Αταμάν: Καλώς τον κι ας μιλάει πολύ!

Αταμάν: Καλώς τον κι ας μιλάει πολύ!

Αταμάν: Καλώς τον κι ας μιλάει πολύ!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας χαιρετίζει την πρόσληψη του Εργκίν Αταμάν από τον Παναθηναϊκό και σχολιάζει το επικοινωνιακό του ταμπεραμέντο, που είναι το στοιχείο που ταιριάζει γάντι με την φιλοσοφία της «πράσινης» ΚΑΕ και το οποίο, είτε θα τον «κάψει», είτε θα τον απογειώσει!

Από τις 11 Ιούνη του 2012, οπότε η «πράσινη» ΚΑΕ αποχαιρέτησε τον μακροβιότερο προπονητή στην ιστορία της και «αρχιτέκτονα» των 23 τίτλων που κατέκτησε η ομάδα στην διάρκεια της θητείας του (1999-2012), έχουν περάσει 11 χρόνια.

Μία μακρά περίοδος, στην διάρκεια της οποίας και υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε ουκ ολίγες επιτυχίες στις εγχώριες διοργανώσεις (7 πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα κι ένα Supercup), αλλά δεν κατάφερε να επιστρέψει ποτέ στα Final 4 της Euroleague, σταματώντας στις 11 παρουσίες, με τελευταία εκείνη του 2012 στην Κωνσταντινούπολη (3η θέση).

Από την σεζόν 2020-2021, μάλιστα, λόγω και της διετούς αποστασιοποίησης του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο οποίος διέκοψε την οικονομική ενίσχυση του «εξάστερου», οι «πράσινοι» δεν έμειναν απλά εκτός playoffs στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, αλλά κατέγραψαν τις τρεις χειρότερες ευρωπαϊκές πορείες όλων των εποχών.

Η παραπάνω εξέλιξη σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη αγωνιστική εκτόξευση του Ολυμπιακού, που επιστρέφοντας από την Α2 Κατηγορία (2021), κατέκτησε δύο σερί νταμπλ, ένα Supercup και καθιερώθηκε ως μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες, φτάνοντας σε δύο διαδοχικά Final 4, διεκδικώντας το τρόπαιο της Euroleague και «χτίζοντας» μία πρωτόγνωρη νικηφόρα παράδοση απέναντι στον «αιώνιο αντίπαλό» του, δημιούργησαν την ανάγκη για μία μεγάλη αλλαγή στον Παναθηναϊκό.

H παραχώρηση του κλειστού των ολυμπιακών εγκαταστάσεων από την κυβέρνηση μέχρι το 2072, αποτέλεσε το βασικό «καύσιμο» που κινητοποίησε ακόμη περισσότερο τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ. Ο 49χρονος επιχειρηματίας δεσμεύτηκε προς την κατεύθυνση της σημαντικής αύξησης του budget από τα μέσα της σεζόν που ολοκληρώθηκε και οι συνεργάτες του άρχισαν να «τρέχουν» τον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου! Δηλαδή, αμέσως μετά την απώλεια του δεύτερου περυσινού στόχου στο Final 8 του Κυπέλλου.

Ο προπονητής είναι το... ήμισυ του παντός!

H αλήθεια είναι ότι η οριστικοποίηση της συνεργασίας των «πρασίνων» με τον 57χρονο άκρως επιτυχημένο Τούρκο τεχνικό συνιστά τεράστια επιτυχία! Όχι μόνο λόγω της διαδρομής του, των 25 τίτλων που έχει κατακτήσει συνολικά, της εμπειρίας του και των ικανοτήτων του, ούτε λόγω του timing στο οποίο επετεύχθη η παραπάνω συμφωνία!

Γιατί κακά τα ψέματα, όταν στις 4 του περασμένου Απρίλη, το Gazzetta αποκάλυπτε το ραντεβού των δύο πλευρών στο Βελιγράδι, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο Παναθηναϊκός θα είχε προπονητή αυτού του βεληνεκούς, πριν καλά-καλά εκπνεύσει ο μήνας! Και πριν καν ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις του με την Εφές στην κανονική περίοδος του τουρκικού πρωταθλήματος.

Το μεγαλύτερο «πράσινο» κέρδος στην αφετηρία του νέου ξεκινήματος, είναι η επιλογή του ανθρώπου που θα αναλάβει να ηγηθεί της προσπάθειας για ολική επαναφορά. Και αυτό γιατί το «τριφύλλι» έφερε στο ΟΑΚΑ τον πλέον καταξιωμένο προπονητή, που θα καθίσει στον πάγκο του μετά τον “Zοτς”!

Ο λόγος φυσικά για τον σπουδαίο Εργκίν Αταμάν, ο οποίος υπέγραψε το μεγαλύτερο συμβόλαιο προπονητή στην Ευρώπη (3 εκατομμύρια Ευρώ για 2 χρόνια) και πριν αρχίσουν τα playoffs στην τουρκική λίγκα, έκανε ταξίδι-αστραπή στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο για να χαραχθεί η στρατηγική της ομάδας στην μετεγγραφική περίοδο.

Αν ο δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης υπερτερεί σε κάτι του Τσάβι Πασκουάλ και του Ρικ Πιτίνο (οι δύο πιο σοβαροί τεχνικοί που πέρασαν από την ομάδα στην τελευταία 11ετία), αυτό είναι το επικοινωνιακό χάρισμα απέναντι στον Καταλανό και το τακτικό κομμάτι απέναντι στον Αμερικανό.

Ο Αταμάν είναι μία τεράστια προσώπικοτητα που έλλειπε από το ελληνικό μπάσκετ και από τον Παναθηναϊκό κι «έχοντας φάει με το κουτάλι» τα ευρωπαϊκά γήπεδα και αναμορφώσει από το μηδέν αρκετές ομάδες, θα την βρει την άκρη του και θα παρουσιάσει μία ομάδα με σαφώς πιο ανταγωνιστική εικόνα στην Euroleague.

Είμαι σίγουρος ότι ο έντονος και αυθόρμητος χαρακτήρας του θα δώσει πολύ «ψωμάκι» σε μας τους δημοσιογράφους, με τις απίστευτες ατάκες που πιθανά να εκτοξεύσει και τις ιντριγκαδόρικες δηλώσεις που θα κάνει.

Γενικά, η παρουσία του θα προσδώσει άλλο ενδιαφέρον στην κόντρα των «αιωνίων αντιπάλων» και πιστεύω ότι η συνολική μονομαχία του με τον Γιώργο Μπαρτζώκα, σε τακτικό και επικοινωνιακό επίπεδο, θα ανανεώσει ακόμη περισσότερο το χρώμα των «αιωνίων» ντέρμπι.

Εργκίν, φτιάξε πρώτα ομάδα και μετά μίλα για Final 4!

Αν κάπου διαφωνώ με το πως έχει κινηθεί μέχρι τώρα επικοινωνιακά ο κορυφαίος Τούρκος προπονητής, είναι με τις πολύ βαρύγδουπες δηλώσεις που έχει κάνει για τους στόχους της νέας σεζόν με τον Παναθηναϊκό, στις συνεντεύξεις που έχει δώσει μέχρι τώρα στον τουρκικό Τύπο.

Θα μου πείτε ότι έτσι είναι ο χαρακτήρας του και εν μέρει θα συμφωνήσω. Αλλά θα προσθέσω ότι εδώ δεν είναι Τουρκία και δεν έχει την επιρροή, τις διασυνδέσεις και την ισχύ που είχε στην χώρα του ως ο πιο πετυχημένος coach στην ιστορία του τουρκικού μπάσκετ και ως – επί σειρά ετών και με πολλές θητείες – ομοσπονδιακός προπονητής.

Και επίσης ο κόσμος του Παναθηναϊκού, είχε μάθει στις σπουδαίες ευρωπαϊκές πορείες, στα Final 4 και τα έξι ευρωπαϊκά τρόπαια και την τελευταία τριετία έχει «ξενερώσει» με την εικόνα της ομάδας στην Euroleague. Οπότε οι πιο χαμηλοί τόνοι στην αρχή είναι ίσως προτιμότεροι όταν οι φίλοι της ομάδας να διψουν για μία ολική αγωνιστική μεταμόρφωση που θα επαναφέρει το «τριφύλλι» στην «ελίτ» της μπασκετικής Ευρώπης, ε.

Στο δικό μου αξιακό σύστημα και στην δική μου λογική, φαντάζει τουλάχιστον υπερφίαλο για έναν ξένο προπονητή να μιλάει τόσο εκ του ασφαλούς για δημιουργία ομάδας με στόχο το Final 4 και το ευρωπαϊκό τρόπαιο, όταν δεν έχει διαμορφώσει ούτε το ήμισυ του ρόστερ. Και ειδικότερα πριν καν πετύχει κάποιον από τους μετεγγραφικούς στόχους που είδαν το φως της δημοσιότητας (Καμπάτσο, Μπομπουά, Μπράιαντ, Πάντερ, Χεζόνια, Τζέιμς, Τόμπσον, Έξουμ, ΛεΝτέι) και όταν ο σύλλογος προέρχεται από τρεις σεζόν που δεν μπήκε στα playoffs, τερματίζοντας στην καλύτερη περίπτωση 13ος!

Όσο κι αν θέλει να βάλει τον Γιώργο Μπαρτζώκα σε ανησυχία με την παρουσία του στον πάγκο του Παναθηναϊκού, καλό θα είναι να μην το διαφημίζει δημόσια, αλλά να δουλέψει αθόρυβα γι' αυτό, ώστε να το προκαλέσει. Ή τουλάχιστον ας πάρει πρώτα κάποιους παίκτες (ο Ματίας Λεσόρ είναι σίγουρα μία πολύ δυναμική κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση) και μετά ας παίξει, έστω και προσεκτικά, το επικοινωνιακό παιχνίδι που τόσο πολύ του αρέσει και ξέρεις να διαχειρίζεται.

Γιατί εκ των πραγμάτων, ο Αταμάν βρήκε στο «πράσινο» ρόστερ τον Λούκα Βιλντόζα, που είχε υπογράψει από τον Μάρτιο τριετές συμβόλαιο και ανακοινώθηκε χθες (27/06), ενώ έδωσε την συγκατάθεσή του για την απόκτηση του Κώστα Αντετοκούνμπο και του Δημήτρη Μωραϊτη (και οι δύο είχαν συμφωνήσει προ καιρού), στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ελληνικού στοιχείου.

Συμπερασματικά, λοιπόν, θεωρώ ότι η επιλογή του Αταμάν ήταν η καλύτερη δυνατή για τον Παναθηναϊκό και πιστεύω ότι θα τον αναβαθμίσει όπως και να έρθουν τα πράγματα. Το επίπεδο της αναβάθμισης, όμως, θα εξαρτηθεί από τον βαθμό της (δεδομένης) ποιοτικής ενίσχυσης του ρόστερ, οπότε για την ώρα, καλό είναι να κρατήσουμε μικρό καλάθι όσον αφορά το «ταβάνι» των εφετινών προσδοκιών, να αφήσουμε την ομάδα να διαμορφωθεί και να δουλέψει και να μην ξεσηκώνουμε χωρίς λόγο (ακόμη) τον κόσμο!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!