«Arte Povera»: Αυτό που ενώνει (vid)
Πάρε βαθιά ανάσα και άκου… Ποιος σου είπε ότι είμαι φτωχός και πώς λείπει ο αδελφός; Ποιος σου είπε ότι η μουσική έχει όρια, μια θέα και θέση μόνο στα υπόγεια; Ποιος σου είπε ότι η τέχνη ελέγχεται, σε σένα μόνο αναφέρεται, στέκεται; Ποιος σου είπε να φτιάξεις κανόνες που δεν έχουν λόγο και επιβραβεύουν μόνο έναν τρόπο; Ποιος σου είπε να σκέφτεσαι τα ερωτηματικά και να χάνεις τις τελείες και τα θαυμαστικά; Ποιος σου είπε τα λόγια του δρόμου στον δρόμο να τ’ αφήσεις και τα κόκκινα χαλιά να τους στερήσεις; Μην αντιδράς και μην αντιστέκεσαι. Άσε τις ανομολόγητες συμφωνίες να γίνουν η συμφωνία που θα πλουτίσει την αλαζονεία, την έπαρση και τη ματαιοδοξία, που θα κάνει τη φτώχεια παγκόσμιο δημιουργικό νόμισμα και στον καθαρό της ήχο θα στηθούν μεγαλειώδη εγχειρήματα. Και τώρα σήκω και δες, άκου και δες ξανά! «Arte Povera», σαν σύνθημα σε τοίχο, σε πανό και στις αναρίθμητες καταλήψεις χώρων, χρόνων, συναισθημάτων, ψεμάτων, νέων και παλιών ζωών, ελεύθερων βλεμμάτων. Το «Arte Povera» είναι εικόνα, είναι ήχος, είναι δαιμονισμένο «μπιτ» και ο χαμένος παράδεισος της ελληνικής ραπ σκηνής. Το «Arte Povera» είναι το όραμα του Beats Pliz και στις 14 Οκτωβρίου (στις 19:00), στο «Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού», θα παρουσιαστεί σε όλο του το μεγαλείο: από το σκοτεινό σοκάκι ως τις κρυστάλλινες κορυφές των ανεπεξέργαστων αισθημάτων μας.
Αυτή η φάση αξίζει όσο τίποτα
Εδώ οι λέξεις «εγχείρημα», «όραμα», έχουν νόημα και το έρμα που προσφέρει και απαιτεί την ίδια στιγμή η ραπ μουσική. Πρώτα ήταν το ντοκιμαντέρ που έκανε το ταμείο και τα μάτια, τα αυτιά να γεμίσουν. Και μετά ήταν η διάδοση, το «από στόμα σε στόμα» και αυτό το αυθόρμητο ρε συ, ο Beats Pliz έκανε κάτι γαμάτο! Χάνεις λίγο τη συνέχεια του χρόνου μέσα στον χρόνο και πιάνεις ξανά το νήμα στο «Off The Hook Festival». Αυτή η γιορτή έγινε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και εκεί το κοινό είδε μια μικρή παρουσίαση του «Arte Povera». Ξαφνικά επιστρέφεις σε κάτι που πέρασε και ευτυχώς δεν προσπέρασε. Θα είσαι στο live της παρουσίασης του δίσκου στον Λυκαβηττό; ρωτάει φίλη. Η επιθυμία έχει γεννηθεί και ξέρεις ότι πρέπει να είσαι εκεί, πρέπει να δεις και -κυρίως- να ακούσεις ζωντανά αυτό που ενώνει, συγκεντρώνει, πορώνει και τονώνει τη ραπ σκηνή. Ο Beats Pliz και η πολύγλωσση μουσική, οι ρίμες που φτιάχνουν φίρμες και ατέλειωτες τρύπες στο επίπλαστο σύμπαν, τα αληθινά μοναδικά «μπιτ», τα flow του ενός και όλων, το ραπ κοινό, άπαντες θα είναι εκεί στη sold out παρουσίαση. Γιατί; Διότι η φάση αξίζει όσο τίποτα.
Η εμπειρία δεν (θα) έχει προηγούμενο
Το άλμπουμ «Arte Povera» κέρδισε το κοινό, κέρδισε τους ίδιους τους δημιουργούς. Το τόλμημα του Beats Pliz (aka Φώτης Γεωργιάδης) έγινε αποδεκτό από σημαντική μερίδα ραπ καλλιτεχνών. Διαβάστε και μετρήστε ονόματα: Εθισμός, Μικρός Κλέφτης, Dani Gambino, Bloody Hawk, Sadam, Vlospa, Hawk, ΛΕΞ, Wang. Αυτό το πρότζεκτ παντρεύει τις συμφωνικές ορχήστρες και την κλασική μουσική με τη ραπ αισθητική και την τέχνη των δρόμων.
Το πρώτο συμφωνικό ραπ άλμπουμ είναι εμπειρία που δεν έχει προηγούμενο. Ακόμη κι αν είχες σκεφτεί αυτή τη σύμπραξη, η αποτύπωση της αλήθειας της είναι εντυπωσιακή. Οι παραδεισένιες μελωδίες του πιάνου, οι διαβολικές δοξαριές και ορχήστρα που συνοδεύει τους γάμους του ουρανού και της κόλασης [σ.σ τίτλος από βιβλίο του Ουίλιαμ Μπλέικ] ανεβάζουν τη στιχουργία των καλλιτεχνών σε άλλο επίπεδο.
Όλοι για έναν σκοπό
Το Σάββατο, λοιπόν, στις 14 Οκτωβρίου (στις 19:00), στο «Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού», η «Φτωχή Τέχνη» έρχεται ζωντανά για να δείξει ότι όλα μπορούν να μείνουν ζωντανά για πάντα και πως δημιουργική φτώχεια δεν υπάρχει αν το θες. Η πολυπλοκότητα και ο πλούτος της συμφωνικής μουσικής θα συνδυαστούν με την ωμή ενέργεια και τον πηγαίο χαρακτήρα της ραπ. Τα τραγούδια του LP «πατάνε» στην ειλικρίνεια του κόσμου του Beats Pliz και των ράπερ που τον συνοδεύουν. Όλα ξεκινάνε από τη γειτονιά, από έναν ρυθμικό διάλογο, από ένα μικρόφωνο, από ένα πιάνο, από μια γενναία ιδέα. Σε αυτό το live θα κρατήσετε το οπτικοακουστικό υπερθέαμα, τη ζωντανή ορχήστρα-beatmaking, τα θεατρικά σκηνικά, τα video artk και φυσικά τις ραπ περφόρμανς. Το «Arte Povera» αντιπροσωπεύει το «όλοι για έναν σκοπό και ένας σκοπός για όλους». Και ο ένας, οι τέσσερις, θα γίνουν εκατοντάδες, χιλιάδες και η «Φτωχή Τέχνη» θα πάει παντού!