Δικαστήριο απαγόρευσε σε γονείς να δώσουν στο παιδί τους ένα ιστορικό όνομα: Φοβήθηκε για μελλοντικό bullying

Επιμέλεια: Newsroom
Δικαστήριο απαγόρευσε σε γονείς να δώσουν στο παιδί τους ένα ιστορικό όνομα: Φοβήθηκε για μελλοντικό bullying
Διαστάσεις πήρε η ονοματοδοσία ενός μωρού στη Βραζιλία με τις δικαστικές αρχές να παρεμβαίνουν.

Δικαστήριο στη Βραζιλία απαγόρευσε σε ένα ζευγάρι να δώσουν στο μωράκι τους το όνομα ενός αρχαίου βασιλιά, επειδή φοβήθηκε ότι το παιδί μπορεί να δεχόταν bullying.

H Catarina και ο Danillo είχαν επιλέξει να ονομάζουν τον γιο τους Piyé, αποτίοντας φόρο τιμής στον πρώτο μαύρο Αιγύπτιο Φαραώ που κυβέρνησε την Αίγυπτο για 30 χρόνια και βοήθησε στην ίδρυση της 25ης δυναστείας.

Ωστόσο, το δικαστήριο της Βραζιλίας στην πολιτεία Minas Gerais και το ληξιαρχείο αποφάνθηκαν ότι η προφορά του Piyé είναι πολύ παρόμοια με το plié (πορτογαλική λέξη για ένα βήμα χορού μπαλέτου).

Παρόλο που το piyé γράφεται διαφορετικά, το δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι δεν θα επιτρεπόταν στους γονείς να «καταχωρίσουν μικρά ονόματα που θα μπορούσαν να εκθέσουν τους κατόχους τους σε γελοιοποίηση».

Το ζευγάρι πήρε αρχικά την ιδέα του ονόματος αφού άκουσε ένα θεματικό τραγούδι για το Καρναβάλι του 2023 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. «Πήγαμε να το ερευνήσουμε και βρήκαμε την ιστορία του Piyé, ο οποίος ήταν ένας Νούβιος πολεμιστής που πολέμησε και κατέκτησε την Αίγυπτο και έγινε ο πρώτος μαύρος Φαραώ», είπε ο πατέρας.

Ο Piyé γεννήθηκε στο Σουδάν και ανήλθε στην εξουσία στην Αίγυπτο το 744 π.Χ. Πέθανε το 715 π.Χ. και τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Shabako, σύμφωνα με το Smart History.

«Γνωρίζουμε ότι ο εκφοβισμός δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με την απαγόρευσή του, ούτε μπορεί να καταπολεμηθεί με την καταπίεση», πρόσθεσε ο Danillo. «Ο εκφοβισμός μπορεί να καταπολεμηθεί μελετώντας και δουλεύοντας πάνω στην άγνοια της κοινωνίας στο σύνολό της», συμπλήρωσε.