Τα αυτοσχέδια οχήματα που κατασκευάζει ο ρωσικός στρατός: Τι είναι το «τανκ-χελώνα» (vid)

Τα αυτοσχέδια οχήματα που κατασκευάζει ο ρωσικός στρατός: Τι είναι το «τανκ-χελώνα» (vid)
Η δημιουργία του άρματος-χελώνας υπογραμμίζει τα όρια στα οποία ο ρωσικός στρατός είναι διατεθειμένος να φτάσει για να προσαρμοστεί στο εξελισσόμενο πεδίο μάχης.

Στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο ρωσικός στρατός, απελπισμένος να καθαρίσει νάρκες και να προστατεύσει τις δυνάμεις του από τα drones της Ουκρανίας, επινόησε φέτος την άνοιξη έναν νέο τύπο οχήματος. Αυτό το αυτοσχέδιο όχημα, ένα υπερ-οπλισμένο άρμα που είναι εξοπλισμένο με ρολά που εκρήγνυνται από νάρκες και θωράκιση που μοιάζει με υπόστεγο, έχει ως στόχο να προστατεύσει το πλήρωμα και τυχόν συνοδευτικό πεζικό από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι Ουκρανοί ονόμασαν γρήγορα αυτό το αυτοσχέδιο όχημα επίθεσης «τανκ χελώνα». Ενδεχομένως δεκάδες από αυτές τις δημιουργίες έχουν εμφανιστεί κατά μήκος της πρώτης γραμμής του ευρύτερου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Δύο μήνες μετά το ντεμπούτο του άρματος , οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να τα παράγουν σε εργαστήρια.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι», σημείωσε ένας Ρώσος από το 218ο Τμήμα Τεθωρακισμένων στη νότια Ουκρανία σε ένα βίντεο που ευχαριστεί το κοινό για τη δωρεά αλυσίδων.

Τα σχόλια του Ρώσου στρατιώτη ρίχνουν φως στον επιδιωκόμενο σκοπό του άρματος χελώνας. «Κατασκευάζουμε άρματα που θα πηγαίνουν μπροστά για να καθαρίζουν νάρκες και να επιτίθενται στον εχθρό», δήλωσε. Ωστόσο, το βίντεό του, μαζί με πλάνα από τις ουκρανικές δυνάμεις που κατέλαβαν ένα τανκ χελώνα, αναδεικνύει την υποτυπώδη κατασκευή του οχήματος. Τα άρματα αυτά συναρμολογούνται από απορρίμματα και δωρεά υλικά, τονίζοντας τον ακατέργαστο και πρόχειρο χαρακτήρα τους.

Η δημιουργία του άρματος-χελώνας υπογραμμίζει τα όρια στα οποία ο ρωσικός στρατός είναι διατεθειμένος να φτάσει για να προσαρμοστεί στο εξελισσόμενο πεδίο μάχης. Ωστόσο, η ακατέργαστη κατασκευή και οι σημαντικοί περιορισμοί αυτών των οχημάτων αποκαλύπτουν την απελπισία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ρωσικές δυνάμεις στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.