Ανησυχητική έρευνα: Περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν λαμβάνει αρκετά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά

Newsroom
Ανησυχητική έρευνα: Περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν λαμβάνει αρκετά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διατροφικά δεδομένα για να εκτιμήσουν την παγκόσμια κατανάλωση 15 βασικών θρεπτικών συστατικών και τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ανησυχητικά.

Πάνω από το 50% παγκοσμίως δεν καταναλώνει επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγεία, όπως το ασβέστιο και οι βιταμίνες C και Ε, σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι ανησυχητικά», δήλωσε ο Ty Beal, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τη Βελτίωση της Διατροφής, η οποία διεξήγαγε την έρευνα μαζί με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο UC Santa Barbara.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι - ακόμη περισσότεροι από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, σε όλες τις περιοχές και τις χώρες δεν καταναλώνουν αρκετά από πολλά βασικά μικροθρεπτικά συστατικά», πρόσθεσε ο Beal. «Αυτές οι ελλείψεις θέτουν σε κίνδυνο την υγεία σε παγκόσμια κλίμακα».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διατροφικά δεδομένα για να εκτιμήσουν την παγκόσμια κατανάλωση 15 βασικών μικροθρεπτικών συστατικών - ασβέστιο, ιώδιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, θειαμίνη, νιασίνη και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και Ε.

Διαπίστωσαν ότι το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν λαμβάνει αρκετό ιώδιο. Ανεπαρκής πρόσληψη διαπιστώθηκε επίσης για τη βιταμίνη Ε (67% του πληθυσμού), το ασβέστιο (66%) και το σίδηρο (65%).

Η κατανάλωση ασβεστίου ήταν ιδιαίτερα χαμηλή στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού δεν λαμβάνει επίσης αρκετή ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ και βιταμίνες C και B6.

Οι γυναίκες σημείωσαν χειρότερους αριθμούς από τους άνδρες για το ιώδιο, τη βιταμίνη Β12, το σίδηρο και το σελήνιο, ενώ οι άνδρες δυσκολεύονται να καταναλώσουν αρκετό ασβέστιο, νιασίνη, θειαμίνη, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και βιταμίνες Α, C και Β6, σύμφωνα με τη μελέτη.