Η πανοπλία έγινε φανελάκι
Η εικόνα του Ολυμπιακού στο παγερό Βερολίνο ήταν μία πραγματική ψυχρολουσία.
Όχι τόσο για την ήττα, που θα μπορούσε να θεωρηθεί «εντός προγράμματος» όσο και η χθεσινή της ανταγωνίστριας Εφές στη Βιτόρια, όσο επειδή η ελλιπής Άλμπα τον ξεγύμνωσε και έκανε την πανοπλία του να μοιάζει με μακό φανελάκι.
Περιμένει κανείς από τον φετινό Ολυμπιακό να χάσει οριακά σε αγώνες που θα κριθούν κάτω από τους 80 πόντους (όπως στη Βαρκελώνη ή στη Μαδρίτη), αλλά όχι με 90άρα και όχι με 15άρα από αντίπαλο αυτού του βεληνεκούς.
Οι Πειραιώτες θα ακούνε «Βερολίνο» και θα φτύνουν στον κόρφο τους. Για καλή τους τύχη, το μεγάλο ραντεβού θα γίνει στο οικείο Βελιγράδι.
Απομένει να δούμε αν θα μπορέσουν να εμβολιαστούν απέναντι στις παιδικές ασθένειες που αίφνης τους απειλούν.
Ο Ολυμπιακός δέχθηκε σε 30 λεπτά (μετά το 16-17 του εναρκτήριου δεκαλέπτου) περισσότερους πόντους από όσους του έβαλε η Αρμάνι σε ολόκληρο το ματς του Φαλήρου.
Τα στατιστικά της Άλμπα μετά την α’ περίοδο είναι καρφί στο μάτι για την παινεμένη άμυνά του: 18/24 δίποντα, 11/15 τρίποντα, 19 ασίστ.
Αντί να τα γράφω μόνος μου ρισκάροντας να με χαρακτηρίσετε υπερβολικό, δανείζομαι τα λόγια του Γιώργου Μπαρτζώκα, όπως τα υπέκλεψε το μικρόφωνο της Euroleague TV στο τελευταίο τάιμ-άουτ.
«Όλοι σας παίζετε άθλια στην άμυνα. Καμία αλληλοκάλυψη, κανένα μαν-του-μαν, καθόλου deflections, καμία προσπάθεια, τίποτα. Σκοπεύετε να προσπαθήσετε ή όχι;»
Ο προπονητής του Ολυμπιακού ήταν θυμωμένος και βραχνιασμένος όσο ελάχιστες φορές.
Το φινάλε τον βρήκε να επαινεί την απόδοση της γερμανικής ομάδας (επισημαίνοντας τα 2-3 τρίποντα που έβαλε όταν το χρονόμετρο της επίθεσης μηδενιζόταν μετά το 70-66) και παράλληλα να οικτίρει την επίδοση της δικής του στα μετόπισθεν.
Και με το δίκιο του. Ο Ολυμπιακός χτυπήθηκε όχι σε κάποια αχίλλειο πτέρνα, αλλά στο δυνατό σημείο του. Αυτό είναι το στοιχείο που απογοητεύει περισσότερο.
Ο χειρότερος όλων ήταν νομίζω ότι ο Τόμας Ουόκαπ. Απομονώνω τον Αμερικανό επειδή συνήθως είναι αξιόπιστος και επειδή οι δικές του προσωπικές ήττες έκαναν τον Μαόντο Λο να αισθάνεται …Κάιρι Ίρβινγκ στην τοποθεσία Βερολίνο.
«Πρόεδρο», αποκαλούσαν τον Λο στο (ναι, ναι) Κολάμπια, όπου σπούδασε. Σήμερα ο 29χρονος γκαρντ, παιδί Σενεγαλέζου πατέρα και διάσημης Γερμανίδας ζωγράφου, πέτυχε ρεκόρ καριέρας με 27 πόντους.
Μέτρησε όμως και 7 ασίστ και 5 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο, με PIR 34 και συντελεστή +20. Δεν είχε απλώς γενέθλια, να πεις ότι του πήγαν τα σουτ.
Όταν ο Μπαρτζώκας τόλμησε να ρίξει πάνω στον Λο (ή στον υιό Μπλατ) τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, η κατάσταση έγινε απελπιστική, αφού ο άσφαιρος στο πρώτο μέρος Ελληνοαμερικανός δεχόταν δύο καλάθια για κάθε ένα που έβαζε.
Ο Μουσταφά Φαλ πελάγωσε πλήρως στην προσπάθειά του να κλείσει τρύπες και έχασε τον μπούσουλα απέναντι στους πολλούς και ποικίλους εχθρούς που έβρισκε απέναντί του.
Ο Λάμερς τον τραβούσε έξω και σούταρε, ο Κουμάτζε του θύμιζε ότι υπάρχουν και ψηλότερα τοτέμ από τον ίδιο, ο αναγεννημένος Ντα Σίλβα τρύπωνε σαν δαίμονας στις ρακέτες.
Όταν μπήκε στο παιχνίδι και ο εξαίρετος Σίκμα, η Άλμπα του μάλλον άσημου Ισπανού Γκονθάλεθ έγινε να την πιεις στο ποτήρι.
Υπάρχει αλήθεια άλλο σύνολο που να ενσαρκώνει καλύτερα το δόγμα «ομάδα του προπονητή» στην Euroleague της τελευταίας τετραετίας;
Τα προηγούμενα χρόνια έφερε τη σφραγίδα του γερόλυκου Αΐτο Ρενέσες, τώρα συνεχίζει την καλή δουλειά ο μαθητής του.
Η Άλμπα του 2022 είναι συγκριτικά ατάλαντη, αλλά ξέρει να φέρνει τους αγώνες στον ρυθμό που τη βολεύει και να γίνεται κομπιούτερ όταν βρίσκει αντίπαλο ευάλωτο.
Ο Ολυμπιακός προερχόταν από σερί τεσσάρων επιτυχιών, αλλά και η ίδια η Άλμπα μετράει πλέον τέσσερις συνεχόμενες νίκες. Και έπαιξε απόψε χωρίς τρεις σημαντικούς παίκτες: Ζούσμαν, Έρικσον, Ολίντε.
Στον Ολυμπιακό, δεν δούλεψε ουσιαστικά τίποτε απέναντι σε αυτόν τον αποδεκατισμένο αντίπαλο, πέρα από τη δημιουργία (10 ασίστ, 1 λάθος) του Κώστα Σλούκα, ο οποίος χάρισε εύκολο μεροκάματο στον Χασάν Μάρτιν με τις πάσες ακριβείας του.
Και ο Σλούκας όμως έμοιαζε κάπως ξεθωριασμένος από τους συνεχόμενους απαιτητικούς αγώνες και το ατελείωτο κυνηγητό, ανήμπορος να σκοράρει και να αρπάξει τους Γερμανούς από το λαρύγγι.
Περισσότερο στοίχισε στον Ολυμπιακό η αφλογιστία των παικτών που κάλυπταν τις θέσεις «2» και «3», ειδικά στο πρώτο μισό του αγώνα.
Οι κ.κ. Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, ΜακΚίσικ και Λαρεντζάκης είχαν μαζί 0/12 προσπάθειες και ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό στο πρώτο ημίχρονο, 5/23 σουτ και 17 πόντους στην τελική (κάπως εξωραϊσμένη) λυπητερή.
Κάπως έτσι, ο Ολυμπιακός έχασε με 15άρα (90-75) ένα παιχνίδι στο οποίο κέρδισε 11 επιθετικά ριμπάουντ, εκτέλεσε 15 βολές παραπάνω από τον αντίπαλο και υποχρέωσε την Άλμπα σε 14 λάθη.
Γιατί; Διότι δεν μπορούσε να σταματήσει κανέναν στην άμυνα. Το χθεσινό δώρο της Βασκόνια πήγε χαμένο, οπότε τα περιθώρια για απώλειες λιγόστεψαν.
Το κυνήγι της 3ης ή και της 2ης θέσης είναι ένα θαυμάσιο αφήγημα, προέχει όμως να εξασφαλιστεί η 4η, που προσφέρει πλεονέκτημα έδρας για τα πλέι-οφ.
Στο τάβλι, πρώτα φροντίζεις να σώσεις την παρτίδα και μετά κοιτάζεις να την κερδίσεις διπλή.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.