Torta Ahogada: Το «πνιγμένο» μεξικάνικο σάντουιτς που φτιάχτηκε κατά λάθος

Torta Ahogada: Το «πνιγμένο» μεξικάνικο σάντουιτς που φτιάχτηκε κατά λάθος
Ένα από τα πιο διάσημα μεξικάνικα σάντουιτς οφείλει τη δημιουργία του σε ένα «ατύχημα».

To street food το λατρεύουμε. Σουβλάκια, πίτσες, μπέργκερ, αλλά και σάντουιτς αποτελούν από τα αγαπημένα μας θέματα, τα οποία αγαπάμε να δοκιμάζουμε και μετά να γράφουμε γι’ αυτά.

Έφτασε, λοιπόν, η στιγμή να μιλήσουμε για ένα σάντουιτς, που μπορεί να μην το γνωρίζουμε τόσο στην Ευρώπη, όμως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και πιο συγκεκριμένα στο Μεξικό είναι best seller. Πρόκειται για το torta ahogada, το οποίο στα ισπανικά σημαίνει «πνιγμένο σάντουιτς». Αν και είναι δημοφιλές σε διάφορες περιοχές του Μεξικού, εκεί που είναι κάτι σαν το απόλυτο street food είναι σίγουρα στη Γουαδαλαχάρα.

Ονομάζεται «πνιγμένο» επειδή το σάντουιτς βυθίζεται πλήρως ή εν μέρει σε μια σάλτσα που αποτελείται από ξύδι, κύμινο και μια αποξηραμένη πιπεριά τσίλι που ονομάζεται chile de árbol. Όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς είναι αρκετά πικάντικο.

Ο θρύλος λέει ότι όταν οι Γάλλοι εισέβαλαν στη Γουαδαλαχάρα το 1864, ένας Γάλλος λοχίας, ο Camille Perrault, ήθελε να διδάξει στους κατοίκους της περιοχής πώς να φτιάχνουν γαλλικό ψωμί, αλλά δεν είχε μαγιά. Το θερμό, υγρό κλίμα του επέτρεψε ωστόσο να φτιάξει προζύμι, και έτσι αυτό που κατέληξαν ήταν το μοναδικό ψωμί birote που παρασκευάζεται στην περιοχή.

Λίγα χρόνια αργότερα στις αρχές του 1900 ένας πλανόδιος πωλητής έριξε κατά λάθος ολόκληρο το σάντουιτς που έφτιαχνε σε ένα δοχείο με σάλσα. Ο πελάτης το λάτρεψε και η φήμη για αυτό το ιδιαίτερο σάντουιτς εξαπλώθηκε γρήγορα.

Σήμερα σχεδόν όλοι όσοι επισκέπτονται το Μεξικό και πιο συγκεκριμένα τη Γουαδαλαχάρα κάνουν μια στάση για να δοκιμάσουν μια torta ahogada. Εσύ θα δοκίμαζες;