Τι μπορεί να σας πει ο καρδιακός σας ρυθμός για την υγεία σας
- Ποιος είναι ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός;
- Παράγοντες που επηρεάζουν τους καρδιακούς παλμούς
- Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή
Για τους ανθρώπους που φορούν smartwatches ή fitness trackers, η παρακολούθηση του καρδιακού σας παλμού είναι τόσο εύκολη όσο το να ρίξετε μια ματιά στον καρπό σας. Ο καρδιακός σας ρυθμός, ή σφυγμός, αντικατοπτρίζει τον αριθμό των χτύπων της καρδιάς σας ανά λεπτό.
Είναι φυσιολογικό η καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια της άσκησης και πιο αργά κατά την ανάπαυση. Ωστόσο, παρατεταμένες περιπτώσεις που η καρδιά σας χτυπάει πολύ γρήγορα (ταχυκαρδία), πολύ αργά (βραδυκαρδία) ή ακανόνιστα (αρρυθμία) μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικά προβλήματα υγείας.
Ποιος είναι ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός;
Για τους ενήλικες, ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός ηρεμίας κυμαίνεται μεταξύ 60 και 100 παλμών ανά λεπτό. Οι αθλητές έχουν συχνά καρδιακούς παλμούς ηρεμίας μεταξύ 40 και 60 παλμών λόγω των υψηλών επιπέδων φυσικής τους κατάστασης. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον καρδιακό ρυθμό περιλαμβάνουν την ηλικία, το επίπεδο φυσικής κατάστασης και τα φάρμακα.
Η γνώση του φυσιολογικού καρδιακού σας ρυθμού σας βοηθά να παρακολουθείτε την υγεία της καρδιάς σας. Εάν παρατηρήσετε σημαντική απόκλιση από τον φυσιολογικό σας ρυθμό, ειδικά εάν συνοδεύεται από ζάλη, λιποθυμία ή δύσπνοια, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Παράγοντες που επηρεάζουν τους καρδιακούς παλμούς
Πολυάριθμοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον καρδιακό σας ρυθμό, όπως
- Καρδιοπάθεια και καρδιακή ανεπάρκεια
- Η πολύ καλή φυσική κατάσταση μπορεί να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας σας.
- Ορισμένα φάρμακα, όπως αυτά για το άσθμα, το βήχα, το κρυολόγημα και τις αλλεργίες, μπορούν να επηρεάσουν τον καρδιακό ρυθμό.
- Αλκοόλ, τσιγάρα, καφεΐνη και συμπληρώματα βοτάνων.
- Στρες και άγχος.
Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή
Οι αλλαγές στους καρδιακούς παλμούς σας μπορεί να είναι ανησυχητικές. Εάν παρατηρείτε σημαντικές αλλαγές στον καρδιακό σας ρυθμό ή αισθάνεστε συχνά λιποθυμία, ζάλη ή δύσπνοια, είναι σημαντικό να συζητήσετε αυτά τα συμπτώματα με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι ενδεικτικές μιας σοβαρής κατάστασης που απαιτεί ιατρική φροντίδα.