«Τα κύματα της Αποκάλυψης»: Το απόκοσμα σύννεφα που έχουν τραβήξει την προσοχή των ειδικών (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
«Τα κύματα της Αποκάλυψης»: Το απόκοσμα σύννεφα που έχουν τραβήξει την προσοχή των ειδικών (vid)
Μια γυναίκα το 2006 παρατήρησε απόκοσμα σύννεφα έξω από το γραφείο της. Αυτό που δεν ήξερε ήταν ότι μέσα από εικόνες που έστειλε σε ειδικούς κατάφερε να κάνει μια μοναδική ανακάλυψη.

Τον Ιούνιο του 2006, η Jane Wiggins καθόταν στο γραφείο της στο κέντρο του Cedar Rapids της Iowa, όταν έγινε μάρτυρας σε κάτι εξαιρετικό. Κοιτάζοντας έξω από το παράθυρό της, είδε ένα τεράστιο, κυματοειδές σύννεφο να σαρώνει τον ουρανό.

Το θέαμα ήταν τόσο μαγευτικό και διαφορετικό από οτιδήποτε είχε δει ποτέ πριν, που αποφάσισε να το απαθανατίσει στην κάμερα. Εντυπωσιασμένη από τον ασυνήθιστο σχηματισμό, η Wiggins έστειλε τις φωτογραφίες της στο National Geographic, το οποίο τις δημοσίευσε αμέσως στο διαδίκτυο, προκαλώντας μεγάλη προσοχή. Δεν γνώριζε τότε ότι οι φωτογραφίες της θα ήταν οι πρώτες που θα κατέγραφαν έναν σπάνιο και μέχρι τότε άγνωστο τύπο σύννεφου: το Undulatus Asperatus.

Το Undulatus Asperatus, ή αλλιώς «ταραγμένα κύματα» στα λατινικά, είναι ένας σχηματισμός σύννεφων που μοιάζει σχεδόν απόκοσμος, με κυλιόμενα, κυματοειδή μοτίβα που μοιάζουν να κυματίζουν στον ουρανό. Όταν προβάλλονται σε ένα βίντεο time-lapse, αυτά τα σύννεφα δημιουργούν μια σουρεαλιστική, μαγική εμπειρία, που μοιάζει με κύματα που σκάνε σε μια ουράνια ακτή. Είναι ένα θέαμα που αιχμαλωτίζει τη φαντασία, αφήνοντας τους θεατές με δέος μπροστά στη δύναμη και την ομορφιά της φύσης.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σχηματίζονται όταν ένα σύννεφο Mammatus -ένα συνηθισμένο σύννεφο που παρατηρείται γύρω από καταιγίδες- τραβιέται και τεντώνεται από τα ρεύματα του ανέμου, παραμορφώνοντάς το σε κυματιστά, σουρεαλιστικά σχήματα που χαρακτηρίζουν το Undulatus Asperatus. Ενώ αυτά τα σύννεφα εμφανίζονται συχνά μετά από ισχυρές καταιγίδες, μερικές φορές μπορεί να σχηματίζονται ανεξάρτητα από μεγάλα καιρικά φαινόμενα, γεγονός που αυξάνει το μυστήριο που τα περιβάλλει.

Η τυχαία ανακάλυψη του Wiggins όχι μόνο τράβηξε την προσοχή σε αυτόν τον νέο τύπο σύννεφων, αλλά και διεύρυνε την κατανόησή μας για τα ατμοσφαιρικά φαινόμενα.