Ολυμπιακός: Το bonus του «επιπλέον παίκτη» που φέρνει ο Σίκμα!
Ο Λουκ Σίκμα, πέραν του ότι είναι γιος ενός Hall of Famer (ο πατέρας του Τζακ ήταν επτά φορές All Star κι έκανε μεγάλη καριέρα στο ΝΒΑ με τους Σιάτλ Σουπερσόνικς και τους Μιλγουόκι Μπακς), για τους «μύστες» της Euroleague δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.
Χωρίς να είναι τόσο προικισμένος σωματικά (2,03), όσο ο μπαμπάς του (2,11), δεν πτοήθηκε από την μη επιλογή του στο draft του 2011 κι έκτοτε, έστησε – με συνεχή ανοδικά βήματα – την καριέρα του στην από 'δω πλευρά του Ατλαντικού.
Μετά από μία αναγνωριστική 4ετία στην μικρομεσαία «ταχύτητα» της λίγκας ACB (Πάλμα, Μπούργκος και Κανάριας), από το 2015 και μετά ανέβηκε επίπεδο, μετρώντας τέσσερα χρόνια συμμετοχής στο Eurocup (MVP της διοργάνωσης το 2019) κι άλλα τέσσερα στην Euroleague, παίζοντας δύο σεζόν στην Βαλένθια (2015-2017) κι άλλες έξι στην Άλμπα (2017-2023).
Ο «ευρωλιγκάτος» απόφοιτος του Πόρτλαντ (μ.ο. 8,8π., 5,9ρ., 4,2ασ. & 1,0κλ. με 54,4% διπ. σε 121 αγ.), λοιπόν, που θα μας απασχολεί πλέον ολοένα και πιο συχνά λόγω της συμφωνίας του (για 1+1 χρόνια) με τον Ολυμπιακό, είναι πρωτίστως ένας παίκτης ομάδας. Ένας power-forward που μπορεί να σουτάρει από μέση και μακρινή απόσταση, αλλά που το μεγάλο του προσόν είναι η ευχέρεια του να είναι ταυτόχρονα ενεργός στην άμυνα, το ριμπάουντ, στην δημιουργία αλλά και στο σκοράρισμα.
Κοινώς ένα “τεσσάρι” σύγχρονης κοπής, με πληθωρικό αγωνιστικό προφίλ, το οποίο αν φαινόταν εξαιρετικά ποιοτικό στα περίπου 25 λεπτά που έπαιζε και με τους δεύτερης διαλογής συμπαίκτες που είχε στο Βερολίνο, φανταστείτε τι υπεραξία μπορεί να προσδώσει σε λιγότερο χρόνο και με πολύ καλύτερους συμπαίκτες στον Πειραιά.
Κι όλα αυτά χωρίς να έχει κάποιο ιδιαίτερα μεγάλο κασέ (κάτι περισσότερο από 600.000$, ένεκα και του ότι σε λίγες μέρες θα κλείσει τα 34 του χρόνια), χωρίς να έχει το μεγάλο εμπορικό όνομα, αλλά απεναντίας όντας ένας αθόρυβος αλλά πολύ ουσιαστικός παίκτης-προπονητής της ρακέτας και με απόλυτη γνώση της ευρωπαϊκής πραγματικότητας.
Η αποκάλυψη του Gazzetta για το deal με τους Πειραιώτες, μπορεί να μην προκαλεί ενθουσιασμό στον πολύ κόσμο που είχε «ψηθεί» με την μετεγγραφική προοπτική Μίροτιτς (μετά την αποχώρηση του Βεζένκοβ), ωστόσο, η επιλογή του ξανθομάλλη Αμερικανού από τον Γιώργο Μπαρτζώκα, δείχνει να έχει πολλαπλά οφέλη για τους δευτεραθλητές Ευρώπης.
Πέραν του ότι δείχνουν ξεκάθαρα ότι επιλέγουν παίκτες με βάση την ουσία, δηλαδή με τις ανάγκες τους σε κάθε θέση αλλά και με τον βαθμό προσαρμογής που εκτιμούν ότι θα έχει ο εκάστοτε εκλεκτός τους στον τρόπο παιχνιδιού και στην φιλοσοφία τους (αδιαφορώντας για το όποιο επικοινωνιακό αφήγημα), η περίπτωση του Σίκμα φαίνεται ότι τους θα δώσει κι ένα επιπλέον μετεγγραφικό bonus.
Και αυτό δεν είναι άλλο από την ευκαιρία να δουν και να αξιοποιήσουν στο παρκέ τον πραγματικό Άλεκ Πίτερς! Κακά τα ψέματα, με τον Σάσα Βεζένκοβ να παίζει 29,2 λεπτά κατά μέσο όρο και να πραγματοποιεί μία χρονιά που ξεπέρασε κάθε προσδοκία (MVP, 1ος σκόρερ, 3ος ριμπάουντερ και πρώτος σε αξιολόγηση στην regular season), ο 28χρονος Αμερικανός power-forward είχε μόλις 13,2 λεπτά (κι αυτά πολλές φορές διαιρεμένα δια του δύο) στην διάθεσή του, για να μπορέσει να βοηθήσει την ομάδα του.
Αυτές οι αναγκαστικές συνθήκες στο πλαίσιο των οποίων βρισκόταν στο rotation, ήταν εξαιρετικά δυσχερείς για έναν σουτέρ που χρειάζεται σταθερό χρόνο για να βρει ρυθμό και να φτάσει στα αγωνιστικά standards, για τα οποία αποκτήθηκε.
Κοινώς, το γεγονός ότι σε μεγάλο ποσοστό θα μοιραστεί την θέση “4” με τον Σίκμα (η πρώτη εφετινή μετεγγραφή παίκτη που δεν επιστρέφει στο «λιμάνι») και ενδεχομένως σε κάποια λίγα σχήματα να παίξει και στο “3”, θα δώσουν άλλη ψυχολογία στον απόφοιτο του Βαλπαράισο και θα τον βοηθήσουν αισθητά στο να πλησιάσει στον Άλεκ Πίτερς της διετίας στην Μπασκόνια (μ.ο. 10,1π., 3,6ρ. & 1,4ασ. με 43,4% τριπ. σε 45 αγ.) και προηγούμενα στην Εφές και την ΤΣΣΚΑ.
Με άλλα λόγια, με την επιλογή του Σίκμα ο Ολυμπιακός πετυχαίνει «μ' ένα σμπάρο δύο τρυγόνια» και πέραν του ότι «γεμίζει» την ρακέτα του και εξοικονομεί κι ένα σεβαστό ποσό (το οποίο μπορεί να διαθέσει χωρίς βιασύνη στον “άντι-Σλούκα”), δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να «κερδίσει» κι άλλον έναν παίκτη, μέσω εσωτερικής μετεγγραφής.
Γιατί ο Πίτερς της 1ης του σεζόν στην Ελλάδα (μ.ο. 4,6π. & 2,4ρ. με 41,1% τριπ. σε 37 αγ. της ΕL), δεν ήταν σε καμία περίπτωση ο παίκτης που περίμενε ότι θα δει ο Ολυμπιακός με την φανέλα του. Απλά η εκτόξευση του Βεζένκοβ τον «ζημίωσε» περισσότερο από κάθε άλλον συμπαίκτη του και η μετέπειτα αποχώρησή του φαίνεται του ανοίγει τον δρόμο για να δείξει την πραγματική του αξία.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.