Θες να ζήσεις μέχρι τα 100; Αυτές τις τροφές πρέπει να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Θες να ζήσεις μέχρι τα 100; Αυτές τις τροφές πρέπει να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου
Η σωστή διατροφή μπορεί να σε βοηθήσει να παρατείνεις τον χρόνο και την ποιότητα της ζωής σου, φτάνοντας χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι τα 100.

Για να φτάσεις στην ηλικία των 100 ετών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να διατηρήσεις την ποιότητα ζωής σου, πρέπει να αρχίσεις να εφαρμόζεις καλές συνήθειες όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Η επιστήμη λέει ότι το μυστικό της μακροζωίας δεν βρίσκεται σε μαγικά ελιξίρια ή σε ακριβές θεραπείες, αλλά στη φροντίδα του σώματος και του μυαλού μας με καλές συνήθειες και καλές πρακτικές που μας επιτρέπουν να διατηρήσουμε την υγεία, τη δύναμη, τη μυϊκή μας μάζα και να αποτρέψουμε τη γνωστική φθορά του εγκεφάλου.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η άσκηση και η περισσότερη κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι απαραίτητη για να ζήσουμε μέχρι τα 100, όπως και ο επαρκής ύπνος κάθε βράδυ, η ύπαρξη φίλων και η διατήρηση μιας ενεργής κοινωνικής ζωής, ενώ το φαγητό είναι επίσης ένας από τους πυλώνες μιας μακρύτερης και υγιέστερης ζωής.

Ό,τι τρώμε δεν μας δίνει μόνο σωματική και πνευματική ενέργεια, μπορεί επίσης να επηρεάσει το βάρος και την υγεία μας, μπορεί να αποφέρει οφέλη για τον εγκέφαλο και τους μυς μας, ενώ μπορεί και να μας βοηθήσει να γεράσουμε πιο αργά, καλύτερα και χωρίς να χάσουμε την ποιότητα ζωής.

Υπάρχουν πολλές δίαιτες και είδη τροφίμων που είναι υγιεινά και πολύ καλά για εμάς, όπως η μεσογειακή δίαιτα ή η δίαιτα DASH, αλλά είναι επίσης καλό να δώσουμε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο τρώνε οι άνθρωποι που ζουν στις περίφημες Γαλάζιες Ζώνες, δηλαδή τις περιοχές με τα άτομα με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στον κόσμο.

«Οι περισσότεροι κάτοικοι των Γαλάζιων Ζωνών που έχω συναντήσει έχουν εύκολη πρόσβαση σε φρούτα και λαχανικά τοπικής προέλευσης, κυρίως χωρίς φυτοφάρμακα. Αν δεν καλλιεργούν αυτά τα τρόφιμα στους δικούς τους κήπους, έχουν βρει μέρη όπου μπορούν να τα αγοράσουν, και μάλιστα σε πιο προσιτή τιμή από τις επεξεργασμένες εναλλακτικές λύσεις», αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος των Γαλάζιων Ζωνών.

Ο συγκεκριμένος ιστότοπος εξηγεί επίσης ότι οι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις ζώνες και καταφέρνουν να ζουν περισσότερο, τείνουν να έχουν διατροφή που βασίζεται κυρίως σε λαχανικά. Η διατροφή τους αποτελείται έως και 95% από τρόφιμα όπως λαχανικά, όσπρια, πατάτες, ξηρούς καρπούς και σπόρους, ενώ προτιμούν να περιορίζουν την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης. Τρώνε μεν κρέας, ψάρι ή γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά όσο το δυνατόν λιγότερο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, οι χορτοφάγοι μπορούν να ζήσουν έως και 8 χρόνια περισσότερο από τους αντίστοιχους κρεατοφάγους.

«Οι καλύτερες τροφές για μακροζωία στη δίαιτα των Μπλε Ζωνών είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο, τα παντζάρια, τα γογγύλια και τα σέσκουλα», αναφέρει ο ιστότοπος.

Το ελαιόλαδο επίσης έχει οφέλη για τον εγκέφαλο, το δέρμα και τη γενική υγεία και αποτελεί μια υγιεινή επιλογή για το μαγείρεμα ή για χρήση ως γαρνιτούρα σε σαλάτες και άλλα τρόφιμα. Οι Γαλάζιες Ζώνες προτιμούν να μειώνουν την κατανάλωση πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης, καθώς αυτές περιέχουν επίσης λίπος και χοληστερόλη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καταναλώνουν πρωτεΐνες σε καθημερινή βάση.

Ο ιστότοπος εξηγεί ότι, προκειμένου να λάβουν αρκετή πρωτεΐνη, καθώς και τα αμινοξέα που παρέχει, συνδυάζουν διάφορα φυτά και τρόφιμα για να λάβουν τα απαραίτητα αμινοξέα. Η σύσταση για την κατανάλωση κρέατος είναι δύο φορές την εβδομάδα ή λιγότερο, αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα προϊόντα και προτιμώντας το κοτόπουλο ή το αρνί. Από την άλλη πλευρά, τα ψάρια είναι αποδεκτή και τακτική τροφή στις δίαιτες των Γαλάζιων Ζωνών και τα αυγά καταναλώνονται περιστασιακά, ενώ τα γαλακτοκομικά αποφεύγονται.

Μια άλλη σύσταση από τις Μπλε Ζώνες είναι να καταναλώνετε καθημερινά τρόφιμα όπως τα φασόλια, τα ρεβίθια και οι φακές, καθώς θεωρούνται υπερτροφές επειδή περιέχουν συνδυασμό πρωτεϊνών και σύνθετων υδατανθράκων, καθώς και φυτικές ίνες. Στην περίπτωση των ξηρών καρπών, όπως τα αμύγδαλα και τα φιστίκια, συνιστάται να τρώτε μια χούφτα από αυτά κάθε μέρα, επειδή περιέχουν συστατικά όπως βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες, αμινοξέα και υγιεινά λιπαρά.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι να επιλέγεις τρόφιμα που έχουν υποστεί όσο το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία και είναι απαλλαγμένα από πρόσθετα ή άλλες τεχνητές ουσίες. Αυτά προσφέρουν όλα τα βασικά θρεπτικά συστατικά χωρίς την ανάγκη για επιπλέον προσθήκες. Για μια ζωή απολαυστική και υγιή μέχρι και τα 100.