Βίρτους-Μονακό 78-81: Τα άστοχα τρίποντα του Λούντμπεργκ... γλίτωσαν την παρέα του Μάικ Τζέιμς

Βασίλης Βλαχόπουλος
Αν και προηγήθηκε έως και με διαφορά 16 πόντων η Μονακό αγκομάχησε για να περάσει από την Μπολόνια καθώς επικράτησε με 78-81 διατηρώντας την ελπίδα της για μια θέση στην πρώτη τετράδα της κανονικής διάρκειας.

Η Μονακό παρέμεινε ζωντανή στο κυνήγι της τετράδας αλλά η Βίρτους διατήρησε το πλεονέκτημα σε περίπτωση που οι δύο ομάδες παραμείνουν ισόβαθμες στο τέλος της κανονικής διάρκειας.

Και όλα αυτά έπειτα από ένα παιχνίδι στο οποίο αρχικά δόθηκε η εντύπωση ότι οι Μονεγάσκοι θα πετύχαιναν άνετη νίκη καθώς προηγήθηκαν έως και με διαφορά 16 πόντων αλλά στο τέλος είδαν με ανακούφιση τον Λούντμπεργκ να αστοχεί σε διαδοχικές προσπάθειες τριών πόντων και πανηγύρισαν τη νίκη.

Ο αγώνας

Η Μονακό είχε τον έλεγχο του ρυθμού σε όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου κι αν αυτό δεν απέδωσε ιδιαιτέρως στη διάρκεια του ισορροπημένου πρώτου δεκαλέπτου (16-21), φάνηκε στο δεύτερη. Καθώς η Βίρτους ήταν απελπιστικά άστοχη έξω από τα 6.75, η Μονακό είχε τρεις βασικούς πυλώνες στη δική της επιθετική λειτουργίας προεξέχοντας του Τζόρνταν Λόιντ (13π.).

Έτσι η διαφορά έγινε για πρώτη φορά διψήφια (19-29, 13') και καθώς κυλούσαν τα λεπτά η μεν Βίρτους έδειξε πανικοβλημένη στο παρκέ δίχως λύσεις στην επίθεση εν αντιθέσει με το Μονακό (27-43, 17’). Δύο διαδοχικά τρίποντα από τον Μάρκο Μπελινέλι έσπασαν την… γκίνια των Ιταλών έπειτα από 18 αγωνιστικά λεπτά και οκτώ άστοχες προσπάθειες από μακρινή απόσταση, κυρίως όμως γλίτωσαν τη Βίρτους από τον ολοκληρωτικό εκτροχιασμό της από το παιχνίδι (35-45ημ.).

Ο Μπελινέλι συνέχισε το προσωπικό show του καθώς πρόσθεσε δύο ακόμη εύστοχα τρίποντα στις αρχές του δεύτερου ημιχρόνου, παράλληλα διευρύνθηκε και το σερί της Βίτρτους (11-0) η οποία μείωσε σε 41-45 (23’). Η Μονακό επιδόθηκε σε ρεσιτάλ λαθών, χρειάστηκε πέντε αγωνιστικά λεπτά για να βρει το πρώτο της καλάθι στο δεύτερο μέρος (47-49, 26’) και θα μπορούσε να είχε πληρώσει βαρύ τίμημα αλλά ο Μπελινέλι δεν βρήκε ούτε έναν συμπαραστάτη στην προσπάθειά του για ολική ανατροπή. Εκεί ο Τζαϊτέ έγινε ο απρόσμενος ήρωας για τους φιλοξενούμενους με τις λύσεις που έδωσε σε επίθεση και άμυνα (48-55, 27:30).

Λούντμπεργκ και Μίκι δεν επέτρεψαν στη Μονακό να ξεφύγει στο σκορ για να ακολουθήσει ένα εύστοχο τρίποντο του Πολονάρα για το προσπέρασμα (69-68, 35') της Βίρτους έπειτα από 31 αγωνιστικά λεπτά! Εκεί που πήγε το παιχνίδι, λίγο πολύ, ήταν ευνόητο το πού θα πήγαινε η μπάλα στις επιθέσεις της Μονακό. Προφανώς στα χέρια του Μάικ Τζέιμς ο οποίος σημείωσε έξι σερί πόντους αλλά εκεί επανεμφανίστηκε ο Μπελινέλι (74-74).

Δύο ελεύθερες βολές του Τζόρνταν Λόιντ έδωσαν το προβάδισμα στη Μονακό (78-79) με την είσοδο στο τελευταίο λεπτό. Στο ίδιο σημείο ο Σενγκέλια αποβλήθηκε με πέντε φάουλ. Μια φοβερή άμυνα του Τζαϊτέ έδωσε κατοχή στη Μονακό αλλά η Βίρτους άντλησε ελπίδα από το άστοχο σουτ τριών πόντων του Τζέιμς.

Οι γηπεδούχοι είχαν την τελευταία γεμάτη επίθεση στα χέρια τους από τα 29.5'' που απέμεναν. Ο Λούντμπεργκ επίσης απέτυχε από την ίδια απόσταση αλλά η Βίρτους παρέμεινε ζωντανή λόγω της αστοχίας του Μπράουν από τη γραμμή των βολών (78-80) έχοντας οκτώ δευτερόλεπτα στη διάθεσή της αλλά και πάλι ο Λούντμπεργκ την πέταξε στα σκουπίδια και η Μονακό πανηγύρισε μια σπουδαία νίκη

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Προφανώς στα διαδοχικά άστοχα σουτ τριών πόντων του Λούντμπεργκ στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Ο Τζόρνταν Λόιντ έκανε ένα από τα καλύτερα φετινά παιχνίδια του.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Ο Μάικ Τζέιμς δεν ήταν δημιουργικός αλλά έδωσε τους κρίσιμους πόντους στην τελευταία περίοδο. Ο Τζαϊτέ ήταν ο παίκτης-κλειδί για τη Μονακό.

ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥΣ: Προφανώς αυτή του Μάρκο Μπελινέλι. Ο Λούντμπεργκ αδίκησε τον εαυτό του με την τελευταία επιλογή του στην κρίσιμη επίθεση της Βίρτους.

ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Για την Μπολόνια, ο Ζίζιτς δεν φάνηκε καθόλου το ίδιο και οι Αμπάς, Παγιόλα. Για τη Μονακό, το μόνο που έχουμε να θυμόμαστε από τον Ντόντα Χολ είναι ένα εντυπωσιακό κάρφωμα. Ο Μπράουν πέρασε απαρατήρητος, τουλάχιστον έβαλε μια βολή στο τέλος.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Οι μόλις έξι ασίστ της Μονακό στο παιχνίδι μάλλον δεν είναι αντιπροσωπευτικές της φιλοσοφίας της.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ: Η Μονακό πήρε τη νίκη αλλά η Βίρτους κράτησε το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας καθώς στον αγώνα του πρώτου γύρου είχε περάσει επιβλητική (59-83) από την έδρα της Μονακό.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ: Η Βίρτους θα φιλοξενήσει τη Βαλένθια και η Μονακό θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας την Μπαρτσελόνα

Τα δεκάλεπτα: 16-21, 35-45, 54-60, 78-81.

1

2

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.