Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία: «Τα καλώδια του Oruc Reis να μην φτάσουν στην υφαλοκρηπίδα»

Gazzetta team
Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία: «Τα καλώδια του Oruc Reis να μην φτάσουν στην υφαλοκρηπίδα»
Η Ελλάδα έχει στείλει μήνυμα προς την Τουρκία, για το τί ΔΕΝ πρέπει να κάνει το Oruc Reis αν ξεκινήσει από την Αττάλεια.

Η 24η Ιουλίου έχει χαρακτηριστεί από το ελληνικό Πεντάγωνο ως «επικίνδυνη μέρα» για κλιμάκωση των Τουρκικών προκλήσεων, ειδικά μάλιστα μετά τη νέα NAVTEX για νότια του Καστελόριζου που εκδόθηκε χθες.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής, η Ελλάδα θέλοντας να δείξει οτι δεν θα ανεχτεί νέες προκλήσεις από την πλευρά της γειτονικής χώρας, έχει στείλει αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα για το Oruc Reis.

Αυτό λοιπόν ανέφερε πως τα καλώδια του τουρκικού ωκεανογραφικού δεν θα πρέπει να ακουμπήσουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα, τονίζοντας μάλιστα οτι αν κάτι τέτοιο συμβεί η Τουρκία θα φέρει «ακέραιη και κατ’ αποκλειστικότητα» την ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η έκδοση NAVTEX για διενέργεια υποθαλάσσιων ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έγινε σε ένα διάστημα φορτισμένο συναισθηματικά μεταξύ των θλιβερών επετείων του Αττίλα Ι και του Αττίλα ΙΙ, ουσιαστικά υποσκάπτοντας το κλίμα καλής γειτονίας που η Αθήνα επιθυμεί να εδραιώσει.

Και όλα αυτά, ενώ σήμερα, ξεκινάει επίσημα την λειτουργία του ως τζαμί η Αγία Σοφία, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις παγκοσμίως.

«Μπορεί να δούμε καμιά βόλτα»

Ο Νίκος Φίλης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ για την ελληνοτουρκική ένταση το πρωί της Παρασκευής, είπε: «Ο Ερντογάν το εμφανίζει ως μια πράξη που καταδεικνύει την ακμή. Για εμένα η σημερινή πράξη, είναι τρανή απόδειξη της παρακμής του συστήματος Ερντογάν και της παρακμής της «ερντογανικής» Τουρκίας».

Σχετικά με την αναγγελία ερευνών σε περιοχές νοτίως του Καστελορίζου από το σεισμογραφικό εκτίμησε πως «μπορεί να δούμε κάποια βόλτα αλλά μέχρι εκεί. Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ είναι κυριαρχικό δικαίωμα, τα χωρικά ύδατα είναι κυριαρχία. Ό,τι έχει να κάνει με κυριαρχικό δικαίωμα δεν θα επιτρέψουμε παραβίαση αυτού», τονίζοντας και πρόσθεσε ότι παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων θα υπάρξει μόνο εάν υπάρξει βύθιση καλωδίων για έρευνα και όχι αν απλώς το σκάφος περάσει από αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ