Τι είναι το «jeffing»: Η τεχνική που σου επιτρέπει να τρέχεις χωρίς να κουράζεσαι

Τι είναι το «jeffing»: Η τεχνική που σου επιτρέπει να τρέχεις χωρίς να κουράζεσαι
Αυτή η καινοτόμος μέθοδος άθλησης είναι ιδανική για τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, χωρίς ρίσκο, κούραση και τραυματισμούς.

Θέλεις να ξεκινήσεις το τρέξιμο, αλλά φοβάσαι ότι θα κουραστείς και ότι «δεν το αντέχεις»; Τότε τι θα έλεγες να ξεκινήσεις το περπάτημα; Ή για την ακρίβεια κάτι ανάμεσα σε τρέξιμο και περπάτημα. Να σου συστήσουμε, λοιπόν, το jeffing, το οποίο δημιουργήθηκε από τον Αμερικανό αθλητή Jeff Galloway τη δεκαετία του 1970 και μπορεί να εφαρμοστεί τόσο από αρχάριους όσο και από έμπειρους δρομείς.

Συνδυάζει το τρέξιμο και το περπάτημα, ενώ βοηθά στη βελτίωση της αντοχής και στην καλύτερη διαχείριση της κόπωσης. Παράλληλα, μειώνει τον κίνδυνο μυϊκού πόνου και αποτελεί το «κλειδί» για να απολαύσετε ακόμη περισσότερο τη συνεδρία τρεξίματος.

Η αρχή του «jeffing» είναι απλή. Περιλαμβάνει τη σύνδεση μικρών διαστημάτων τρεξίματος (ενός έως δύο λεπτών) με ελαφρώς μεγαλύτερα διαστήματα περπατήματος, κατά προτίμηση περίπου είκοσι λεπτών. Με την πάροδο του χρόνου, τα διαστήματα τρεξίματος μπορούν να επιμηκυνθούν και τα διαστήματα περπατήματος να μειωθούν. Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχθεί ότι το αργό περπάτημα είναι καλύτερο για την υγεία μας.

Το jeffing είναι παρόμοιο με το σουηδικό fartlek, αλλά εστιάζει περισσότερο στην αντοχή παρά στην ταχύτητα. Για τους αρχάριους, η μέθοδος αυτή τους επιτρέπει να βγουν από τη ζώνη άνεσής τους, ενσωματώνοντας σταδιακά πιο έντονα διαστήματα τρεξίματος. Για τους πιο έμπειρους δρομείς, βοηθά στη βελτίωση της αντοχής. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: το jeffing είναι επίσης ένας τρόπος ενίσχυσης της ψυχολογίας απέναντι στην προσπάθεια, επειδή καθησυχάζει τους δρομείς, επιτρέποντάς τους να «μοιράζουν» τις προσπάθειές τους.

Αυτό το άθλημα έχει επίσης οφέλη για την ψυχική υγεία. Βοηθά στη μείωση του άγχους που συνδέεται με το τρέξιμο. Η διαχείριση της κόπωσης γίνεται ευκολότερα ελεγχόμενη, μειώνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού κάνοντας πιο αργή και ασφαλή πρόοδο.

Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Science and Medicine έδειξε μάλιστα ότι η μέθοδος αυτή επέτρεψε στους δρομείς να ολοκληρώσουν έναν μαραθώνιο σχεδόν τόσο γρήγορα όσο θα το έκαναν με ένα συνεχές τρέξιμο, αλλά με λιγότερο μυϊκό πόνο και κόπωση. Για τους αρχάριους δρομείς ή όσους φοβούνται να τρέξουν έναν μαραθώνιο, το «jeffing» θα μπορούσε επομένως να είναι η ιδανική λύση.