Ρόνι Χάρελ: Ένας «Ελβετικός Σουγιάς» για τον Άρη
- «Παιγμένος» στην Ευρώπη
- Μέγεθος κι έφεση στο ριμπάουντ
- Να βρει ξανά το μακρινό σουτ του
- Η συγγένεια με τον Μπίλαπς κι αγάπη για τους Νάγκετς
- Το depth chart του Άρη μετά την προσθήκη του Χάρελ
Ο Άρης Midea κι ο Γιάννης Καστρίτης, έπειτα από μια σεζόν χωρίς ξένο παίκτη στην κάλυψη της θέσης «3», αποφάσισαν να αλλάξουν στρατηγική και να συμπεριλάβουν έναν κλασικό σμολ φόργουορντ στο εφετινό recruiting. Και το όνομα αυτού... Ρόνι Χάρελ Τζούνιορ!
Ένα όνομα που δεν ηχεί για πρώτη φορά στα «κεντρικά» της ΚΑΕ, καθώς και πέρσι είχε «φτάσει» στη Γρηγορίου Λαμπράκη. Αλλά τότε οι συνθήκες για να ευδοκιμήσει το deal δεν ήταν οι κατάλληλες. Kάτι που άλλαξε το εφετινό καλοκαίρι. Με τους επιτελείς του Άρη να συζητούν το τελευταίο διάστημα με τον 27χρονο Αμερικανό κι εν τέλει να φτάνουν σε συμφωνία μαζί του.
Κάπως έτσι ο Χάρελ αποτελεί την 8η μεταγραφή (Ντε Σόουζα, Μπλούμπεργκς, Μπέιτς, Καρ, Περσίδης, Σλαφτσάκης, Κατσίβελης οι προηγούμενες) που ολοκληρώνει ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης κι ουσιαστικά βρίσκεται μια... άνασα πριν την ολοκλήρωση του ρόστερ.
Εκκρεμεί σαφώς η απόκτηση ενός σούτινγκ γκαρντ από τη ξένη αγορά, αλλά κατά τα λοιπά ο Άρης έχει βάλει όλα τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους, λίγες μέρες πριν την έναρξη της θερινής προετοιμασίας ενόψει της σεζόν 2023-24 που θα τον βρει στο EuroCup.
Ποιος είναι, όμως, ο πολυσχιδής Ρόνι Χάρελ και γιατί τον επιλέγει ο κόουτς Καστρίτης;
«Παιγμένος» στην Ευρώπη
Σε αντίθεση με τα πρόσφατα μεταγραφικά αποκτήματα του Άρη, Μάρκους Καρ και Μάνι Μπέιτς, οι οποίοι είναι εντελώς «αχαρτογράφητοι» στην Γηραιά Ήπειρο ως rookies που προέρχονται από την άλλη όχθη του Ατλαντικού και το κολεγιακό μπάσκετ, o Χάρελ έχει στο βιογραφικό του αρκετά παιχνίδια στα ευρωπαϊκά παρκέ (σχεδόν 120 σε τέσσερις σεζόν). Πιο συγκεκριμένα, έχει αγωνιστεί σε Ρουμανία (Στεάουα Βουκουρεστίου), Λουξεμβούργο (Ετζέλα Έτελμπρουκ), Ισπανία (Πάλμα) και για λίγο στη Γερμανία (Λούντβιχσμπουργκ). Ωστόσο τις καλύτερες σεζόν του τις έκανε στο Ισραήλ. Αρχικά με την Γκιλμπόα Γκαλίλ (2021-22) κι ύστερα με τη Νες Ζιόνα (2022-23). Με την πρώτη είχε ξεχωρίσει (11.6π., 6.6ριμπ., 2.2ασ., 39% τριπ.) πρόπερσι στο FIBA Europe Cup.
Με την δεύτερη, είχε πέρσι 34 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Στο εγχώριο πρωτάθλημα κατέγραψε 9.3 πόντους, 4.6 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ ανά 24'23'', ενώ έλαβε μέρος και σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, τη νεοσύστατη European North Basketball League. Στην οποία συμμετείχαν πέντε πολωνικές ομάδες, τρεις από την Εσθονία, δύο από την Λιθουανία κι από μια από Τσεχία, Κόσοβο, Λετονία, Ουκρανία. Στη συγκεκριμένη λίγκα ο Χάρελ είχε 10.4 πόντους, 5.6 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ ανά 24'03''. Και γενικώς ο «όγκος» των λεπτών και των αγώνων του είναι τέτοιος που μας επιτρέπει να σχηματίσουμε μια πρώτη άποψη σχετικά με τα συν και τα πλην του.
Πριν περάσουμε όμως στη σκιαγράφηση του αγωνιστικού του προφίλ, αξίζει να σταθούμε σε δύο πράγματα. Πρώτον, ότι ο παίκτης χρόνο με το χρόνο τείνει να παρουσιάζει βελτίωση - κι αυτό αποτυπώνεται στο ότι ξεκίνησε από ομάδες της Ρουμανίας και του Λουξεμβούργου και σιγά σιγά έφτασε σε ομάδες που παίζουν playoffs στο Ισραήλ και χτύπησε την πόρτα της Bundesliga (χωρίς να μακροημερεύσει). Δεύτερον, ότι η ευκαιρία του στον Άρη ουσιαστικά αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση της μέχρι τώρα καριέρας του, αφού θα έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί και στο EuroCup. Ναι μεν έχει συλλέξει αρκετές μπασκετικές εικόνες σε ευρωπαϊκούς συλλόγους όλων των πιθανών κι απίθανων στρωμάτων, αλλά σε ένα brand name σαν τον Άρη δεν έχει ξαναβρεθεί. Επομένως, είθισται τέτοιες περιπτώσεις αθλητών να έχουν κίνητρο για να πετύχουν.
Μέγεθος κι έφεση στο ριμπάουντ
Ο 27χρονος σμολ φόργουορντ έχει ύψος 2.01μ. κι είναι ένα τριάρι που πέρσι έλειπε ως μέγεθος από το ρόστερ του Άρη στη συγκεκριμένη θέση, την οποία κάλυπταν συχνότερα οι Όμηρος Νετζήπογλου (1.94μ.) και Σταύρος Σχίζας (1.96μ.) εν τη απουσία ξένου. Ακόμη κι ο Έρικ Λόκετ (1.96μ.) που βρισκόταν πρόπερσι στην ομάδα, επίσης δεν ξεπερνούσε τα δύο μέτρα σε ύψος.
Συνεπώς, οι Κιτρινόμαυροι βάζουν στη μηχανή τους ένα κορμί που τους έλειπε την περασμένη διετία. Κι ενίοτε το «έβρισκαν» ως πρόβλημα μπροστά τους. Με τον Χάρελ, που συνηθίζει να δραστηριοποιείται κοντά στο καλάθι, να έχει στοιχεία ώστε να σταθεί, αν χρειαστεί, και στο «4» για ορισμένα λεπτά (ρόλο που κατ ανάγκη είχε προσπαθήσει να υπηρετήσει ο Σχίζας σε παλαιότερα ρόστερ). Εξάλλου, το έκανε συστηματικά για δύο χρόνια (2016-18) στο Πανεπιστήμιο του Κρέιτον (αν κι αργότερα στο Ντένβερ, όπου ήταν ο καλύτερος παίκτης κι αρχισκόρερ της ομάδας τη σεζόν 2018-19, μετατράπηκε σε «δυαροτριάρι» με ηγετικό ρόλο). Σε κάθε περίπτωση, ένα νούμερο που ξεχωρίζει διά γυμνού οφθαλμού στη στατιστική κάρτα του φόργουορντ από το Κολοράντο έχει να κάνει με τα ριμπάουντ του. Κι αυτό διότι πέρσι μάζεψε 160 σε 34 παρουσίες. Δηλαδή σχεδόν πέντε ανά αγώνα, το οποίο είναι ξεκάθαρα... νούμερο ψηλού.
Κατά τα λοιπά, ο Χάρελ δεν είναι ένας ελίτ αθλητής αλλά έχει ταχύτητα στα πόδια και το μυαλό, ενώ χειρίζεται και ικανοποιητικά τη μπάλα, παρότι δεν είναι γκαρντ. Αμυντικά θεωρείται πολύ ικανός κι έχει το προφίλ για να ταιριάξει με τα «θέλω» του Γιάννη Καστρίτη, αν και είναι προφανές πως όλα αυτά τα θετικά της «συστατικής επιστολής» του, μένει να αποδειχθούν και στο γήπεδο. Σουτάρει πάντως τόσο στατικά όσο και μετά από ντρίμπλα κι ένα γενικό συμπέρασμα είναι πως πρόκειται για πολυεργαλείο. Για παίκτη που βοηθά τις ομάδες του με διάφορους τρόπους. Εξού και το παρατσούκλι «Ελβετικός Σουγιάς». Ένα nickname που οι ρίζες του εντοπίζονται στα κολεγιακά χρόνια του Χάρελ, με την Λούντβιχσμπουργκ να το... ανασύρει τον περασμένο Αύγουστο, τιτλοφορώντας το στην επίσημη ανακοίνωση της μεταγραφής του.
Να βρει ξανά το μακρινό σουτ του
Ο Χάρελ δεν είναι ο... σεσημασμένος "killer" πίσω από τα 6,75 μέτρα, ωστόσο σε όλα τα χρόνια της καριέρας του έβρισκε τον τρόπο να αποτελεί σταθερή απειλή από την περιφέρεια, με αξιοπρεπή ποσοστά, παγειωμένα γύρω στο 33-34%. Όλα αυτά με εξαίρεση την περσινή σεζόν, όπου έχασε τη «φλόγα» του στο τρίποντο, με το ποσοστό του να υποχωρεί στο 28,3%. Για την ακρίβεια ο Αμερικανός φόργουορντ είχε 1,5 εύστοχο τρίποντο ανά 5,3 προσπάθειες.
Ένας συνδυασμός ατυχίας και μέτριων αποφάσεων στο λεγόμενο "shot selection" τον οδήγησαν σε ορισμένες άστοχες βραδιές και κατ επέκταση σε μια σεζόν που σίγουρα δεν θα ήθελε να επαναλάβει σε ο,τι αφορά την αποτελεσματικότητα του από απόσταση. Ενώ κι οι βολές του συνιστούν έναν δείκτη (51/82, 62%) που χρίζει ανάκαμψης. Μιας και το ποσοστό που τον συνοδεύει στην καριέρα του βρίσκεται πιο κοντά στο 70% παρά στο περσινό.
Στο διά ταύτα, ο Άρης φέρνει έναν παίκτη -για βασικό- που αναζητά το peak στην διαδρομή του, με καλό μέγεθος για την θέση του και την προοπτική να πάρει αρκετά απ' αυτόν αμυντικά. Η επιθετική του συγκομιδή φαίνεται ότι θα είναι ζήτημα ημέρας, ρυθμού κι αντιπάλου.
Η συγγένεια με τον Μπίλαπς κι αγάπη για τους Νάγκετς
Για τον Τσόνσι Μπίλαπς δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Πρωταθλητής και MVP των τελικών του NBA το 2004 με τους Πίστονς και μια σπουδαία αγωνιστική καριέρα 17 ετών με περισσότερους από χίλιους αγώνες στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον Χάρελ και τις μπασκετικές του καταβολές; Βλέπετε, ο νέος παίκτης του Άρη κι ο παλαίμαχος αστέρας (και νυν προπονητής των Πόρτλαντ Μπλέιζερς) δεν είναι απλά συντοπίτες από το Ντένβερ του Κολοράντο. Είναι και συγγενείς. Και πιο συγκεκριμένα, ξαδέρφια!
Όταν ο Τσόνσι Μπίλαπς ήταν 20 ετών, γεννήθηκε ο μικρός του ξάδερφος που του χρόνου θα αγωνίζεται στο Αλεξάνδρειο. Και μεγαλώνοντας, ο Χάρελ αγάπησε όπως είναι φυσικό την ομάδα της πόλης του, τους Ντένβερ Νάγκετς. Μάλιστα, όταν ήταν παίδι, υπήρξε για καιρό ball boy της ομάδας στο Pepsi Center. Την εποχή που μεσορανούσε στο franchise ο Καρμέλο Άντονι. Οπότε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το μπάσκετ... γυρόφερνε τον Χάρελ εξ απαλών ονύχων!
Σε ο,τι αφορά τις ακαδημαϊκές του σπουδές, αποφοίητησε με πτυχίο στη Δημοσιογραφία.
Το depth chart του Άρη μετά την προσθήκη του Χάρελ
ΣΕΝΤΕΡ | Ντε Σόουζα | Μπέιτς | |
ΠΑΟΥΕΡ ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ | Μπλούμπεργκς | Σανόγκο | Σλαφτσάκης |
ΣΜΟΛ ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ | Χάρελ | Περσίδης | |
ΣΟΥΤΙΝΓΚ ΓΚΑΡΝΤ | Τολιόπουλος | Φίλλιος | |
ΠΟΪΝΤ ΓΚΑΡΝΤ | Καρ | Κατσίβελης |
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.