Απόκοσμες εικόνες στην έρημο Σαχάρα: Πλημμύρισε για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Απόκοσμες εικόνες στην έρημο Σαχάρα: Πλημμύρισε για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες (vid)
Σε τίποτα δεν θυμίζει έρημο η Σαχάρα μετά από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.

Για πρώτη φορά μετά από αρκετές δεκαετίες η έρημος Σαχάρα πλημμύρισε, με τις εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον δύο ημέρες έντονων βροχοπτώσεων κατεγράφησαν σε τμήματα της ερήμου στο νοτιοανατολικό Μαρόκο.

Στη Σαχάρα πέφτει βροχή, αλλά συνήθως λίγα εκατοστά τον χρόνο και πολύ πιο σπάνια στα τέλη του καλοκαιριού. Δορυφορικά δεδομένα της NASA έδειξαν περίπου 20 πόντους βροχής σε ορισμένες περιοχές της ερήμου.

«Έχουν περάσει 30 έως 50 χρόνια από τότε που είχαμε τόση βροχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε στο AP ο Houssine Youabeb από την μετεωρολογική υπηρεσία του Μαρόκου.

 

Η βροχή γέμισε επίσης λίμνες που συνήθως είναι στεγνές, όπως αυτή στο Εθνικό Πάρκο Iriqui, το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο του Μαρόκου.

Οι δορυφορικές εικόνες της NASA από την περιοχή, που χρησιμοποιούν ψευδοχρώματα για να αναδείξουν καλύτερα τα νερά των πλημμυρών, δείχνουν νεοσχηματισμένες λίμνες σε ολόκληρες εκτάσεις της βορειοδυτικής Σαχάρας.

Στην Εραχίδια, μια έρημη πόλη στο νοτιοανατολικό Μαρόκο, κατεγράφησαν περίπου 6 πόντοι βροχοπτώσεων, οι περισσότερες από τις οποίες διήρκεσαν μόλις δύο ημέρες τον περασμένο μήνα.

Ο όγκος είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τις βροχοπτώσεις ολόκληρου τον Σεπτεμβρίου και ισοδυναμεί με όγκο βροχής που πέφτει κανονικά τον μισό χρόνο σε αυτήν την περιοχή.

Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη (μη πολική) έρημος του κόσμου, εκτεινόμενη σε 3,6 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, δεν αποκλείεται στο μέλλον να υπάρχουν ακόμη περισσότερες ακραίες βροχοπτώσεις στη Σαχάρα, καθώς η ρύπανση από ορυκτά καύσιμα συνεχίζει να θερμαίνει τον πλανήτη και να διαταράσσει τον υδάτινο κύκλο.