Πώς να προσπεράσεις κάτι τέτοιο;

Πώς να προσπεράσεις κάτι τέτοιο;
Το άλμπουμ «Smooth και Hardcorila», των Θύτη, Sadoma, ή SadoTheta, είναι εδώ και δεν μπορείς να το αγνοήσεις.

Να είσαι άνετος και σκληρός και θα σταθείς όρθιος. Και από εδώ τεράστιο άλμα ως την επικράτεια της ραπ. Δεν είναι δύσκολο, γι’ αυτό φρόντισε να μην το κάνεις τέτοιο. Ο λόγος να ρέει, να σε χαϊδεύει και εσύ σχεδόν να χορεύεις. Το είδος δεν ζητά πολλά. Ρίμες, μπιτ και flow που δεν «τσακίζει», τον προσωπικό σου κυματοθραύστη ραγίζει. Τα λίγα και απλά, βέβαια, είναι πάντα απαιτητικά. Δηλαδή, ή θα κάνεις ραπ ή καλύτερα να το αφήσεις. Στον χώρο της ελληνικής ραπ σκηνής υπάρχουν τύποι που δικαιώνουν τις προσδοκίες απλά και σίγουρα. Τι σημαίνει αυτό; Πιάνουν το μικρόφωνο και «μοιράζουν» το κλασικό, το old school, όπως πρέπει. Εκεί που πρέπει αιχμηρό, εκεί που πρέπει απαλό, βελούδινο. Αν οι βάσεις σου είναι γερές, φτάνεις στον ακροατή άνετα, όμορφα και ωραία. Και ξέρετε τι εντυπωσιάζει περισσότερο; Το «πάτημα» στο μπιτ. Όταν το βρίσκεις αυτό σε καλλιτέχνη, τότε το κρατάς, το μελετάς και όσο μπορείς το αναδεικνύεις. Εδώ και λίγο καιρό έχει κυκλοφορήσει το άλμπουμ «Smooth και Hardcorila». Sadomas, Θύτης και πώς να προσπεράσεις κάτι τέτοιο; Οι τύποι ανήκουν στην κατηγορία των «master» ή αυτό που λέμε dope mc.Ακούσαμε το LP πολλές φορές και ένα πράγμα επιβεβαιώσαμε: Η ομορφιά της απλότητας είναι αξεπέραστη.

Δυο στιβαρές φωνές


Οι δύο φωνές γίνονται ένα και το άλμπουμ δεν σταματάει πουθενά. Οι Sadomas, Θύτης, συνεργάζονται άψογα και είναι η χημεία τους που δίνει τις γερές βάσεις του «Smooth και Hardcorila». Πριν πάμε στις παραγωγές, στους beat maker, πρέπει να μείνουμε στο πώς «συνομιλούν» οι δύο ράπερ. Οι φωνές, το flow, ο τρόπος που «πατάνε» στο μπιτ, η εκφορά του λόγου, η παρουσία μέσα στους στίχους, όλα αυτά είναι σχεδόν κοινά. Αμφότεροι διαθέτουν σιγουριά και ξέρουν ακριβώς πώς θα απευθυνθούν στον ακροατή. Η εμπειρία στον έλεγχο της ροής του λόγου και στον χειρισμό του ύφους, αναδεικνύουν την παραγωγή και τον στίχο. Και όπως τρέχει το «μπιτ», μαζί του το ραπάρισμα των δύο καλλιτεχνών. Sadomas, Θύτης γνωρίζονται πολύ καλά και ξέρουν πώς πρέπει να συνυπάρξουν. Οι δυο τους αντλούν και προσφέρουν στο κοινό τη δύναμη, την αξία του κλασικού ραπ. Το boom bap να «βαράει», ο ρυθμός να δίνει τη γερή λαβή και οι ράπερ να… τρέχουν και πετάνε ρίμες-«φωτιές». Το άλμπουμ είναι αυτό που δηλώνει: άνετο και σκληρό, όσο πρέπει και όπως πρέπει. Όλα ξεκινάνε εντυπωσιακά, συνεχίζουν και τελειώνουν έτσι. Ξανά λοιπόν: πώς να προσπεράσεις κάτι τέτοιο;

Συνεργασίες, παραγωγές, όλα είναι εδώ


Το άλμπουμ αποτελείται από 12 κομμάτια και εκτός από τους δύο ικανούς ράπερ, περιέχει αρκετές ενδιαφέρουσες συνεργασίες και τρομερές παραγωγές. Οι DJ Scumvag, Madness Key, Reddy A, DJ Waif, Bamba, Mike G, Ηχοδότης δίνουν την ποικιλία και την πολυμορφία της μουσικής παραγωγής. Όλοι ακολουθούν το σκληρό και άνετο πνεύμα του εγχειρήματος και κάθε κομμάτι διαθέτει καθαρό λόγο και συμπεριφορά. Το «απαλό» μουσικό άγγιγμα δίνει τη σκυτάλη σε πιο battle attitude κομμάτια. Και αυτή η εναλλαγή γίνεται ήρεμα και σίγουρα. Ο ραπ λόγος και ρυθμός «καρφώνονται» στη μνήμη και αυτό είναι σημάδι ότι αυτό το LP θα μείνει. Είναι το ακαταμάχητο coolness που διατρέχει το «Smooth και Hardcorila», αυτή η ανετίλα (sic,) όπως ακούγεται στον δίσκο, που σε γοητεύει. Φυσικά οι συνεργασίες είναι όλες διαλεχτές. Vikkie, Buzz, Μικρός Κλέφτης, Dani Gambino, Dinzo81, ΔΠΘ, και τα έχεις όλα! Αγγλόφωνο, τέλειο, ραπάρισμα, τραχύ και γρήγορο, old school, νέο, «αλήτικο».
Το άλμπουμ πραγματώνει την έννοια του «ολοκληρωμένου», αφού η ισορροπία που ήθελαν οι δυο καλλιτέχνες -smooth, hardcore- επιτυγχάνεται απόλυτα. Και έτσι οι δύο γίνονται ένα και μπορούμε να μιλάμε για «SadoTheta». Στις 26 Οκτωβρίου, στο «Gagarin» (σ.σ θα ακολουθήσουν κι άλλοι χώροι στην Ελλάδα), θα γίνει η παρουσίαση του δίσκου. Μιλάμε για live που δεν χάνεται!

 

Sadomas σε Spotify, Instagram. O Θύτης σε Spotify, Instagram

*Για εισιτήρια για το live 26/10, πατήστε ΕΔΩ.

@Photo credits: Youtube