Τα ελληνικά hoaxes διαψεύδουν τον Μητσοτάκη: «Σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του, οι νέες ταυτότητες θα έχουν τσιπάκι»
Πολλές είναι οι αντιδράσεις για τις νέες ταυτότητες, αφού υπάρχουν οι «αρνητές» που υποστηρίζουν πως θα έχουν τσιπάκι γεωεντοπισμού, κάτι που διέψευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μάλιστα, κάνουν ουρές στα αστυνομικά τμήματα για να ανανεώσουν την ταυτότητά τους με την τωρινή της μορφή, προσπαθώντας να γλιτώσουν το... τσιπάκι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο θέμα αυτό εξήγησε πως δεν θα υπάρχει τσιπάκι στις νέες ταυτότητες τονίζοντας συγκεκριμένα: «Οι νέες ταυτότητες δεν έχουν ούτε τσιπάκια, ούτε κάμερες, ούτε διάφορα άλλα ευτράπελα που ακούγονται. Ας μη γίνονται οι πολίτες θύματα εμπαιγμού σπεύδοντας να εκδώσουν ταυτότητες παλαιού τύπου».
Ελληνικά hoaxes: «Σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού, οι νέες ταυτότητες θα έχουν τσιπάκι»
Ωστόσο, τα ελληνικά hoaxes διαψεύδουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας πως οι νέες ταυτότητες θα έχουν τσιπάκι, αναφέροντας όμως πως «η ύπαρξη τσιπ στα νέα δελτία δεν πρέπει να συγχέεται με τον γεωεντοπισμό των πολιτών».
Συγκεκριμένα τα ελληνικά hoaxes στο δημοσίευμά τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Ο ισχυρισμός αυτός είναι εσφαλμένος. Ας δούμε τι ισχύει. Όπως προκύπτει από την Κοινή Υπουργική Απόφαση (αριθμ. 8200/0-297647/2018) που αρχικά δημοσιεύθηκε στις 30 Απριλίου 2018 και στη συνέχεια τροποποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 (αριθμ. 8200/0-109568/2023), οι νέες ταυτότητες προβλέπουν την ύπαρξη ενός τσιπ τεχνολογίας RFID (Radio Frequency Identification). Όπως ορίζεται από τις ανωτέρω Κ.Υ.Α., το νέο δελτίο ταυτότητας είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (International Civil Aviation Organization – ICAO) για τα μηχανικώς αναγνώσιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Μπορείτε να δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά πατώντας εδώ.
Ωστόσο, η ύπαρξη τσιπ στα νέα δελτία δεν πρέπει να συγχέεται με τον γεωεντοπισμό των πολιτών, καθώς η τεχνολογία RFID είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και δεν επιτρέπει τον προσδιορισμό της τοποθεσίας των πολιτών μέσω δορυφόρου. Πιο συγκεκριμένα, η τεχνολογία RFID χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση/αναγνώριση αντικειμένων, τα οποία εκπέμπουν και λαμβάνουν ραδιοσυχνότητες, εντός πολύ μικρής εμβέλειας. Ενδεικτικά, η μέγιστη απόσταση που προτείνεται από τις διατάξεις του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, πάνω στις οποίες βασίστηκε η κατασκευή των νέων ταυτοτήτων, για την ανάγνωση των τσιπ RFID είναι τα 10 εκατοστά.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η εμβέλεια της ανάγνωσης του σήματος καθιστά ανέφικτο τον γεωεντοπισμό του κατόχου μέσω GPS, αφού κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη λήψη σήματος από δορυφόρο. Επιπλέον, η τεχνολογία RFID δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, αφού χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για τις ανέπαφες πληρωμές, για κάρτες εισόδου σε δωμάτια ξενοδοχείων και για τον έλεγχο των κατοικίδιων τα οποία φέρουν τσιπ. Μπορείτε να δείτε σχετικό άρθρο που αναλύουμε την τεχνολογία που θα φέρουν οι νέες ταυτότητες πατώντας εδώ».
Τέλος, επί του θέματος έχει τοποθετηθεί πολλάκις ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης και το αντίστοιχο Υπουργείο».