ΠΑΟΚ: Ο Λουτσέσκου έφτιαξε μία μηχανή παραγωγής θεάματος και γκολ

ΠΑΟΚ: Ο Λουτσέσκου έφτιαξε μία μηχανή παραγωγής θεάματος και γκολ

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
ΠΑΟΚ: Ο Λουτσέσκου έφτιαξε μία μηχανή παραγωγής θεάματος και γκολ

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τον ΠΑΟΚ που δεν σταματά να σκοράρει και δεν συμφωνεί με όσους πιστεύουν ότι αυτή η ομάδα δεν μπορεί στα ντέρμπι…

Το αν μπορεί ή δεν μπορεί στα ντέρμπι θα το δούμε μέσα στον επόμενο μήνα για τον ΠΑΟΚ. Αυτή όμως η αίσθηση που υπάρχει ακόμη και σε αρκετούς φίλους του ΠΑΟΚ ότι η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου δεν μπορεί να τα καταφέρει στα ντέρμπι, δεν έχει βάση ή τουλάχιστον είναι υπερβολική. Ο ΠΑΟΚ μέχρι τώρα ήταν σε ένα ντέρμπι καταφανώς χειρότερος (στη Νέα Φιλαδέλφεια με την ΑΕΚ), σε ένα άλλο εμφανέστατα ανώτερος (στο Καραϊσκάκη με τον Ολυμπιακό) και σε ένα τρίτο, σίγουρα όχι χειρότερος από τον αντίπαλό του (με τον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο). Με δεδομένο ότι και τα τρία ήταν εκτός έδρας, δεν το βλέπω το τόσο μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει για τον ΠΑΟΚ στα ντέρμπι με τους άλλους διεκδικητές του τίτλου. Θα δούμε βέβαια και τα τρία ντέρμπι στην Τούμπα και θα κρίνουμε καλύτερα.

Για τα ντέρμπι με τον Αρη τώρα, αυτά είναι μία άλλη ιστορία. Τα ματς μεταξύ τους είναι τελείως διαφορετικά από οποιοδήποτε ματς του Αρη με οποιονδήποτε από τους τρεις του πρώην ΠΟΚ και συνεπώς δεν μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά. Ο ΠΑΟΚ και στα δύο φετινά με τον Αρη δεν ήταν καλός και δικαίως δεν πήρε κάποιο από τα δύο.

Από την άλλη ο ΠΑΟΚ από το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη και μετά είναι μία τελείως άλλη ομάδα, συγκριτικά με το... πριν. Από τα τελευταία 9 ματς του στα 7 έβαλε από 4 γκολ και πάνω, η αυτοπεποίθηση και της ομάδας και των παικτών χτυπά κόκκινο, ενώ ο τρόπος που δημιουργεί και σκοράρει είναι πραγματικά εντυπωσιακός για ελληνική ομάδα. Ο ΠΑΟΚ μέχρι τώρα σε 34 ματς σε όλες τις διοργανώσεις έχει πετύχει 89 γκολ, αριθμός που είναι ασύλληπτος και τον συναντάς μόνο από τεράστιες ομάδες της Ευρώπης (βλέπε Σίτι και Παρί). Τα 2,6 γκολ που πετυχαίνει κατά μέσο όρο σε κάθε ματς μας δείχνουν ότι μπορεί να τελειώσει την σεζόν με 150 γκολ ενεργητικό, αριθμός όχι απλά εξωπραγματικός, αλλά και πέρα από κάθε φαντασία για ελληνικό club. Στο παρελθόν υπήρξαν ομάδες που έφτασαν ή πέρασαν μόλις τα 100 γκολ σε μία σεζόν και έγραψαν ιστορία, ο ΠΑΟΚ λογικά θα το σπάσει αυτό το φράγμα 3 μήνες πριν τελειώσει η σεζόν.

Δεν είναι απλό και σίγουρα δεν είναι τυχαίο. Ένα ζήτημα είναι η ατομική ποιότητα και ένα δεύτερο είναι ο τρόπος παιχνιδιού του Λουτσέσκου. Στο Βόλο η ατομική ποιότητα μίλησε. Ο ΠΑΟΚ δυσκολεύτηκε και δεν ήταν καθόλου καλός στο πρώτο ημίχρονο. Θα μπορούσα να πω ότι στα σημεία έμοιαζε καλύτερος ο Βόλος. Αλλά η ομάδα του Λόπεθ έκανε δύο λάθη και ο ΠΑΟΚ τα έκανε και τα δύο γκολ, χάρη στην εκτελεστική δεινότητα του Ντεσπόντοφ και του Μουργκ.

Ο ΠΑΟΚ έχει μεσοεπιθετική ποιότητα που τολμώ να γράψω ότι δεν έχει κανείς άλλος σε ότι έχει να κάνει με τις τρεις θέσεις πίσω από τον σέντερ φορ. Η πεντάδα Ζίφκοβιτς, Κωνσταντέλιας, Ντεσπόντοφ, Τάισον και Μουργκ στα δικά μου μάτια είναι καλύτερη από κάθε αντίστοιχη πεντάδα ή έξαδα των άλλων διεκδικητών του τίτλου. Δεν ξέρω πραγματικά που θα ήταν ο ΠΑΟΚ με σέντερ φορ τύπου Λιβάι Γκαρσία ή Ιωαννίδη; Και επειδή πολλοί θα σχολιάσετε χωρίς να έχετε διαβάσει προσεκτικά, τονίζω ξανά, μιλώ για την ποιότητα των 3 παικτών πίσω από τον φορ και αυτήν συγκρίνω. Η αντίστοιχη πεντάδα - εξάδα στην ΑΕΚ είναι οι Γκατσίνοβιτς, Τσούμπερ, Αραούχο, Ελίασον, Αμραμπάτ, Πισάρο, στον Παναθηναϊκό Παλάσιος, Τζούρισιτς, Μπερνάρ, Αϊτόρ, Μαντσίνι, Βέρμπιτς (θα προστεθεί τώρα ο Μπακασέτας), στον Ολυμπιακό Φορτούνης, Μασούρας, Ποντένσε, Μπιέλ, Ζέλσον, κ.λ.π

Ολη η δουλειά στον ΠΑΟΚ λοιπόν γίνεται από αυτήν την πεντάδα, με τον Λουτσέσκου να μπορεί πλέον να κλείσει τα μάτια, να διαλέξει τρεις από τους πέντε για βασικούς και να πορευτεί. Μάλιστα θα τολμούσα να γράψω κι’ ας φανώ υπερβολικός ότι σε αυτούς τους παίκτες ο πιο ταιριαστός σέντερ φορ του ΠΑΟΚ, είναι ο μικρός Στέφανος Τζίμας, αλλά αντιλαμβάνομαι τον φόβο του Λουτσέσκου να μην κάψει ένα παιδί που ακόμη πηγαίνει σχολείο. Παρά ταύτα νομίζω ότι ο μικρός «φωνάζει» ότι είναι έτοιμος να… εκραγεί και θέλει περισσότερο χρόνο συμμετοχής.

Ο Λουτσέσκου βρήκε λοιπόν στο σχέδιο του, τους κατάλληλους παίκτες, οι οποίοι διαθέτουν σπουδαία ατομική ποιότητα στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, διότι ως γνωστόν ο προπονητής μπορεί να φέρει την μπάλα με την δουλειά του μέχρι τον εκτελεστή, μετά είναι η ατομική ποιότητα του τελευταίου που κάνει την διαφορά. Και ο ΠΑΟΚ την έχει φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, ακόμη και από την χρονιά που πήρε το νταμπλ αυτή την ατομική ποιότητα.

Η ΑΕΚ ως πρωταθλήτρια θα παραμένει πάντα το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, αλλά οι πιθανότητες του ΠΑΟΚ είναι εξίσου πολλές με του Παναθηναϊκού και κακώς κάποιοι τον υποτιμούν…

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.