Το μετρό του μέλλοντος στην Κίνα: 24 γραμμές, πρόσβαση με αναγνώριση προσώπου και δίκτυο 5G σε κάθε βαγόνι
Αν υπάρχει μια χώρα που τεχνολογικά μπορεί να υπερηφανεύεται πως ζει αρκετά χρόνια μπροστά από τις υπόλοιπες, τότε αυτή είναι η Κίνα. Υπερσύγχρονα gadgets έχουν εισβάλλει για τα καλά στη ζωή των πολιτών της αυτοματοποιώντας πολλές από τις συνήθειες της καθημερινότητας, ενώ όσον αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς εκεί μπορείς να συναντήσεις άκρως φουτουριστικές καταστάσεις.
Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το μετρό της πόλης Γκουανγκτζόου στα νότια της χώρας. Με πληθυσμό πάνω από 15 εκατομμύρια ανθρώπους, η συγκεκριμένη πόλη - και εμπορικό λιμάνι - θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες της Κίνας. Ωστόσο, η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του κόσμου βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα πιο βόρεια.
Στο μετρό της Γκουανγκτζόου, λοιπόν, κάθε διαδρομή για τη δουλειά ή τη βόλτα σου αποτελεί και μια μοναδική εμπειρία. Όπως είδαμε στο αναλυτικό Tik Tok βίντεο που δημιούργησε ο χρήστης Roger Wu και έχει καταφέρει να συγκεντρώσει σχεδόν ένα εκατομμύριο προβολές, το μετρό της πόλης αποτελείται από 24 διαφορετικές υπόγειες γραμμές.
@roger311 If you come to China, maybe taking the metro is more comfortable than taking a taxi. #metro #subway #publictransit #China ♬ original sound - Roger Wu
Μιλάμε ασφαλώς για έναν πραγματικό λαβύρινθο, ένα υπόγειο «χωριό», στο οποίο για να μπεις και να ανοίξουν οι μπάρες, αρκεί απλά να κοιτάξεις την κάμερα. Η αναγνώριση προσώπου έχει αντικαταστήσει τα κλασσικά εισιτήρια, ενώ προχωρώντας προς τις αποβάθρες μπορεί να βρει κανείς μαγαζιά ή ακόμη και μια βιβλιοθήκη.
Η αίσθηση που αφήνει στον επιβάτη το συγκεκριμένο μετρό, μοιάζει με αυτή ενός μεγάλου αεροδρομίου. Υπάρχουν ψηφιακοί πίνακες, στους οποίους μπορεί να δει κανείς τις ώρες αναχώρησης κάθε τρένου, καθώς επίσης και τη θερμοκρασία που υπάρχει μέσα σε κάθε βαγόνι ή την ποσότητα των ανθρώπων που επιβαίνουν σε αυτό, προκειμένου να επιλέξει αν θέλει να μπει ή να περιμένει κάποιο επόμενο. Παράλληλα, σε όλο το μετρό, καθώς και σε κάθε βαγόνι υπάρχει δίκτυο 5G κι έτσι οι επιβάτες μπορούν άνετα να ακούσουν τη μουσική τους, να στείλουν μηνύματα ή να δουν την αγαπημένη τους σειρά μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.
Εκτός από τις 24 γραμμές που υπάρχουν ήδη κατασκευάζονται κι άλλες, προκειμένου να υπάρχει εύκολη σύνδεση με κάθε γειτονιά της - τεράστιας κατά τα άλλα - πόλης. Πάντως, το μετρό του μέλλοντος δεν βρίσκεται μόνο στην Γκουανγκτζόου, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Κίνας, οι οποίες τεχνολογικά απέχουν κατά πολύ από άλλες ευρωπαϊκές ή αμερικανικές.