητική- όπως αναμενόταν άλλωστε- είναι η απάντηση της Τουρκίας στις ΗΠΑ, για τους S-400. Οι ΗΠΑ είχαν προτείνει στην Τουρκία, πως αν θέλει τα F-35 θα πρέπει να δώσει τους S-400 που έχει προμηθευτεί από τη Ρωσία, στην Ουκρανία για την αντιαεροπορική άμυνά της.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, είπε πως αυτή η πρόταση είναι εκτός συζήτησης: «Οι S-400 έχουν ήδη φτάσει στην Τουρκία. Κάποιος είπε ότι οι S-400 πρέπει να δοθούν στην Ουκρανία. Νομίζω ότι αυτά τα λόγια τα είπαν οι ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο είναι εκτός συζήτησης».
Προσέθεσε, μάλιστα, πως «η Τουρκία χρειάζεται περισσότερα συστήματα αεράμυνας. Εάν δεν μπορούμε να τα πάρουμε από τους συμμάχους μας, θα στραφούμε σε άλλες πηγές. Όταν το εξετάζουμε σε αυτό το πλαίσιο, εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για άλλες εναλλακτικές λύσεις.
Εξετάζουμε κάθε επόμενη επιλογή. Ωστόσο, η πρώτη μας επιλογή είναι πάντα οι σύμμαχοί μας. Η χώρα μας είναι μια κυρίαρχη χώρα και πρέπει να καλύπτουμε τις ανάγκες μας. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η Ευρώπη, αλλά τι θα κάνουμε αν τελικά δεν μας πουλήσουν αυτά που θέλουμε;».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο Μπόρις Τζόνσον είπε στον πρόεδρό μας, ότι μπορούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας παίρνοντας από αυτούς, αλλά αυτό δεν συμβαίνει με τις ΗΠΑ και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τι πρέπει να κάνουμε, να περιμένουμε να πειστούν για τις επείγουσες ανάγκες μας;».
Για την ουδέτερη στάση που κρατάει η Τουρκία ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, προσπαθώντας να τα έχει και με τους δύο καλά, είπε: «Η σημερινή κατάσταση μας επηρεάζει όλους. Έχουμε άριστες σχέσεις και με τα δύο αντιμαχόμενα μέρη. Υπογράψαμε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία. Υπάρχουν δύο χώρες που είναι εταίροι μας στην περίπτωση αυτή. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει όλους μας, όχι μόνο εμάς», προσθέτοντας ότι «πρέπει να βρούμε μια λύση το συντομότερο δυνατό».
Τέλος ανέφερε για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ: «Η Ουκρανία δεν έχει καμία ευκαιρία να επιλέξει μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Πρέπει να υπάρξει μια πολιτική ισορροπίας. Είμαστε και εμείς μέλη του ΝΑΤΟ. Εργαζόμαστε μαζί με τη Ρωσία σε πολλά δύσκολα ζητήματα και η Ουκρανία πρέπει να ακολουθήσει μια πιο ισορροπημένη πολιτική».
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Ο χάρτης με τις ασφαλέστερες χώρες σε περίπτωση που ξεσπάσει ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος
- Η Παναγία των Παρισίων αναγεννάται από τις στάχτες της: Συναρπαστικές εικόνες αποκαλύπτουν τις εργασίες αποκατάστασης του καθεδρικού ναού (vid)
- Εντοπίστηκαν τα θραύσματα του νέου υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου της Ρωσίας: «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» λένε οι Ουκρανοί