Βρούτσης: «Η νεανική παραβατικότητα θα αντιμετωπιστεί με όρους αθλητισμού, κάτι καινοτόμο σε επίπεδο της χώρας μας»

Βρούτσης: «Η νεανική παραβατικότητα θα αντιμετωπιστεί με όρους αθλητισμού, κάτι καινοτόμο σε επίπεδο της χώρας μας»
Ο Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν γίνει στον αθλητισμό, αλλά και σε όσες θα γίνουν και αφορούν και την νεανική παραβατικότητα. Συνέντευξη στον Φώτη Καρακούση.

Ο Γιάννης Βρούτσης μίλησε στο Gazzetta, στο πλαίσιο του τουρνουά «11α Νομίκεια» που διοργάνωσε ο Α.Ο. Θήρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, αναφέρθηκε τόσο στο τουρνουά, όσο και στις αλλαγές που έγιναν στον ελληνικό αθλητισμό, τόσο με τα εισιτήρια και τον gov.gr όσο και γενικότερα.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό και έχει να κάνει με την νεανική παραβατικότητα, η οποία δεν θα τιμωρείται με τον ποινικό τρόπο αλλά έρχεται μια καινοτομία καθώς θα αντιμετωπίζεται-όπως είπε- «με όρους αθλητισμού» τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το θέμα το οποίο λέγεται “Δια βίου άθληση” είναι πολύ σημαντικό για τον ελληνικό πληθυσμό καθώς είμαστε η τελευταία χώρα στον κόσμο και έρχονται και πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν να κάνουν με τη νεανική παραβατικότητα καθώς σε λίγες ημέρες θα γίνει γνωστό ότι με κοινή υπουργική απόφαση, το υπουργείο αθλητισμού και το υπουργείο δικαιοσύνης πρώτη φορά στη χώρα μας το θέμα που αφορά τη νεανική παραβατικότητα θα αντιμετωπιστεί με όρους αθλητισμού, ως αντίδοτο στη νεανική παραβατικότητα. Παραβατικές συμπεριφορές δε θα τιμωρούνται με τον γνωστό ως τώρα ποινικό τρόπο αλλά θα έρχονται να εκτελεστούν δια μέσου της ένταξης του παιδιού από 12 έως 18 χρονών σε κάποιο αθλητικό σωματείο και την ένταξή του σε αυτό. Είναι κάτι καινοτόμο σε επίπεδο της χώρας μας, θα λειτουργήσει πιλοτικά σε τέσσερις μόνο περιφέρειες».

Βρούτσης

 

Αναλυτικά η συνέντευξή του:

Ένα ακόμα ωραίο τουρνουά στις Κυκλάδες. Πώς το βλέπεις και τι βλέψεις έχεις ως επικεφαλής του ελληνικού αθλητισμού στο να γίνονται και άλλα τέτοια τουρνουά;

«Είδαμε πραγματικά μια γιορτή για τον αθλητισμό, μία γιορτή που διεξάγεται σε ένα από τα ωραιότερα μέρη της χώρας μας, στη Σαντορίνη, στη νησιωτική Ελλάδα. Άρα έχουμε δύο διαφορετικά θέματα. Γιορτή αθλητισμού και νησιωτικότητα. Και τα δύο αυτά είναι προτεραιότητες για το υπουργείο αθλητισμού, όσον αφορά αυτές τις μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, στις οποίες βλέπουμε οικογένειες, παιδιά, να χαίρονται όλοι ένα ωραίο άθλημα. Το βλέπουμε συνέχεια και με τα νησιά μας, προτεραιότητα είναι να στηρίξουμε τη νησιωτικότητα, να υπάρξει αθλητισμός σε αυτή. Τα Νομίκεια, 11ος χρόνος, έχουν γίνει θεσμός πλέον, από πέρυσι που έχω την τιμή να ηγούμαι στο υπουργείο αθλητισμού συμμετέχω ανελλιπώς με την ιδιότητα του υπουργού, ενθαρρύνοντας τέτοιες πρωτοβουλίες και μαζί μου πάντα Ολυμπιονίκες, όπως σήμερα, επίσκεψη με 5 κορυφαίους Έλληνες αθλητές που τίμησαν την Ελλάδα και το εθνόσημο».

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για ένα νησί, που είναι ο ορισμός του τουριστικού νησιού, να κάνει και κάτι καλό στον αθλητισμό γιατί δεν είναι τόσο εύκολο. Τα παιδιά ασχολούνται πιο πολύ με τον τουρισμό, είναι το βάρος εκεί. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να πέσει το βάρος στον αθλητισμό;

«Η νησιωτικότητα έχει τα πλεονεκτήματά της αλλά και έχει και την αρνητική πλευρά που είναι η εδαφική ασυνέχεια, τα κόστη μεταφοράς, η μικρή γεωγραφική περίμετρος και η μικρή πληθυσμιακή κατανομή, οπότε τα δύο αυτά, λειτουργούν ανασταλτικά ώστε να δημιουργηθούν τέτοιες ομάδες, υψηλού επιπέδου σε οποιοδήποτε άθλημα. Η νησιωτικότητα ναι, δεν ευνοεί τέτοιες καταστάσεις, από την άλλη μεριά όμως βλέπετε ότι καταφέρνουμε πολλές φορές και στα νησιά και έχουμε υψηλές διακρίσεις και σε υψηλό επίπεδο αθλητικά σωματεία, όπως είναι ο ΑΟ Θήρας και πρέπει να τα επιβραβεύουμε και να τους ενθαρρύνουμε. Από την ώρα που ανέλαβα στο υπουργείο αθλητισμού, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για στήριξη της νησιωτικότητας, έκανα κάτι το οποίο έγινε για πρώτη φορά στην κατανομή των πόρων που έχω ως υπουργείο από το στοίχημα, έδωσα 50% μοριοδότηση στη νησιωτικότητα, σε όλα τα νησιά της χώρας και Αιγαίο και Ιόνιο και Κρήτη, έτσι ώστε στην κατανομή, αναγνωρίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τις δυσκολίες της εδαφικής ασυνέχειας. Αυτό είναι ένα κόστος υψηλότερο και για αυτό, η χρηματοδότηση με ένα 50% μοριοδότησης, ακριβώς αυτό έρχεται να κλείσει, που δεν μπορεί να το κλείσει. Τα κόστη είναι υψηλά αλλά τουλάχιστον έχει έναν συμβολικό χαρακτήρα στη στήριξη της νησιωτικότητας και στον αθλητισμό εκεί».

Πόσο δύσκολο είναι για τους παράγοντες του νησιού; Βλέπουμε τον ΑΟ Θήρας, μία ομάδα που δεν είναι πολλά χρόνια ομάδα και όμως προσπαθεί, έχει τις επιτυχίες της. Εσείς που είσαστε άνθρωπος των νησιών, πόσο δύσκολο είναι αυτό;

«Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο. Παραδείγματος χάρη, εδώ στις Κυκλάδες, στη Σαντορίνη, χρειάζεται και η προσωπική στήριξη από κάποιους ανθρώπους οι οποίοι με οικεία βούληση έρχονται να στηρίξουν μία τέτοια πρωτοβουλία και προσπάθεια, όπως είναι η περίπτωση του Ανδρέα Πατηνιώτη, ο οποίος πραγματικά είναι ένας πετυχημένος επιχειρηματίας αλλά επιλέγει εκτός επιχειρηματικότητας να κάνει κάτι για τον τόπο του και το νησί του. Να καλλιεργήσει την αθλητική κουλτούρα στα παιδιά του νησιού δια μέσου της στήριξης ενός τέτοιου σωματείου και φέρνοντας το τόσο ψηλά γιατί αυτό θέλει και στήριξη οικονομική. Βλέπουμε έτσι τις εξέδρες γεμάτες από παιδιά της Σαντορίνης, καλλιεργώντας ταυτόχρονα και τον αθλητισμό και ένα θέαμα για ένα νησί που το έχει ανάγκη όπως όλα τα νησιά».

Βρούτσης

Πριν λίγες ημέρες ήσασταν στο μπάσκετ. Ένα ακόμα μεγάλο παιχνίδι, Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Είναι σπουδαίο για μία χώρα να έχει τόσο σπουδαίες ομάδες που μπορούν να διεκδικήσουν και την Ευρωλίγκα;

«Αυτό που είδαμε προχθές στη Ρόδο, μιλάμε και όπως μου δόθηκε η ευκαιρία σε μία τοποθέτηση δημόσια να πω, ήταν ουσιαστικά σα να βλέπαμε τον τελικό της Ευρωλίγκας, γιατί αυτό ακριβώς συνέβαινε. Δύο πανίσχυρες ομάδες, κέρδισε ο Ολυμπιακός στις λεπτομέρειες, δεν έχει σημασία η νίκη, η πρώτη ή δεύτερη θέση, σημασία έχει ότι είμαστε πραγματικά τυχεροί ως χώρα, που τουλάχιστον στο μπάσκετ λέμε ότι είμαστε κορυφαία χώρα στην Ευρώπη. Και είμαστε κορυφαία χώρα στην Ευρώπη με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Το επίσης θετικό είναι ότι είδαμε ένα Περιστέρι και έναν Άρη, εξίσου μαχητικούς. Με πολύ καλές ομάδες που σημαίνει ότι αυτό είναι προάγγελος ενός ανταγωνιστικού πρωταθλήματος».

Θα ήθελα να κλείσω με το μέτρο που ακούσατε πολλά, με το θέμα με τα εισιτήρια. Πιστεύετε ότι έχει πιάσει; Ο κόσμος αρχίζει σιγά σιγά και το καταλαβαίνει; Τι έχετε να πείτε για αυτό; Αν θεωρούμε ότι όντως αυτό θα λύσει το πρόβλημα της βίας, μέχρι τώρα δεν υπάρχει.

«Αυτό που έχω να πω είναι ότι όταν έφερα το συγκεκριμένο νόμο 50,85 στη Βουλή, δικαίως δέχτηκα κριτική. Το δικαίως πάντα σε εισαγωγικά, από όλον τον δημοσιογραφικό κόσμο και από πολλούς παράγοντες του αθλητισμού γιατί είπαν όλοι μία από τα ίδια. Όμως δεν ήταν μία από τα ίδια. Σήμερα, 6-7 μήνες μετά, όλοι είδαν ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού που νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αθλητικής παραβατικότητας έχει θετικό αποτύπωμα. Δεν ήταν μόνο η μεγάλη καινοτομία, η μεγάλη μεταρρύθμιση ότι φτιάξαμε την ταυτοπροσωπία, κάτι το οποίο ο Σταύρος Κοντονής με την κάρτα του φιλάθλου ήθελε να πετύχει, και σωστά το ήθελε, αλλά δεν το πέτυχε. Η τεχνολογία με βοήθησε να είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλα μέτρα της μεταρρύθμισης του νόμου Βρούτση όπως λέγεται πλέον για την αθλητική παραβατικότητα. Το δεύτερο ήταν οι κάμερες, πρέπει να το ξέρουν όλοι οι φίλαθλοι αυτό, στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο έχουμε τις πιο σύγχρονες κάμερες στην Ευρώπη, καθώς έβαλα στο νόμο με πολύ αναλυτική περιγραφή, ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σε ψηφιακή ανάλυση στον κόσμο από κάμερες και επιπλέον στον νόμο αναφέρεται κάθε περιοχή γηπέδου, τι να βλέπει τα πάντα. Κάθε γήπεδο ποδοσφαίρου και κάθε γήπεδο μπάσκετ, ακόμα και τα αποδυτήρια. Και το θέμα της ατιμωρησίας που ήταν διάχυτο σε όλη τη χώρα κλείνει και αυτό γιατί πλέον, οι αποφάσεις παίρνονται σε 10 ημέρες, άρα λοιπόν αυτοματοποιείται ο χρόνος, άρα σε 10 μέρες ξέρουμε την κύρωση και πλέον οι κυρώσεις δεν έχουν υποκειμενικό χαρακτήρα. Δεν εξαρτώνται από τα φιλικά ή εχθρικά συναισθήματα του υπουργού αθλητισμού αλλά περιγράφονται στον νόμο με δέσμη αρμοδιότητα. Κάθε ποινή έχει και την αντίστοιχη κύρωση, άρα με απόλυτη δικαιοσύνη και αναλογικότητα κλείνει το κεφάλαιο αυτό και οι λέσχες, οι οποίες πλέον πέρασαν με πολλή δυσκολία μόνο 8 ομάδες. Άρης, ΠΑΟΚ, Ηρακλής, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Σέρες και ΟΦΗ. Μόνο αυτές κατάφεραν να περάσουν τα κριτήρια που είχα βάλει στον νόμο, 8 ομάδες έχουν νομιμοποίηση στις λέσχες. Και αυτό πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, πέρασαν την πόρτα του υπουργείο και έκατσαν στο ίδιο τραπέζι. Σε δύο μήνες θα έχουμε την πρώτη ομοσπονδία λεσχών και σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα εκπροσωπούνται και στην Ευρώπη».

Βρούτσης

Έχετε 1 χρόνο στο υπουργείο. Τι θέλετε και ποιοι είναι οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια; Όσο μείνετε γιατί η πολιτική το ξέρουμε όλοι.

«Η πολιτική είναι κύκλος και η αντίστροφη μέτρηση για κάθε πολιτικό που γίνεται υπουργός με οποιαδήποτε ιδιότητα αρχίζει από την ώρα που περνάς την πόρτα του υπουργού, μέχρι την ώρα που θα φύγεις. Φιλοδοξία μου είναι φεύγοντας και το κοιτώντας πίσω, όπως έκανα πέρυσι στο υπουργείο εργασίας, να πεις ότι άφησα κάτι για την πατρίδα μου και κάτι για τη χώρα μου. Στο υπουργείο εργασίας το αποτύπωμα είναι γνωστό, δημιούργησα τον e-ΕΦΚΑ ενοποιώντας όλα τα ταμεία, τα παραβατικά, τα αδύναμα, τα νοσηρά ταμεία τα κατακρεουργημένα συστήματα, το ασφαλιστικό που οδήγησε στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας, ενοποιώντας όλα αυτά στο ένα ταμείο τον e-ΕΦΚΑ, την Εργάνη, η οποία ήταν η χαρτογράφηση της αγοράς εργασίας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το άρθρο 21 για τη στήριξη των αδύναμων οικογενειών και πολλές άλλες μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Τώρα στο υπουργείο Αθλητισμού, φιλοδοξία μου ήταν αυτός ο νόμος για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και ό,τι άλλο προκύψει. Ήταν η χαρτογράφηση του αθλητισμού που δεν ξέραμε. Στις 21 Μαρτίου του 2024 η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που μαθαίνει τον αθλητισμό της μέσα από τη χαρτογράφηση, το ονόμασα e-KOUROS. Υπάρχει η απόλυτη χαρτογράφηση του ελληνικού αθλητισμού από το 2024. Μπορεί ο καθένας να δει το απόλυτο πανόραμα του αθλητισμού της χώρας μας ανά δήμο, ανά νομό και ανά περιφέρεια στην ιστοσελίδα του e-KOUROS στην ιστοσελίδα του αθλητισμού. Φιλοδοξία μου είναι να καλλιεργήσω τον αθλητισμό στα σχολεία, να ενδυναμώσω τον σχολικό αθλητισμό, να καλλιεργήσω κουλτούρα αθλητισμού σε όλη τη χώρα. Το θέμα το οποίο λέγεται “Δια βίου άθληση” είναι πολύ σημαντικό για τον ελληνικό πληθυσμό καθώς είμαστε η τελευταία χώρα στον κόσμο και έρχονται και πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν να κάνουν με τη νεανική παραβατικότητα καθώς σε λίγες ημέρες θα γίνει γνωστό ότι με κοινή υπουργική απόφαση, το υπουργείο αθλητισμού και το υπουργείο δικαιοσύνης πρώτη φορά στη χώρα μας το θέμα που αφορά τη νεανική παραβατικότητα θα αντιμετωπιστεί με όρους αθλητισμού, ως αντίδοτο στη νεανική παραβατικότητα. Παραβατικές συμπεριφορές δε θα τιμωρούνται με τον γνωστό ως τώρα ποινικό τρόπο αλλά θα έρχονται να εκτελεστούν δια μέσου της ένταξης του παιδιού από 12 έως 18 χρονών σε κάποιο αθλητικό σωματείο και την ένταξή του σε αυτό. Είναι κάτι καινοτόμο σε επίπεδο της χώρας μας, θα λειτουργήσει πιλοτικά σε τέσσερις μόνο περιφέρειες. Θα υπάρξει μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου και πιστεύω ότι θα είναι ένα μέτρο το οποίο θα βοηθήσει και θα σώσει πάρα πολλά νέα παιδιά».