Γιούρτσεβεν: Ο τρίτος Τούρκος στην ιστορία του Παναθηναϊκού και η σχέση... επιτυχίας των έτερων με τη Euroleague

Γιούρτσεβεν: Ο τρίτος Τούρκος στην ιστορία του Παναθηναϊκού και η σχέση... επιτυχίας των έτερων με τη Euroleague

Σπύρος Μαρκεζίνης
Γιουρτσεβέν
Ο Ομέρ Γιούρτσεβεν από τη νέα σεζόν θα φοράει τη φανέλα με το «τριφύλλι». Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει ο τρίτος Τούρκος στην ιστορία του Παναθηναϊκού, με τους άλλους δύο να έχουν κατακτήσει Euroleague με τους «πράσινους».

Ο Παναθηναϊκός AKTOR, λίγο πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής (30/8) ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα την απόκτηση του Ομέρ Γιούρτσεβεν. Ένας παίκτης που έχει περάσει μερικά χρόνια στο NBA, ενώ τη σεζόν που ολοκληρώθηκε βρισκόταν στους Γιούτα Τζαζ, έχοντας όμως υπάρξει μέλος και των Μαϊάμι Χιτ «γράφοντας» λεπτά συμμετοχής στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού από το 2021, σε επίπεδο ανδρών.

Ο 26χρονος σέντερ αποτελεί μάλιστα τον τρίτο Τούρκο που υπογράψει στους «πράσινους» όντας μόλις ο δεύτερος παίκτης. Πρώτος ήταν ο Ιμπραχίμ Κουτλουάι, ο οποίος πάτησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2000 για λογαριασμό της ΑΕΚ. Ύστερα από μία χρονιά στη «Βασίλισσα» ο Τούρκος περιφερειακός φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού και παρέμεινε μέχρι το 2003 ενώ είχε και ένα δεύτερο πέρασμα, το 2005, όταν και είχε φύγει από τους Σιάτλ Σουπερσόνικς.

Όσο βρισκόταν στους «πράσινους» κατάφερε να κατακτήσει 2 εγχώρια πρωταθλήματα (2003,2005), 3 κύπελλα (2001, 2003, 2005), φτάνοντας και στην κορυφή της Euroleague το 2002. Το 2007 επέστρεψε στην Ελλάδα, αυτή τη φορά όμως όχι για τον Παναθηναϊκό αλλά για τον ΠΑΟΚ όπου έμεινε μέχρι το 2008.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2001-02, στο επίπεδο της Euroleague μετρούσε κατά μέσο όρο από 10,7 πόντους με 1,8 ριμπάουντ και 0,9 ασίστ. Στον τελικό του Final Four με αντίπαλο τη Βίρτους Μπολόνια ήταν ο πρώτος σκόρερ για την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς με 22 πόντους και 5 ριμπάουντ σε 37 λεπτά.

Ο έτερος Τούρκος του Παναθηναϊκού είναι φυσικά ο Εργκίν Αταμάν. Ο 58χρονος τεχνικός από την Κωνσταντινούπολη κατάφερε μόλις σε έναν χρόνο να γράψει ιστορία στον πάγκο του «τριφυλλιού» φτάνοντας το ξανά στην κατάκτηση της Euroleague (συνολικά 7) ύστερα από 12 χρόνια ενώ στη συνέχεια πήρε το πρωτάθλημα της Stoiximan Basket League, ανατρέποντας τη σειρά των τελικών ενώ ο Ολυμπιακός βρισκόταν μπροστά με 2-0.

@Photo credits: NBA/Getty Images

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.