Μπραζντέικις στο Gazzetta: «Ίσως να μην ταίριαζα και να μην μου ταίριαζε ο Ολυμπιακός!»

Αντώνης Καλκαβούρας
Ο Ίγκνας Μπραζντέικις με τις φανελες του Ολυμπιακού και της Ζάλγκιρις
Ο 25χρονος Λιθουανός πρώην forward των «ερυθρολεύκων» μιλάει στο Gazzetta για την επιστροφή του στον Πειραιά, καταθέτει το μοναδικό «παράπονό» του από τον Γιώργο Μπαρτζώκα κι εξηγεί γιατί η περυσινή σεζόν τον πήγε πίσω μπασκετικά.

Όσοι θυμούνται καλά τα περυσινά πεπραγμένα του με την «ερυθρόλευκη» φανέλα στην Ελλάδα (μ.ο. 6,2π., 2,7ρ. & 1,3ασ. με 39,2% σουτ σε 17') αλλά κυρίως στην Ευρώπη (μ.ο. 3,6π. με 33,6% εντός πεδιάς σε 10,8'), ίσως να εξεπλάγησαν από την εξαιρετική εικόνα (17π. & 5ρ. με 7/11 σουτ σε 26') που είχε στην πρεμιέρα της Euroleague και με τον κεφαλαιώδη ρόλο που έπαιξε στην εντυπωσιακή νίκη (74-67) της Ζάλγκιρις επί της Μπαρτσελόνα.

Σε μεγάλο βαθμό, ο πρώην Λιθουανοκαναδός small forward με την 3ετή θητεία στο ΝΒΑ (2019-2022), θύμισε τον παίκτη που στην rookie σεζόν του (2022-23) στην από 'δω πλευρά του Ατλαντικού, βοήθησε την ομάδα του (μ.ο. 11,6π., 2,9ρ. & 1,3ασ. με 80,5% βολ. & 44% εντός πεδιάς σε 22,4'), να μπει για τελευταία φορά στα playoff και να διεκδικήσει (ανεπιτυχώς) την πρόκριση στο Final 4 του Κάουνας.

Τόσο απαρατήρητος πέρασε πέρυσι στον Ολυμπιακό, παρ' ότι αποκτήθηκε για να δώσει λύσεις στην θέση “3” και μάλιστα, έχοντας υπογράψει τριετές (2+1) συμβόλαιο. Από ένα σημείο και μετά, όμως και λόγω του ότι οι Πειραιώτες άργησαν να βρουν ρυθμό στην Euroleague, o “Iggy” τέθηκε σταδιακά εκτός rotation, με αποτέλεσμα η σεζόν να τελειώσει αρκετά νωρίς για εκείνον.

 

Ο λόγος για τον Ίγκνας Μπραζντέικις, που απόψε (11/10, 21.15) επιστρέφει στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» ως αντίπαλος και λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για την Αθήνα, μίλησε στο Gazzetta για την ιδιαιτερότητα του παιχνιδιού που βρίσκεται μπροστά του.

Ο ίδιος θέλει να παίξει καλά και να φύγει νικητής για πολλούς λόγους. Ο πιο σημαντικός δεν είναι αυτός που νομίζετε και έχει να κάνει με την ανάγκη του να νιώσει ξανά επιδραστικός, μετά την κακή παρουσία (0/5 σουτ σε 11') που είχε στο κυριακάτικο λιθουανικό ντέρμπι με την Ρίτας Βίλνιους, στο οποίο η ομάδα του ηττήθηκε (91-88), προκαλώντας τον εκνευρισμό του Αντρέα Τρινκιέρι.

Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο 25χρονος άσος αποκαλύπτει το μοναδικό του «παράπονο« από τον Γιώργο Μπαρτζώκα, εξηγεί για ποιους λόγους δεν «κόλλησε» στον Πειραιά και μεταξύ άλλων, έχει μόνο καλά λόγια για τον οργανισμό του Ολυμπιακού και τις ανθρώπινες σχέσεις που έκανε στην Ελλάδα.

Photo credit: Χρήστος Ζωίδης

Πως πηγαίνει έως τώρα η επιστροφή στο Κάουνας και την Ζάλγκιρις, που ήταν και ο πρώτος μπασκετικός προορισμός σου στην Ευρώπη; Νιώθεις σαν να μην έλλειψες μία μέρα;

«Θα έλεγα ότι, μέχρι στιγμής, όλα είναι τέλεια εδώ. Το καλωσόρισμα ήταν πολύ θερμό τόσο από την ομάδα, όσο και από τους φιλάθλους, που όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν στο Κάουνας, οπότε ναι, το συναίσθημα είναι να μην έφυγα ποτέ!»

Πόσο διαφορετικό είναι το σύστημα του Τρινκιέρι, που είναι ένας πολύ απαιτητικός coach, σε σχέση με το αντίστοιχο του Μακσβίτις, υπό τις οδηγίες του οποίου είχες καλή παρουσία και στην Εθνική ομάδα της χώρας σου στο Παγκόσμιο Κύπελλο, στις Φιλιππίνες;

«Σαφέστατα, δύο τελείως διαφορετικά είδη μπάσκετ, αλλά μου άρεσαν και τα δύο! Ο coach Τρινκιέρι μας πιέζει πολύ, ώστε να παρουσιάσουμε την καλύτερη δυνατή μας έκδοση, γιατί είναι ένας προπονητής που έχει πολύ υψηλές προσδοκίες από την δουλειά του. Είναι μία μπασκετική ιδιοφυία, οπότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μάθω πολλά υπό τις οδηγίες του αλλά και από τις γνώσεις του.»

Ισχύει ότι κάποια στιγμή η σχέση σας χάλασε και αυτό είχε να κάνει με την απουσία σου από το προολυμπιακό ή συνέβη επειδή έπαιξες λίγο πέρυσι;

«Ο βασικός λόγος της απουσίας μου ήταν ένας τραυματισμός στο ισχίο, που με ενοχλούσε τον τελευταίο μήνα της περυσινής σεζόν – που δεν έπαιζα και απλά προπονούμουν – οπότε έκρινα ότι δεν θα μου έκανε καλό να μπω στον απαιτούμενο ρυθμό της προετοιμασίας της Εθνικής ομάδας, ενόψει του προολυμπιακού τουρνουά στο Πουέρτο Ρίκο. Φοβόμουν την υποτροπή κι έτσι αποφασίσαμε να κάνω θεραπείες και να ξεκουραστώ, ώστε να είμαι απολύτως έτοιμος για τη νέα σεζόν. Έστω κι αν η προοπτική συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν και παραμένει ένα παιδικό όνειρο και ήθελα πολύ να βοηθήσω.»

Γιατί επέλεξες να επιστρέψεις στην Λιθουανία; Ήταν η καλύτερη πρόταση που είχες ή θεώρησες ότι ένα οικείο περιβάλλον, στο οποίο έπαιξες πολύ καλά ως rookie στην Euroleague πριν από 2 χρόνια, θα σε βοηθούσε να ξαναβρεις τον ρυθμό μετά από μία δύσκολη σεζόν πέρυσι στην Ελλάδα;

«Από την αρχή του καλοκαιριού, πριν ακόμη λύσω την συνεργασία μου με τον Ολυμπιακό, φαινόταν ως η καλύτερη επιλογή για μένα. Η παρουσία του coach Τρινκιέρι και ειδικότερα οι συζητήσεις που κάναμε, σε συνδυασμό με το ότι το Κάουνας αποτελεί έναν ελκυστικό μπασκετικό προορισμό, το έκαναν πολύ εύκολο. Γιατί, όντως, το περιβάλλον είναι ιδανικό για να ξαναβρώ τον εαυτό μου και να παίξω το μπάσκετ που ξέρω.»

Τι δεν πήγε καλά στον Ολυμπιακό για σένα; Ήταν θέμα ρόλου, δεν ταίριαζες με τον τρόπο που έπαιζε η ομάδα, ήταν θέμα έλλειψης συνεννόησης με τον coach Μπαρτζώκα, τι απ' όλα;

«Αυτό που έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο, είναι ότι στον Ολυμπιακό όλα εξαρτώνται από το αποτέλεσμα. Επομένως, παίζουν περισσότερο οι παίκτες που έχουν την μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και παρέχουν τις περισσότερες “εγγυήσεις” για τη νίκη! Ίσως η δική μου συνεισφορά να ήταν μεγαλύτερη, αν είχα περισσότερο χρόνο στο παρκέ, ώστε να μάθω καλύτερα το σύστημα και να προσαρμοστώ περισσότερο στις απαιτήσεις, αλλά όπως φάνηκε, τελικά, ίσως να μην ταίριαζα και να μην μου ταίριαζε ο τρόπος παιχνιδιού. Συμβαίνουν αυτά κάποιες φορές! Ήρθα αργά στην ομάδα, το ρόστερ ήταν υπερπλήρες και με πολλή ποιότητα σε όλες τις θέσεις, οπότε σε οργανισμούς με τόσο υψηλούς στόχους και συνεχή πίεση για το αποτέλεσμα, από ένα σημείο και μετά ο coach συνεχίζει με τους παίκτες που φέρνουν τις νίκες!»

Νιώθεις ότι είχες κι εσύ ευθύνη για το ότι το καλοκαίρι αποφασίσατε να λύσετε από κοινού το συμβόλαιο που είχατε υπογράψει;

«Σίγουρα έχω κι εγώ μερίδιο ευθύνης! Γενικά, είμαι της άποψης ότι όταν μία συνεργασία δεν προχωράει, τότε λάθη έχουν γίνει κι από τις δύο πλευρές. Ίσως, αν είχα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο και πιο πολλές ευκαιρίες, ενδεχομένως τα πράγματα να εξελίσσονταν διαφορετικά... Μπορεί και όχι! Όμως, ό,τι συνέβη είναι μέρος του παιχνιδιού που αγαπάμε να παίζουμε...»

Αν είχες τον Γιώργο Μπαρτζώκα μπροστά σου και σου δινόταν η ευκαιρία να του εκφράσεις ένα παράπονο, ποιο θα ήταν αυτό;

«(Χαμογελάει!)... Δεν θα σου πω ότι δεν μου άρεσε να παίζω γι' αυτόν, γιατί δεν ισχύει αυτό! Είναι σπουδαίος coach και ο Ολυμπιακός ένας οργανισμός πρώτης γραμμής! Το θέμα μου ήταν ότι με πήρε για να παίξω και ουσιαστικά δεν έπαιξα! Αυτό είναι το μόνο παράπονο επί προσωπικού. Από πλευράς μπασκετικής φιλοσοφίας και κουλτούρας, όλη η Ευρώπη ξέρει ποιο είναι το μέγεθος της πρώην ομάδας μου και άλλωστε κι εγώ, γι' αυτό πήγα!»

Τι κρατάς από την εμπειρία της Ελλάδας και τι θέλεις να ξεχάσεις;

«Κρατάω χωρίς δεύτερη σκέψη τις ανθρώπινες σχέσεις που δημιούργησα σε όλη την περυσινή χρονιά, με τους συμπαίκτες μου και τους ανθρώπους του επιτελείου και την εμπειρία της υποστήριξης από τόσο εκδηλωτικούς φιλάθλους, που ζουν κι αναπνέουν για την ομάδα τους. Ξεχνάω το ότι έπαιξα λίγο και μπασκετικά, η σεζόν με πήγε πίσω...»

Πως βλέπεις τον εφετινό Ολυμπιακό, με τον οποίο θα παίξετε την Παρασκευή Φαίνεται ότι έχει πολύ traffic σε όλες τις θέσεις και ίσως έχει το πληρέστερο ρόστερ στην ιστορία του, αλλά ακόμη δείχνει αρκετά ανέτοιμος...

«Έχει τρομερό ρόστερ και πάρα πολλούς ποιοτικούς παίκτες, οπότε είναι λογικό να απαιτείται χρόνος ώστε να γίνει το απαραίτητο “κλικ”, να βρεθεί η “χημεία” και να αφομοιωθούν οι ρόλοι. Θα είναι μία από τις συναρπαστικές ομάδες στην εφετινή σεζόν.»

Χαίρεσαι που θα επιστρέψεις στο ΣΕΦ; Υποθέτω ότι θέλεις να φύγεις νικητής;

«Εννοείται! Το περιμένω με ανυπομονησία γιατί αυτά τα ματς ήταν πάντα τα αγαπημένα μου και θα ήταν ιδανικό να φύγουμε νικητές! Για να συμβεί αυτό, όμως, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ένα πολύ physical game. Μόνο έτσι μπορούμε να αιφνιδιάσουμε τον Ολυμπιακό και να τον βγάλουμε από τις συνήθειές του...»

Άκουσα τις προάλλες στο podcast του Λάρκιν και του Ελάιζα Μπράιαντ, τον συμπαίκτη σου τον Ντάνστον, που δεν είναι όποιος κι όποιος στην Euroleague (με δύο τρόπαια, δύο βραβεία του καλύτερου αμυντικού και συνολικά 12 χρόνια καριέρας στην διοργάνωση), να λέει ότι είστε τόσο καλοί, ώστε να διεκδικήσετε την πρόκριση στο Final 4 ακόμη και τον τίτλο... Και πριν προλάβουν να περάσουν δύο μέρες, νικήσατε καθαρά την Μπαρτσελόνα. Έχεις την ίδια άποψη;

«Μεγάλες κουβέντες αυτές που είπε ο Μπράιαντ! Αυτό που πιστεύω εγώ είναι ότι έχουμε μία πολύ ταλαντούχα ομάδα, που μπορεί να παίξει σε υψηλή ένταση και αρκετούς παίκτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές θέσεις. Κι αυτό – το να παίζεις, αν όχι όλες, τις περισσότερες θέσεις – είναι ένα μεγάλο μυστικό στο σύγχρονο μπάσκετ. Το να μιλήσουμε τώρα, για playoff ή για Final 4, νομίζω ότι είναι αρκετά πρώιμο και δεν ταιριάζει και στην Ζάλγκιρις. Πιστεύω ότι πρέπει να βλέπουμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, από εβδομάδα σε εβδομάδα να βελτιωνόμαστε και όταν έρθει η ώρα, γιατί όχι να μην πρωταγωνιστήσουμε. Ποιος από μας δεν θέλει να παίξει σε τόσο σημαντικά ματς και να ζήσει την ατμόσφαιρα ενός Final 4;»

Ο Ολυμπιακός μετράει 6 διαδοχικές νίκες επί της Ζάλγκιρις τα τελευταία 3,5 χρόνια. Θα κερδίσετε και στον Πειραιά;

«Μακάρι να μπορούσα να πω “ναι” με σιγουριά! Θα τα δώσουμε όλα για το διπλό, όμως, σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον...»

@Photo credits: eurokinissi, Euroleague Official

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.