Ολυμπιακοί Αγώνες: Αρχίζει επανεξέταση των δειγμάτων από το Ρίο το 2016

Κώστας Ευθυμιάδης
Οι Ολυμπιακοί Κύκλοι

bet365

Ο Διεθνής Οργανισμός Ελέγχων ντόπινγκ επανελέγχει ξανά όλα τα δείγματα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο.

Από το 2004 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, η ΔΟΕ είχε αποφασίσει να φυλάσσονται δείγματα από ελέγχους ντόπινγκ και να επανεξετάζονται οκτώ χρόνια μετά (από το 2024 υπάρχει περιθώριο 10 ετών).

Οπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ελέγχων, σύντομα, ξεκινά η επανεξέταση των δειγμάτων που ελήφθησαν και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο.
Η διαδικασία, σύμφωνα με την ενημέρωση του Οργανισμού (ΙΤΑ), θα γίνει σε δύο κατηγορίες.

Η μία θα αφορά επανεξέταση δειγμάτων σε αθλητές που συνεχίζουν να είναι εν ενεργεία και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι.

Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει το 2025 όπου θα γίνει νέα εξέταση των δειγμάτων, συμπεριλαμβανομένων των θετικών, ώστε να υπάρχει πιο ασφαλές συμπέρασμα και να παρθούν οι όποιες αποφάσεις πριν τον Ιούλιο του 2026, όταν και προβλέπεται παραγραφή των δειγμάτων από το Ρίο.

Να τονιστεί πως από την διαδικασία αυτή, το 2016 και το 2017, είχαν βρεθεί 23 θετικά δείγματα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012), στα οποία τότε δεν είχε βρεθεί θετική ουσία, ενώ ο αριθμός στην πορεία έφτασε τις 73 παραβιάσεις στους κανόνες περί ντόπινγκ, με αποτέλεσμα μέχρι και το 2022, να έχουν αλλάξει χέρια συνολικά 46 μετάλλια σε τέσσερα αθλήματα.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα