Ο λόγος για τον οποίο ξυπνάτε κάθε βράδυ την ίδια ώρα

Επιμέλεια: Newsroom
Ο λόγος για τον οποίο ξυπνάτε κάθε βράδυ την ίδια ώρα
Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να ξεκουραστούν επαρκώς καθώς ξυπνάνε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε βράδυ μπορεί να είναι εξαντλητικό, ειδικά όταν νιώθετε ότι δεν ξεκουράζεστε όπως πρέπει. Αλλά ενώ μπορεί να φαίνεται μυστηριώδες, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα μπορούσαν να κρύβονται πίσω από το τακτικό σας ξύπνημα αργά τη νύχτα.

Από το περιβάλλον σας μέχρι τους φυσικούς ρυθμούς του σώματός σας, η κατανόηση του τι διαταράσσει τον ύπνο σας μπορεί να σας βοηθήσει να επανέλθετε στη σωστή τροχιά.

Ο κιρκάδιος ρυθμός σας

Στον πυρήνα του κύκλου του ύπνου σας βρίσκεται ο κιρκάδιος ρυθμός σας - το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας. Αυτό το σύστημα ρυθμίζει πότε αισθάνεστε κουρασμένοι και πότε ξυπνάτε, λειτουργώντας σε έναν κύκλο περίπου 24 ωρών. Επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον φυσικό κύκλο της ημέρας και της νύχτας, λέγοντας στον εγκέφαλό σας πότε είναι ώρα να ξεκουραστεί.

Ωστόσο, πολλοί παράγοντες μπορούν να διαταράξουν τον κιρκάδιο ρυθμό σας, οδηγώντας σε αυτά τα ξυπνήματα στη μέση της νύχτας. Για παράδειγμα, το να κοιμάστε σε ένα δωμάτιο που επιτρέπει στο φως να λάμπει μέσα μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλό σας και να νομίζει ότι είναι ώρα να ξυπνήσετε.

Στάδια ύπνου

Ο κύκλος του ύπνου σας αποτελείται από πολλαπλά στάδια και το ξύπνημα κατά τη διάρκεια ελαφρύτερων σταδίων του ύπνου μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε διαταραχές. Ο ύπνος χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: NREM (μη ταχεία κίνηση των ματιών) και REM (ταχεία κίνηση των ματιών).

Στον ύπνο NREM, περνάτε από τρία στάδια:
- Στάδιο 1: Ένα ελαφρύ μεταβατικό στάδιο όπου παρασύρεστε.
- Στάδιο 2: Λίγο βαθύτερος, αλλά ακόμα ελαφρύς ύπνος.
- Στάδιο 3: Βαθύς, αναζωογονητικός ύπνος.

Στον ύπνο REM ονειρεύεστε και επεξεργάζεστε συναισθήματα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, περνάτε κυκλικά από αυτά τα στάδια πολλές φορές. Εάν ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια ελαφρύτερων σταδίων, όπως το Στάδιο 1 ή 2, μπορεί να βρεθείτε σε μεγαλύτερη εγρήγορση ή να έχετε επίγνωση του περιβάλλοντός σας. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ξυπνάτε σταθερά σε συγκεκριμένες ώρες.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Ακόμη και αν βρίσκεστε στα βαθύτερα στάδια του ύπνου, το περιβάλλον σας μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο. Ο θόρυβος από εξωτερικές πηγές, όπως η κυκλοφορία, τα τρένα ή ακόμη και τα πουλιά, μπορεί να σας ξυπνήσει χωρίς να το συνειδητοποιήσετε πλήρως. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να σας ξαφνιάσουν και να σας ξυπνήσουν, ειδικά αν το περιβάλλον του ύπνου σας δεν είναι τόσο ήσυχο ή ειρηνικό όσο θα μπορούσε να είναι.

Ηλεκτρικές συσκευές

Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν από τον ύπνο είναι ένας κοινός ένοχος για τη διατάραξη του ύπνου. Η παρακολούθηση τηλεόρασης, η περιήγηση στο τηλέφωνό σας ή ακόμη και η ύπαρξη ειδοποιήσεων που βουίζουν κοντά σας μπορεί να παρεμποδίσει την ικανότητα του σώματός σας να χαλαρώσει.

Στρες

Το άγχος είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τις διαταραχές του ύπνου. Όταν είστε στρεσαρισμένοι, οι φυσιολογικές αντιδράσεις του σώματός σας - όπως η ταχυκαρδία, η αυξημένη αρτηριακή πίεση ή η ανάγκη για ούρηση - μπορεί να σας εμποδίσουν να παραμείνετε στον ύπνο. Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει εφιάλτες ή ακόμη και καταστάσεις όπως η άπνοια ύπνου, οι οποίες και οι δύο μπορούν να σας ξυπνήσουν τραντάζοντας σας στη μέση της νύχτας.