Στην Κίνα καταγράφηκε τώρα και ύποπτο κρούσμα πανούκλας

Gazzetta team
Στην Κίνα καταγράφηκε τώρα και ύποπτο κρούσμα πανούκλας
Σύμφωνα με τοπικές υγειονομικές αρχές, υπάρχει υποψία κρούσματος βουβωνικής πανώλης, που έχει καταγραφεί στα βόρεια της Κίνας, μετά από δύο παρόμοιες περιπτώσεις στη γειτονική Μογγολία.

Δεν το λέμε έτσι. Είναι κυριολεκτικό: Αυτό μας έλειπε!

Σύμφωνα με τοπικές υγειονομικές αρχές, υπάρχει υποψία κρούσματος βουβωνικής πανώλης, που έχει καταγραφεί στα βόρεια της Κίνας.

Τα νέα έρχονται, μάλιστα, μετά από δύο παρόμοιες περιπτώσεις στη γειτονική Μογγολία.

Η υπόθεση καταχωρήθηκε σε νοσοκομείο στην περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας, επαρχίας της Κίνας, σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής υγείας της Κυριακής. Αυτό προκάλεσε προειδοποίηση τρίτου επιπέδου για πιθανή επιδημία στην περιοχή.

 

Η ειδοποίηση, όπως διαβάζουμε στο RT, τίθεται σε ισχύ αμέσως και θα είναι σε ισχύ μέχρι και το τέλος του τρέχοντος έτους. Πιστεύεται ότι ο εν λόγω ασθενής πάσχει από τη βουβονική μορφή, η οποία προκαλεί πρησμένους λεμφαδένες και θεωρείται ως η πιο εύκολα ιάσιμη παραλλαγή της νόσου.

Η πανούκλα έχει επίσης μια πνευμονική και μια εξαιρετικά θανατηφόρα σηψαιμική μορφή, που μπορεί να σκοτώσει ένα θύμα μέσα σε μια μέρα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δύο ακόμη άτομα βρέθηκαν θετικά σε βουβωνική πανώλη στη γειτονική Μογγολία.

Καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να μαίνεται, η πιθανή επιστροφή της πανούκλας είναι σίγουρα το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο κόσμος...

Μέχρι στιγμής, η Covid-19 έχει μολύνει σχεδόν 11,5 εκατομμύρια ανθρώπους, σκοτώνοντας 530.000 από αυτούς.

Ωστόσο, ο κορονοϊός επισκιάζεται από την πανούκλα, η οποία έχει προκαλέσει πανδημίες τουλάχιστον τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Έχει ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, περίπου 95%, και προκάλεσε τους θανάτους δεκάδων εκατομμυρίων πριν εξελιχθεί αρκετά η υγειονομική περίθαλψη για τη θεραπεία της. Η τελευταία πανδημία ήταν τον 19ο αιώνα και έπληξε ιδιαίτερα την Κίνα και την Ινδία.

Είναι η ασθένεια, άλλωστε, ο λεγόμενος Μαύρος Θάνατος, που τον 14ο αιώνα κόστισε στην Ευρώπη περίπου τα 2/3 του πληθυσμού της και στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία περίπου 50 εκατομμύρια ψυχές.