Πατέρας με ΔΕΠΥ δοκίμασε για πρώτη φορά φαρμακευτική κάνναβη και έπαθε «πλάκα» με τα αποτελέσματα

Πατέρας με ΔΕΠΥ δοκίμασε για πρώτη φορά φαρμακευτική κάνναβη και έπαθε «πλάκα» με τα αποτελέσματα
Ένας 37χρονος πατέρας στην Αγγλία στράφηκε στην φαρμακευτική κάνναβη για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη ΔΕΠΥ του.

Ένας μπαμπάς στη Βρετανία μίλησε πρώτη φορά για την εμπειρία του αφού δοκίμασε φαρμακευτική κάνναβη για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη ΔΕΠΥ του.

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας ή ΔΕΠΥ είναι μια πάθηση με την οποία έχουν διαγνωστεί εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη πάθηση η οποία είναι αρκετά δύσκολο να διαγνωστεί.

Τα συμπτώματα εκφράζονται με την διάσπαση προσοχής και την υπερκινητικότητα ή ως ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω. Μπορούν να είναι είτε ήπια είτε πιο έντονα και αν δεν αντιμετωπιστούν μπορούν να συνεχιστούν μέχρι την ενήλικη ζωή. Η ΔΕΠΥ παρουσιάζεται συχνότερα σε αγόρια και η έκφρασή της μπορεί να είναι διαφορετική σε κάθε φύλο. Δηλαδή τα κορίτσια μπορεί να παρουσιάζουν πιο έντονα στοιχεία διάσπασης προσοχής, ενώ τα αγόρια πιο έντονα στοιχεία υπερκινητικότητας.

Συμπτώματα διάσπασης προσοχής:

  • Αδυναμία να μείνει συγκεντρωμένος σε μια δραστηριότητα/ ένα μάθημα
  • Δεν ακούει όταν του μιλάνε, ακόμη και αν απευθύνονται απευθείας σε εκείνον.
  • Δεν μπορεί να ολοκληρώσει μια δουλειά που πρέπει να κάνει και δεν μπορεί να ακολουθήσει οδηγίες.
  • Αδυνατεί να οργανώσει δραστηριότητες και εργασίες.
  • Αποφεύγει να κάνει πράγματα που απαιτούν συγκέντρωση π.χ. διάβασμα στο σπίτι.
  • Χάνει συνεχώς πράγματα που χρειάζονται για να κάνει μια εργασία π.χ. μολύβια, σημειώσεις, ακόμη και παιχνίδια.
  • Αποσπάται εύκολα.

Η εμπειρία του 37χρονου Άγγλου

Για τον Liam Dowson, από το Huntingdon της Αγγλίας, η διάγνωση ήρθε κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του, όταν ήταν 32 ετών. Σήμερα, σε ηλικία 37 ετών, ο πατέρας ενός αγοριού έχει στραφεί στην κάνναβη για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την διαταραχή του. Πριν στραφεί, ωστόσο, στην κάνναβη, είχε δοκιμάσει άλλα δύο φάρμακα, τα οποία δεν τον βοήθησαν ιδιαίτερα.

 

Σημειώνεται ότι η κάνναβη είναι παράνομη στην αγορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, ο εκάστοτε γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει την φαρμακευτική της εκδοχή για συγκεκριμένες παθήσεις.

1

«Το πρώτο φάρμακο που μου συνταγογράφησε ο γιατρός μου με έκανε να ιδρώνω πολύ, κάτι που πραγματικά δεν ήταν ωραίο», εξήγησε ο Liam μιλώντας για το φάρμακο που είναι γνωστό ως xaggitin. «Έπινα συνεχώς νερό για να ενυδατωθώ και αυτό με έκανε να αισθάνομαι χάλια».

Στη συνέχεια πήγε σε μια άλλη μορφή φαρμάκου που ονομάζεται λισδεξαμφεταμίνη, την οποία περιέγραψε ως «καλύτερη», αλλά εξήγησε ότι του διέλυσε τελείως τον ύπνο.

Ενώ έπαιρνε τακτικά τα φάρμακα του, ο Liam λέει ότι εξακολουθούσε να δυσκολεύεται πολύ στην καθημερινότητα του. «Σκεφτόμουν συνεχώς τι συνέβαινε καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τα πάντα έπαιζαν στο μυαλό μου», είπε.

Αφού δεν έβρισκε λύση στο πρόβλημα του, ο μπαμπάς από το Cambridgeshire συζήτησε εναλλακτικές θεραπείες, όπως η φαρμακευτική κάνναβη.

Ο Liam εξήγησε πώς η κάνναβη τον βοήθησε να «συγκεντρωθεί». «Στο τέλος της ημέρας, όταν γυρίζω σπίτι, θα πάω τον σκύλο μου βόλτα και τότε είναι που θα καπνίσω την κάνναβη. Με ηρεμεί. Κάνει τα πάντα να σιωπούν στο κεφάλι μου.

1

Η διαδικασία της σκέψης μου έχει αλλάξει τελείως. Παλιά μου έπαιρνε αιώνες για να κάνω κάτι.

Τώρα, σιγά σιγά συνηθίζω να βάζω τη ζωή μου σε τάξη. Είναι πολύ απλά πιο εύκολο να ελέγχεις τη ζωή. Με βοηθάει πραγματικά να τρώω και να κοιμάμαι πολύ καλύτερα, αφού ισορροπεί κάπως τις παρενέργειες της λισδεξαμφεταμίνης».