Άρης: Η μεγάλη επιστροφή του Μποχωρίδη και τα οφέλη για όλους

Άρης: Η μεγάλη επιστροφή του Μποχωρίδη και τα οφέλη για όλους

Μποχωρίδης

bet365

Η επιστροφή του Λευτέρη Μποχωρίδη στον Άρη είναι γεγονός. Η επιθυμία του παίκτη να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη, ο ρόλος του στο πλάνο του Γιάννη Καστρίτη και τι αλλάζει στον σχεδιασμό των Κιτρινόμαυρων μετά την απόκτηση του 29χρονου γκαρντ.

Και ξαφνικά, Άρης και Λευτέρης Μποχωρίδης συμφώνησαν να συνεργαστούν ξανά. Για την ακρίβεια, για τρίτη φορά, αφού είχαν προηγηθεί δύο ακόμη θητείες του διεθνούς περιφερειακού στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη από το 2010 έως το 2014 (όταν και πωλήθηκε έναντι περίπου μισού εκατ. στον Παναθηναϊκό) κι η δεύτερη από το 2017 έως το 2020.

Ο Λευτέρης Μποχωρίδης είναι γενικώς ένας πολύ έμπειρος αθλητής με υψηλές παραστάσεις, αλλά ειδικότερα γνωρίζει όσο λίγοι παίκτες το Αλεξάνδρειο. Επτά σεζόν σε επίπεδο πρώτης ομάδας στον Άρη δεν είναι λίγες. Ούτε κι οι περισσότερες από 150 συμμετοχές του -σε όλες τις διοργανώσεις- με τη φανέλα του συλλόγου στον οποίο ανδρώθηκε κι αναδείχθηκε.

Τις προηγούμενες ώρες, η Κιτρινόμαυρη ΚΑΕ κι ο ύψους 1.96μ. σούτινγκ γκαρντ κατέληξαν χωρίς πολλά-πολλά σε deal για τη σεζόν 2022-23. Σε μια ιστορία που επί της ουσίας είναι... φρέσκια. Η υπόθεση έτρεξε -κι εν τέλει καρποφόρησε- πολύ γρήγορα. Για αυτή την θετική κατάληξη, καίριο ρόλο έπαιξε η δεδομένη επιθυμία του να επιστρέψει. Αφού, μεταξύ άλλων, άφησε στην άκρη μια καλύτερη οικονομικά πρόταση που είχε στο τραπέζι από άλλο σύλλογο.

Μποχωρίδης

Κι έτσι ο Λευτέρης Μποχωρίδης (που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην προετοιμασία κι αγωνίζεται στα φιλικά της Εθνικής Ομάδας ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου) ανηφορίζει ξανά στη γενέτειρα του για να αγωνιστεί και πάλι στον Άρη. Αυτή τη φορά όμως, σε έναν εντελώς διαφορετικό Άρη σε σχέση με εκείνον που άφησε πίσω του, όταν αποχώρησε το καλοκαίρι του 2020. Είχε προηγηθεί μια σεζόν (2019-20) η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω της πανδημίας κι έβρισκε τους Κιτρινόμαυρους να μάχονται για την αποφυγή του υποβιβασμού.

Με τον διεθνή γκαρντ να έχει δίπλα του ένα σύνολο παικτών που δεν θυμίζει σε τίποτα -πλην της παρουσίας του Διαμαντή Σλαφτσάκη- το σημερινό. Μιλάμε για τον Άρη του Ντραγκίσεβιτς, του Γκετσεβίτσιους, του Μιλόσεβιτς, του Μόρις, του Κεν Μπράουν, του Φιτζπάτρικ και του Φλιώνη. Μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Με περισσότερη εσωστρέφεια και μουρμούρα στις εξέδρες του Παλέ, παρά με τα απανωτά sold out και τη μόνιμη αποθέωση μετά από κάθε εντός έδρας ματς, που χαρακτήρισε στην πλειοψηφία της την περσινή σεζόν.

Συνεπώς, ούτε η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ούτε τα πρόσωπα, αλλά ούτε οι στόχοι του Άρη ήταν ίδιοι τότε σε σύγκριση με σήμερα. Ο σύλλογος πέρασε δύσκολες στιγμές -αγωνιστικά, διοικητικά, οικονομικά- στο μεσοδιάστημα, μέχρις ότου να σταθεί ξανά και πιο γερά στα πόδια του.

Ο Λευτέρης Μποχωρίδης επιστρέφει στον Άρη του 2023, που με χαμηλούς προϋπολογισμούς κατάφερε υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Καστρίτη (είχαν συνεργαστεί στον Άρη τη σεζόν 2018-19) να επανέλθει στα playoffs ανακτώντας ένα (μικρό) κομμάτι του κύρους του, ενώ βρίσκεται και πάλι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Μποχωρίδης, μάλιστα, είχε... προλάβει για λίγο και τον Άρη του EuroCup, αφού ήταν στην ομάδα τη σεζόν 2011-12 και στα παιχνίδια με Βιλερμπάν, Χίμκι, Ντονέτσκ και Γκρόνινγκεν. Ενώ γενικότερα ήταν μέλος του κλαμπ στη τελευταία συμμετοχή του σε ευρωπαϊκό όμιλο, τη σεζόν 2018-19 στο FIBA Europe Cup.

Συμπερασματικά, ο Λευτέρης Μποχωρίδης κατά την επιστροφή του στη Κεντρική Μακεδονία θα κληθεί να βοηθήσει ένα δομημένο μπασκετικό πρότζεκτ που επιδιώκει να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο. Μια ομάδα που θέτει πλέον στόχους εντός κι εκτός συνόρων και βαδίζει την τελευταία διετία στην λογική του «ένα βήμα τη φορά». Κι είναι σαφές ότι έχει τις αγωνιστικές προδιαγραφές για να συμβάλλει στην εξέλιξη του εγχειρήματος.

Θα βρει ξανά μεγάλο ρόλο κι εμπιστοσύνη

Είναι γεγονός πως από τον Νοέμβριο του 2017 έως και το φινάλε της προηγούμενης θητείας του, ο Λευτέρης Μποχωρίδης είχε αποδείξει πως μπορεί να ηγηθεί ενός συνόλου.

Ασχέτως αν τα χρόνια ήταν ιδιαιτέρως δύσκολα. Ο 29χρονος περιφερειακός αναμένεται να βρει ξανά έναν μεγάλο ρόλο στην καριέρα του. Κάτι που του είχε λείψει. Με καθήκοντα κι αρμοδιότητες παίκτη πρώτης γραμμής κι όχι πέμπτου γκαρντ όπως ήταν τα τελευταία χρόνια στα ρόστερ του Παναθηναϊκού (2π., 1.6ριμπ., 1.5ασ., 30% τριπ. πέρσι σε 17 αγώνες της EuroLeague).

Μποχωρίδης

Τα λεπτά του θα αυξηθούν όπως κι οι ευθύνες του στο παρκέ. Ο Γιάννης Καστρίτης, έχοντας «κλειδώσει» στο μυαλό του πως η θέση «1» θα καλυφθεί από τους Μάρκους Καρ και Δημήτρη Κατσίβελη, προορίζει τον Μποχωρίδη κυρίως για το «2-3». Για την ακρίβεια, κατά κύριο λόγο ως σούτινγκ γκαρντ. Κι από τη στιγμή που ο Άρης θα «κόβει» έναν από τους επτά ξένους του από τα εγχώρια παιχνίδια, εφόσον αυτός θα είναι ο Χάρελ, τότε ο Μποχωρίδης θα καλύπτει σε χαμηλά σχήματα και τη θέση του σμολ φόργουορντ. Σε σύνθεση με τρεις γκαρντ.

«Υπέρβαση» που δεν επηρεάζει τον υπόλοιπο σχεδιασμό

Στην πραγματικότητα, ο σχεδιασμός του Άρη δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα μετά την υλοποίηση της μεταγραφής του Λευτέρη Μποχωρίδη. Οι Κιτρινόμαυροι έτσι κι αλλιώς σκόπευαν να αποκτήσουν δυάρι από τη ξένη αγορά. Κι αυτό δεν αλλάζει. Ουσιαστικά ο Έλληνας γκαρντ αποτελεί μια «υπέρβαση» στο μπάτζετ της νέας σεζόν, μια έξτρα κίνηση που προέκυψε, προκειμένου το ρόστερ να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο σε ποιότητα κι εμπειρία.

Ενώ στον Άρη συνυπολογίζουν και το γεγονός πως του χρόνου οι αγωνιστικές υποχρεώσεις θα είναι σημαντικά αυξημένες λόγω των 18 επιπλέον αγώνων (εννέα ταξίδια στο εξωτερικό) του EuroCup. Οπότε το να γεμίσει το ρόστερ κι αριθμητικά είναι κάτι που ήθελαν να συμβεί.

Βέβαια, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο Άρης δεν θα έμπαινε σε αυτή την διαδικασία για... όποιον κι όποιον. Ο Μποχωρίδης σαφέστατα αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση. Έχει προσφέρει στο παρελθόν κι είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον σύλλογο από μικρό παιδί.

Win-win για όλους

Η προοπτική επιστροφής του Λευτέρη Μποχωρίδη στον Άρη εμφάνιζε εκ των προτέρων πολλά πιθανά οφέλη και για τις δύο πλευρές. Οι Θεσσαλονικείς επαναφέρουν στις τάξεις τους ένα δικό τους παιδί που ξέρει το περιβάλλον κι η αγωνιστική του αξία μπορεί να τους φανεί κάτι παραπάνω από χρήσιμη στην απαιτητική σεζόν που έρχεται σε Ελλάδα κι Ευρώπη.

Μπ

Σε ο,τι αφορά τον παίκτη, θα συνεργαστεί ξανά με ανθρώπους που γνωρίζει. Κι ένας από αυτούς είναι φυσικά κι ο Γιάννης Καστρίτης. Υπό τις οδηγίες του οποίου είχε αγωνιστεί 14 φορές προ τετραετίας και πάνω-κάτω ξέρει τη φιλοσοφία και τον τρόπο σκέψης του. Ακόμη, το ότι θα είναι πιο ενεργός αγωνιστικά, θα τον διατηρήσει στο mix των κλήσεων της Εθνικής Ομάδας (21 φορές διεθνής στην Ανδρών), όπου θα πηγαίνει με σαφώς καλύτερο ρυθμό.

Μια περιφέρεια γεμάτη λύσεις

Η σπουδαία επιστροφή του Μποχωρίδη συμπίπτει με την δημιουργία της ισχυρότερης (και... βαθύτερης) περιφέρειας που είχε ο Άρης εδώ και χρόνια. Με τους Καρ και Κατσίβελη στον άσο, τους Τολιόπουλο και Μποχωρίδη ως σούτινγκ γκαρντ και τον Φίλλιο μπαλαντέρ. Συν τον έβδομο ξένο που αναμένεται -αργά ή γρήγορα- να αποκτηθεί για το «2», ενώ μπορούμε να λογίζουμε κι ως κατά συνθήκη δυάρι τον Χάρελ που έχει υπηρετήσει ανάλογο ρόλο στην καριέρα του.

ΣΕΝΤΕΡΝτε ΣόουζαΜπέιτς
ΠΑΟΥΕΡ ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤΜπλούμπεργκςΣανόγκοΣλαφτσάκης
ΣΜΟΛ ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤΧάρελΠερσίδης
ΣΟΥΤΙΝΓΚ ΓΚΑΡΝΤΜποχωρίδηςΤολιόπουλοςΦίλλιος
ΠΟΪΝΤ ΓΚΑΡΝΤΚαρΚατσίβελης
@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα