Τι δεν πρέπει να κάνεις ποτέ αν ξυπνήσεις ξαφνικά μέσα στη νύχτα

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Τι δεν πρέπει να κάνεις ποτέ αν ξυπνήσεις ξαφνικά μέσα στη νύχτα
Κι όμως είναι κάτι το οποίο κάνουμε σχεδόν όλοι μας.

Με την πολυάσχολη ζωή που κάνουμε, ο καλός νυχτερινός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την ξεκούρασή μας. Ο καλός ύπνος συμβάλλει στην αποκατάσταση του οργανισμού, στη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης, καθώς και στη ρύθμιση της διάθεσης.

Όμως, τι συβαίνει αν ξαφνικά ξυπνήσουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας; H αλήθεια είναι πως αρκετοί δυσκολεύονται να ξανακοιμηθούν αν γίνει κάτι τέτοιο. Σίγουρα η λύση για να ξανακοιμηθείς δεν είναι να αναγκάσεις τον εαυτό σου να το κάνει. Το άγχος για το αν θα ξανακοιμηθείς μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει περαιτέρω τον κύκλο του ύπνου σου.

Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε Δρ Fiona Barwick στο Self, διευθύντρια του Προγράμματος Ύπνου και Κυκλικής Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ: «Το να σκέφτεσαι το γεγονός ότι δεν κοιμάσαι μπορεί να ξυπνήσει το μυαλό σου και να σε κάνει πιο ανήσυχο. Μια καλύτερη κίνηση είναι να αποδεχθείς την κατάστασή σου -μην αντιστέκεσαι στο να είσαι ξύπνιος- και να βρεις κάτι άλλο στο οποίο να εστιάσεις».

Περισσότεροι ειδικοί σε θέματα ύπνου έχουν προσφέρει και άλλες συμβουλές που μπορεί να ακούγονται παράξενες, αλλά μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές από το να ξαπλώνεις και να σκέφτεσαι πότε θα σε ξαναπάρει ο ύπνος. Ο ειδικός σε θέματα ύπνου Luis F. Buenaver θεωρεί πως: «Είναι σημαντικό να μην μένεις στο κρεβάτι. Δεν πρέπει να το κάνεις αυτό.

Μπορεί να οδηγήσει τον εγκέφαλο και το σώμα σου στο να συνδέσουν το κρεβάτι σου με την εγρήγορση και το άγχος αντί με τον ύπνο. Μπορεί να είναι δύσκολο να αφήσεις ένα ζεστό, άνετο κρεβάτι αφού ξυπνήσεις στη μέση της νύχτας, αλλά ίσως είναι η καλύτερη λύση».