Άρης: Το story πίσω από την μεταγραφή-έκπληξη του Νότε στην Α2 Ιταλίας

Άρης: Το story πίσω από την μεταγραφή-έκπληξη του Νότε στην Α2 Ιταλίας

Νότε

bet365

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που απόρρησαν στο άκουσμα της είδησης πως ο πρώην παίκτης του Άρη, Τζέι Ντι Νότε, θα συνεχίσει την καριέρα του στην δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας. Το Gazzetta παραθέτει την λογική εξήγηση πίσω από την μεταγραφή-έκπληξη του 25χρονου σκόρερ.

Ήταν στις 19 του περασμένου Αυγούστου όταν ο Άρης Midea έφτανε σε μονοετή συμφωνία με τον 24χρονο κόμπο γκαρντ, Τζέι Ντι Νότε. Ο απόφοιτος του Αρκάνσας (1.88μ.) ήρθε στη Θεσσαλονίκη κουβαλώντας μαζί του ως «προίκα» τους 18,3 πόντους και τις 3,7 ασίστ κατά την τελευταία του χρονιά στο κολέγιο (32 αγώνες). Και γενικώς τον ακολουθούσαν πολύ καλές συστάσεις, οι οποίες μιλούσαν για έναν εξαιρετικά ταλαντούχο σκόρερ με σημαντική προοπτική εξέλιξης. Μια ψαγμένη επιλογή από αυτές που συνηθίζει ο Γιάννης Καστρίτης.

Εν τέλει ο Νότε φόρεσε τη φανέλα του Άρη συνολικά 25 φορές σε όλες τις διοργανώσεις (23 στην Basket League κι από μια σε κύπελλο και FIBA Europe Cup), καταγράφοντας 15,3 πόντους, 29% στα τρίποντα, 3.4 ριμπάουντ και 2,7 ασίστ κατά μ.ο. στο ελληνικό πρωτάθλημα. Είχε μια γεμάτη σεζόν, δίχως τραυματισμούς, αλλά και με σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του. Βοήθησε σημαντικά σε ουκ ολίγες νίκες των Κιτρινόμαυρων (26π. στη νίκη επί του ΠΑΟΚ στο Παλέ, 26π. και 24π. αντίστοιχα στα διπλά επί του Απόλλωνα Πατρών και του Ιωνικού), όμως υπήρχαν και παιχνίδια που δεν ήταν αποτελεσματικός, κάνοντας είτε μπόλικα λάθη, είτε όντας άστοχος.

Σε γενικές γραμμές, ο νεαρός Αμερικανός άφησε ένα θετικό αποτύπωμα ως παίκτης του Άρη κι η λογική υπαγόρευε πως αυτό το καλοκαίρι θα αναζητούσε στην αγορά κάτι καλύτερο για την καριέρα του. Τουλάχιστον από οικονομικής πλευράς. Οι απολαβές του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης άγγιζαν τις 70 χιλιάδες δολάρια (ο πιο ακριβοπληρωμένος από την εξάδα των ξένων της περσινής ομάδας), με τον ίδιο να επιδιώκει να βρει ένα καλύτερο deal στην εφετινή off-season. Κι όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά εξασφάλισε και πολλά παραπάνω λεφτά!

Νότε

Βλέπετε, προ ολίγων ημερών υπέγραψε στην... διάδοχο της Τραπάνι. Προσέξτε: Όχι στην Τραπάνι με έτος ίδρυσης το 1964. Η συγκεκριμένη ομάδα της Σικελίας συμμετείχε στην Α2 της Ιταλίας από το 2014 ως το 2021. Ως τμήμα δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη ιστορία στη χώρα, αφού η τελευταία της συμμετοχή στην πρώτη κατηγορία χρονολογείται πίσω στη σεζόν 1991-92. Κι η αμέσως προηγούμενη... το 1963-64! Συνεπώς, δεν μιλάμε για κάποια δύναμη του ιταλικού μπάσκετ. Πρόσφατα μάλιστα, η συμμετοχή της στη Β' Εθνική απορρίφθηκε, αφού ο σύλλογος δεν κατάφερε να φτάσει σε συμφωνία με τον Δήμο σχετικά με τη στέγαση της ομάδας. Κοινώς με το γήπεδο όπου θα χρησιμοποιούσε ως έδρα. Κι έτσι έμεινε εκτός πρωταθλήματος.

Ο φιλόδοξος Βαλέριο Αντονίνι που εμφάνισε... χρήμα!

Και κάπου εκεί εμφανίζεται στην επικαιρότητα ο 48χρονος επιχειρηματίας, Βαλέριο Αντονίνι. Ένας άνθρωπος που κερδίζει ετησίως πολλά χρήματα ως έμπορος γεωργικών προϊόντων με την εταιρεία του, Quanton Commodities, η οποία είναι παγκόσμιας εμβέλειας. Ο Αντονίνι, αφού δεν βρήκε άκρη με το να αγοράσει την «κανονική» Τραπάνι, δημιούργησε την... Τραπάνι Σαρκς, όπως ονομάζεται πλέον το αθλητικό «όραμα» του μετά την άγορα του... ΑΦΜ της Στέλα Ατζούρα. Όπως καταλαβαίνετε, η είσοδος του Αντονίνι στην ομάδα και κατ επέκταση στο μπάσκετ της πόλης γεννά φιλοδοξίες κι αλλάζει τα δεδομένα στην Α2 Ιταλίας.

Παρεμπιπτόντως, ο Αντονίνι επιχειρεί γενικώς ένα μεγάλο άνοιγμα στον χώρο των σπορ, αφού αγόρασε και την ποδοσφαιρική Τραπάνι (Serie C). Διότι φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα multi-sports brand υπό το συγκεκριμένο όνομα, σε μια πόλη που αριθμεί σχεδόν 70 χιλιάδες κατοίκους. Ενώ συνολικά στο νησί της Σικελίας ο πληθυσμός προσεγγίζει τα 5 εκατομμύρια.

Η Τραπάνι Σαρκς φυσικά στοχεύει στο να ανεβεί... τρένο στη Serie A. Χωρίς χρονοτριβή. Γι' αυτό κι η επένδυση του Αντονίνι ξεκινά από φέτος με γοργούς ρυθμούς (ήδη φέρεται να έχει δώσει συνολικά 2,95 εκατ. για τις μετοχές τις ποδοσφαιρικής ομάδας, αναλαμβάνοντας και τα χρεή της, συν τους τίτλους ιδιοκτησίας της Στέλα Ατζούρα). Και στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας ισχυρής ομάδας, το ιταλικό κλαμπ προσέφερε στον Τζέι Ντι Νότε συμβόλαιο που δεν περιλαμβάνει απλώς έξι ψηφία. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες από τη γειτονική χώρα, αυτό θα είναι δύομιση φορές μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο που είχε λαμβάνειν από τον Άρη!

Μάνι Μπέιτς: Ο «σκληρός τύπος» που θα «σκεπάσει» το καλάθι του Άρη

Στο μεταξύ, έχει αξία να αναφέρουμε πως ο Νότε, τη στιγμή που βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες κάνοντας πυρετωδώς ατομικές προπονήσεις, είχε συλλέξει ενδιαφέρον κατά την διάρκεια του καλοκαιριού από αρκετές ομάδες πρώτων κατηγοριών των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Μεταξύ αυτών φέρεται να είχε απασχολήσει σοβαρά και ανταγωνιστική ομάδα της VTB League. Εντούτοις, επέλεξε την Τραπάνι Σαρκς και την Α2 Ιταλίας, αφού το οικονομικό «πακέτο» ήταν πολύ καλό, ενώ κι ο ρόλος του θα είναι ηγεμονικός στο ιταλικό σύνολο.

Πρώτος στόχος ήταν ο Κίφερ Σάικς

Πάντως, οι «Καρχαρίες» οδηγήθηκαν στην περίπτωση του Νότε αφού νωρίτερα είχαν εισπράξει αρνητική απάντηση από ένα πολύ μεγαλύτερο όνομα: τον Κίφερ Σάικς! Ο άλλοτε παίκτης των Ιντιάνα Πέισερς, του Παναθηναϊκού και της Αρμάνι Μιλάνο είχε δεχθεί κι εκείνος μια άκρως δελεαστική προσφορά από την Τραπάνι, αλλά αρνήθηκε. Κι έτσι κατέληξαν στην επιλογή του Νότε. Η οποία δεν είναι η μοναδική «ηχηρή» μεταγραφή που πραγματοποιούν!

Σάικς

Κι αυτό διότι πριν τρεις μέρες προχώρησαν στην απόκτηση και του Τζάρβις Γουίλιαμς, ταράζοντας εκ νέου τα νερά στην Ιταλία. Ο 30χρονος σέντερ, πρωταθλητής Λιθουανίας το 2022 με την Ρίτας και παίκτης που τη σεζόν 2020-21 μετρούσε 12.4 πόντους κι 8.3 ριμπάουντ στη Serie A με την Κρεμόνα, είναι το έτερο σημαντικό όνομα που υπογράφουν οι Ιταλοί μετά τον Νότε.

Έτσι, με Γουίλιαμς και Νότε, η Τραπάνι συνθέτει ένα ισχυρό δίδυμο ξένων για τα δεδομένα της κατηγορίας. «Κρατήσαμε τους δύο καλύτερους Ιταλούς της ομάδας, ψάχνουμε για έξι ακόμη που θα είναι από τους καλύτερους της κατηγορίας, καθώς και δύο Αμερικανούς που θα είναι οι σταρ μας», ήταν η... εξαγγελία του Αντονίνι, λίγες μέρες πριν γνωστοποιηθούν οι προσθήκες των Γουίλιαμς και Νότε, αναφορικά με το (ποιοτικότατο) ρόστερ της νέας σεζόν.

Εξάλλου, ο ιταλικός Τύπος αναφέρει πως υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός στην πόλη, τόσο για το ποδόσφαιρο, όσο και για το μπάσκετ της Τραπάνι, μετά το δυναμικό μπάσιμο του Αντονίνι. Ο Ρωμαίος businessman μάλιστα φρόντισε να «συγχωνεύσει» τα διαρκείας, αφού με κοινό εισιτήριο θα μπορεί κάποιος να παρευρεθεί και στα δύο αθλήματα. Μέσα σε λίγες μέρες από την κυκλοφορία τους, έκαναν... φτερά οι πρώτες 500 κάρτες διαρκείας, αριθμός που θεωρείται πολύ μεγάλος κι είναι ενδεικτικός της προσμονής που επικρατεί στην πόλη.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα