Βλάστηση και λίμνες στη Σαχάρα: Πώς «πρασίνισε» το πιο ξηρό μέρος του πλανήτη
Ένας τροπικός κυκλώνας διέσχισε τη βορειοδυτική έρημο Σαχάρα στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, περνώντας μέσα από μεγάλες ξηρές περιοχές του Μαρόκου, της Αλγερίας, της Τυνησίας και της Λιβύης, οι οποίες σπάνια δέχονται βροχές.
Το MODIS (Φασματοραδιόμετρο Απεικόνισης Μέτριας Ανάλυσης) στον δορυφόρο Terra της NASA κατέγραψε την εικόνα των περιοχών αυτών στις 10 Σεπτεμβρίου 2024, όπου είδαμε πως έχει ανακαλυφθεί μεγάλη ποσότητα νερού, αλλά και μεγάλες εστίες βλάστησης!
Η αλήθεια είναι πως αν και σημειώνονται κάποιες βροχοπτώσεις σε αυτή την περιοχή κάθε καλοκαίρι, αυτό που είναι μοναδικό φέτος είναι η συμμετοχή ενός τροπικού κυκλώνα. Το καιρικό σύστημα σχηματίστηκε πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και στη συνέχεια εξαπλώθηκε, μεταφέροντας μεγάλες ποσότητες υγρασίας από την ισημερινή Αφρική βόρεια της Σαχάρας.
Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρες και τουλάχιστον 11 νεκρούς και εννέα αγνοούμενους στις επαρχίες Tata, Tiznit και Errachidia, στο νότιο Μαρόκο. Οι πλημμύρες κατέστρεψαν 40 σπίτια, προκάλεσαν ζημιές σε 93 δρόμους και διέκοψαν την παροχή ηλεκτρισμού, νερού και τηλεφώνου σε πολλά χωριά. Ανάγκασαν επίσης 500 οικογένειες προσφύγων Σαχράουι να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό τους στο Τιντούφ (Αλγερία).
Το Μαρόκο, η Αλγερία, η Τυνησία και η Λιβύη ήταν οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τον τροπικό κυκλώνα. Οι ερευνητές εντόπισαν περισσότερα από 38.000 επεισόδια έντονων βροχοπτώσεων στη Σαχάρα και διαπίστωσαν ότι περίπου το 30% σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Από αυτά τα καλοκαιρινά επεισόδια, μόνο μερικά σχετίστηκαν με τροπικό κυκλώνα.