eliana_busch

Η Ελιάνα Μπους κατακτά μετάλλια στα 89 της: «Αν κολυμπούσα εναντίον ανδρών, θα νικούσα»

Πηνελόπη Γκιώνη

Τι κι αν έχει φτάσει στα 89, η αγάπη για την κολύμβηση και η αδρεναλίνη που προσφέρει ο αγώνες δεν είναι πράγματα που θέλει να αφήσει πίσω της η Ελιάνα Μπους. Έτσι, κατακτά μετάλλια για τη Χιλή και κρατά την αυτοπεποίθησή της στα ουράνια.

Σε ηλικία 89 ετών, η Χιλιανή κολυμβήτρια Ελιάνα Μπους αποδεικνύει την εξαιρετική αντοχή και ικανότητά της, κερδίζοντας μετάλλια στην κολύμβηση.

Στις αρχές Μαρτίου, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου των Masters στη Ντόχα του Κατάρ, η Ελιάνα Μπους ετοιμάστηκε να αγωνιστεί εναντίον Ιαπώνων αντιπάλων που είχαν προηγουμένως κερδίσει στη διοργάνωση αλλά αν και ανήκαν στην ίδια ηλικιακή κατηγορία, οι αντίπαλές της δεν εμφανίστηκαν στη διοργάνωση και έτσι κολύμπησε μόνη.

«Κολυμπούσα εναντίον του εαυτού μου. Δεν είχα καμία αναφορά για το πώς τα πήγαινα. Αναγκάστηκα να “σπάσω” ρεκόρ για να αποδείξω ότι ήμουν η καλύτερη, παρ’ όλο που κολυμπούσα μόνη μου», δήλωσε στο AFP σε συνέντευξή της.

Η Χιλιανή κολυμβήτρια, η οποία τον Σεπτέμβριο θα κλείσει τα 90 της χρόνια, κυριάρχησε στον αγώνα στην πρωτεύουσα του Κατάρ, κερδίζοντας τέσσερα χρυσά μετάλλια σε αγωνίσματα όπως τα 100μ και 200μ ελεύθερο, τα 50μ πρόσθιο και τα 50μ ύπτιο, τα οποία ολοκλήρωσε σε μόλις ένα λεπτό και τέσσερα δευτερόλεπτα για να σημειώσει νέο παγκόσμιο ρεκόρ: «Αν κολυμπούσα εναντίον ανδρών, θα τους είχα νικήσει», δήλωσε η Μπους στο AFP.

Ως αθλήτρια, η Μπους άρχισε να κολυμπάει σε ηλικία των 9 και στα 13 της είχε κερδίσει τον εθνικό τίτλο, αποδεικνύοντας το εξαιρετικό ταλέντο και την αφοσίωσή της. Μέχρι τη δεκαετία του 1950, τα επιτεύγματά της είχαν αναγνωριστεί ευρέως και οι αγωνιστικές της φωτογραφίες κοσμούσαν τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων και περιοδικών, μια συλλογή που με υπερηφάνεια φροντίζει και επιδεικνύει: «Δεν μου αρέσει να χάνω. Κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να κερδίζω. Μια μέρα θα πρέπει να σταματήσω.eliana busch1 Δεν είμαι για πάντα, αλλά όσο κερδίζω και παίρνω αξιοπρεπείς και σωστούς χρόνους, θα συνεχίσω να κολυμπάω», τονίζει.

Στα 20 της, αφού παντρεύτηκε έναν αξιωματικό του ιππικού, αντικατέστησε την κολύμβηση με την ιππασία, διαπρέποντας και σε αυτό το άθλημα αφού αναδείχθηκε εθνική πρωταθλήτρια. Όμως, σε ηλικία 78 ετών ένα ατύχημα που άλλαξε τη ζωή της και την έφερε πίσω στην κολύμβηση, όχι για λόγους αποκατάστασης αλλά για να αναζωπυρώσει το ανταγωνιστικό της πνεύμα στην πισίνα.

«Έπεσα ενώ προσπαθούσα να δαμάσω ένα αραβικό άλογο και έσπασα το αντιβράχιο μου, την κλείδα και μερικά πλευρά. Είχα ξανασπάσει κόκαλα στο παρελθόν αλλά αυτή τη φορά πόνεσα πολύ. Τα παιδιά μου μου είπαν: “Μαμά, αν αγαπάς τόσο πολύ τον ανταγωνισμό γιατί δεν επικεντρώνεσαι στην κολύμβηση;”», εξηγεί περιγράφοντας την επιστροφή της στο άθλημα που αγαπά.

Ακολούθησε τη συμβουλή τους και άρχισε να νικάει σε μεγάλες διοργανώσεις βετεράνων, όπως το Νοτιοαμερικανικό πρωτάθλημα του 2016, το Παναμερικανικό πρωτάθλημα του 2018 και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Masters του 2019 στη Γκουανγκτσού της Νότιας Κορέας. Παρά το γεγονός ότι υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επέμεινε, αγωνιζόμενη για επτά χρόνια με βηματοδότη και κολυμπώντας έως και 1.500μ.

Η Ελιάνα Μπους προπονείται τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα και διδάσκει επίσης μαθήματα κολύμβησης σε ένα δημοτικό κολυμβητήριο στη Viña del Mar. Φτάνοντας με το δικό της αυτοκίνητο, φέρνει την απεριόριστη αισιοδοξία και ενέργειά της στην πισίνα, εμπνέοντας μια διαφορετική ομάδα ενηλίκων μαθητών με τη δύναμη και την πειθαρχημένη προσέγγισή της στην κολύμβηση.

«Θέλω να διδάξω στους ηλικιωμένους να ζουν τη ζωή μέχρι το τελευταίο λεπτό και αυτό έχει να κάνει πολύ με το μυαλό. Κάντε κάτι, δεν χρειάζεται να είστε κολυμβητής, αλλά μην μένετε στο σπίτι ξαπλωμένοι», επισημαίνει.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]