Η ζωή… μετά!
1. Πρόκειται για έναν από τους πιο νεαρούς προπονητές στη Super League, αφού είναι μόλις 37 ετών. Η πρώτη του ενασχόληση ήταν τα τοπικά πρωταθλήματα, τα οποία και χαρακτηρίζει ως μεγάλη του αγάπη, ενώ στον Αστέρα Τρίπολης προσλήφθηκε το 2006. «Θα τον χαρακτήριζα ένα μεγάλο επαγγελματικό ταξίδι το οποίο θεωρώ πως δεν έχει φτάσει στο τέλος του. Είναι η τέταρτη αγωνιστική μου σεζόν στον Αστέρα», έλεγε το 2010 και συμπλήρωνε: «Ξεκίνησα όταν ο Αστέρας ήταν στη Β΄Εθνική σαν γυμναστής στις ακαδημίες του συλλόγου. Στον δεύτερο γύρο εκείνης της χρονιάς πήγα στο τεχνικό επιτελείο της μεγάλης ομάδας με επικεφαλής τον κύριο Κάμπος».
2. Στα εφτά χρόνια έχει ζήσει ανόδους, σπουδαίες πορείες, εκπλήξεις, έναν υποβιβασμό (σ.σ. έστω κι αν εντέλει ο Αστέρας έμεινε στην κατηγορία), ευρωπαϊκά ματς, έναν τελικό κυπέλλου και σχεδόν μια εντεκάδα αλλαγές προπονητών! Κάμπος, Τζαναβάρας, Καρβαλιάλ, Κωστένογλου, Γκόμεζ, Βλάχος, Γκονσάλβες, Δερμιτζάκης, Φερνάντεζ, Τσιώλης και ο Στάικος να παραμένει… «Πιστεύω ότι έναν σύλλογο δεν τον βοηθάει η συχνή αλλαγή προπονητών. Εμένα προσωπικά με έχει βοηθήσει πάρα πολύ γιατί έχω δει διαφορετικές φιλοσοφίες, διαφορετικό στυλ δουλειάς, έχω κρατήσει πολλά πράγματα από τον καθέναν. Όλοι έχουν αφήσει κάποια θετικά στοιχεία για μένα και είμαι πολύ χαρούμενος που έχω δουλέψει με όλους αυτούς. Για έναν σύλλογο όμως δεν θεωρώ ότι η συχνή αλλαγή προπονητών είναι καλή».
3. Η παραμονή του όλα αυτά τα χρόνια στο σύλλογο και παρά τις αλλαγές προπονητών φυσικά και δεν είναι τυχαία, αφού η δουλειά του αναγνωρίζεται. «Σίγουρα δεν με έχει βοηθήσει το γεγονός ότι είμαι Αρκάς. Αυτό το οποίο επιλέγεσαι για να δουλέψεις και μένεις σε μια δουλειά είναι οι δυνατότητές σου, οι ικανότητές σου και η διάθεση που έχεις να προσφέρεις. Προσπαθώ τα τελευταία τρία χρόνια να δημιουργήσω γερές επαγγελματικές βάσεις. Έχω κάνει μαθήματα UEFA, κάνω μαθήματα ισπανικών, τελειοποίησα τις γνώσεις μου στους υπολογιστές και όλα αυτά για να μπορέσω να σταθώ στο προπονητικό επιτελείο σαν ένας καταρτισμένος συνεργάτης».
Ο Στάικος Βεργέτης μιλάει εκτός από ισπανικά και άπταιστα αγγλικά, κάτι που τον βοήθησε στη χθεσινή προπόνηση να επικοινωνεί απευθείας σχεδόν με όλους τους ποδοσφαιριστές του.
4. Ο αγώνας της ερχόμενης αγωνιστικής με τον Ατρόμητο δε θα είναι ο πρώτος στον οποίο θα εκτελέσει χρέη πρώτου τεχνικού. Το ίδιο είχε συμβεί στις 7 Νοεμβρίου του 2011 με τον Στάικο Βεργέτη να διαδέχεται τον Οράσιο Γκονσάλβες πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον Σάκη Τσιώλη. Ο Αστέρας είχε επικρατήσει τότε 1-0 του ΠΑΟΚ και ο εκτελών χρέη πρώτου προπονητή, είχε μιλήσει για τις διαφορές στο ρόλο του πρώτου με τον βοηθό προπονητή.
«Η διαφορά που ένοιωσα από την Τρίτη, όπου έμαθα ότι θα είμαι πρώτος προπονητής ήταν ότι σου απασχολούσε το μυαλό όλη την ημέρα ο συγκεκριμένος αγώνας, ενώ σαν μέλος του προπονητικού τιμ σκέφτεσαι σαφώς την ομάδα, τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις, αλλά όχι τόσο πολύ. Άγχος υπήρχε σ’ ένα φυσιολογικό βαθμό, σχεδόν το ίδιο άγχος πριν από κάθε παιχνίδι και δόξα τω Θεώ πήγαν όλα καλά».
5. Το πρώτο αντικείμενο με το οποίο καταπιάστηκε και θέλησε να εξελίξει ήταν του γυμναστή. Ο Αστέρας δούλευε σε επαγγελματικά πρότυπα με τον Στάικο Βεργέτη να έχει σπουδαία κατάρτιση στην ιδιότητά του, ενώ το ίδιο έκανε αργότερα και στον τομέα του υπεύθυνου σκάουτινγκ. «Παιδεύω το μυαλό μου να βρω ασκήσεις και μεθόδους προπόνησης, μου αρέσει πολύ να βελτιώνω κάποια πράγματα στην ομάδα, καθώς και πάνω στην ανάλυση του αγώνα».
6. Το Μάιο του 2011, μάλιστα, ήταν εισηγητής σε συνέδριο προπονητών με θέμα τη σημαντικότητα της στατιστικής ανάλυσης του τρόπου παιχνιδιού του αντιπάλου. «Θεωρώ ότι έχει αποτέλεσμα, γιατί και οι ίδιοι οι παίκτες μου το λένε. Μου αναφέρουν ότι ξέρουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν μέσα στο γήπεδο. Αυτό που πρέπει να γίνεται στην ανάλυση είναι η καταγραφή των επαναλαμβανόμενων καταστάσεων και στοιχείων ενός αντιπάλου, εκείνων που δείχνουν την ταυτότητά του», είχε σχολιάσει σχετικά με το θέμα της «κατασκοπίας» των αντιπάλων, μεταλαμπαδεύοντας τη γνώση πως δε γίνεται ποτέ το βίντεο να φτάνει τη μία ώρα.
7. Οι γνώσεις του, η κατάρτισή του και η εμπιστοσύνη που του έχουν όσοι έχουν δουλέψει μαζί του, τον έχουν κάνει γνωστό στην Ευρώπη πριν καν τον μάθουμε στην Ελλάδα. Το 2012 η ιστοσελίδα Football Coach World Ranking τον κατάτασσε ως τον τρίτο καλύτερο Έλληνα προπονητή πίσω από τον Γιώργο Δώνη και τον Νίκο Κωστένογλου. Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας αυτή τη στιγμή βρίσκεται ο Σάκης Τσιώλης.
8. Δουλεύοντας χρόνια για τον Αστέρα Τρίπολης, ήταν φυσιολογικό να του τεθεί το ερώτημα για τις φιλοδοξίες του. Και η απάντησή του μαρτυρά ακριβώς ό,τι και τα προηγούμενα. Πως πρόκειται για έναν άριστο επαγγελματία που εστιάζει την προσοχή του στην βελτίωση της δουλειάς του. «Δεν μπορώ να πω ότι έχω στόχο να βρεθώ σε μια μεγάλη ομάδα. Αυτό που έχω σαν στόχο είναι να αναπτύξω τις σωστές βάσεις ενός επαγγελματία προπονητή. Θεωρώ αυτόν σαν πρωταρχικό στόχο. Όλα τα άλλα θα έρθουν με τη δουλειά. Στον Αστέρα είμαι ευχαριστημένος, έχω όλες τις συνθήκες να εργαστώ ως επαγγελματίας. Είναι όλα στην ομάδα τέλεια, μπορώ να ασχοληθώ επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο. Όνειρο κάθε επαγγελματία είναι ένας σύλλογος ευρωπαϊκός, αλλά εμένα ο στόχος μου είναι να δημιουργήσω σωστές βάσεις».
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.