Δείξε μου τα «γερόντια» σου να σου πω πόσο Ρεάλ είσαι

Δείξε μου τα «γερόντια» σου να σου πω πόσο Ρεάλ είσαι

Δείξε μου τα «γερόντια» σου να σου πω πόσο Ρεάλ είσαι
Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παραλληλίζει την ποδοσφαιρική Ρεάλ Μαδρίτης του 2022 με την μπασκετική του 2023, που ανέτρεψαν κάθε προγνωστικό και κατέκτησαν την κορυφή της Ευρώπης.

Πριν ξεκινήσει το Final Four οι περισσότεροι «έβλεπαν» έναν τελικό Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα, όπου η «ερυθρόλευκη» μηχανή θα κοντραριζόταν με τους αστέρες του Σαρούνας Γιασκεβίτσιους, με φόντο την κούπα. Κι αν η πρόκριση της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα απέναντι στη Μονακό φαινόταν στα μάτια μου (όχι μόνο στα δικά μου) το φυσιολογικό, εκείνο που με... ξένιζε στα προγνωστικά ήταν το πόσο φαβορί ήταν οι «μπλαουγκράνα» έναντι της Ρεάλ στο ισπανικό clasico. Οι συνάδελφοι, που ασχολούνται με το μπάσκετ, ανέλυαν ολόσωστα τις απουσίες της Ρεάλ και την υπεροχή των Καταλανών, όμως στο δικό μου μυαλό κάτι δεν κολλούσε. Γιατί; Επειδή από τη μία βρισκόταν η ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις ευρωπαϊκών και από την άλλη η απόλυτη «λούζερ» των Final Four.

Όταν η Ρεάλ νίκησε στον ημιτελικό, οι απορίες μου συνεχίστηκαν. Η πλειοψηφία του κοινού έκανε λόγο για «τύχη» του Ολυμπιακού, που στον τελικό δε θα αντιμετώπιζε την Μπάρτσα, αλλά τη Ρεάλ των... γερόντων. Ωστόσο, εγώ σκεφτόμουν «πως είναι δυνατόν να υποτιμούνται τόσο οι παίκτες που έχουν κατακτήσει τα πάντα στην καριέρα τους και ξέρουν καλύτερα από τον καθένα πώς να κερδίζουν τελικούς»; Μια στιγμή, όμως, γιατί αυτό κάτι μου θυμίζει. Σαν déjà vu στο μυαλό μου με την ποδοσφαιρική Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία στο πέρασμα των χρόνων έχει τιμωρήσει όσους υποτίμησαν το ειδικό βάρος της φανέλας της. Και με πιο πρόσφατο παράδειγμα την περσινή κατάκτηση του Champions League.

Πολλές φορές στο παρελθόν η μία Ρεάλ έδειξε το δρόμο... στην άλλη, γι’ αυτό και η φετινή πορεία της μπασκετικής ομάδας είναι ακριβώς ίδια με εκείνη που έκανε πέρσι το ποδοσφαιρικό τμήμα της «βασίλισσας». Κάτι σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Τρεις «γερόλυκοι» σωματοφύλακες και ένας «κέρβερος» έστειλαν αμφότερες στην κορυφή της Ευρώπης. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε. Όπου Ροντρίγκεθ, Γιουλ και Ρούντι, βάλτε δίπλα τους Μπενζεμά, Μόντριτς και Κροος. Και όπου Ταβάρες, βάλτε δίπλα τον Κουρτουά. Για να μην πούμε για την αμφισβήτηση που είχαν δεχθεί σε όλη τη διάρκεια της σεζόν οι προπονητές τους, ο Τσους Ματέο και ο Κάρλο Αντσελότι. Στο τέλος, όμως, άπαντες έδωσαν τη δική τους απάντηση στους επικριτές και ήταν εκείνοι που πανηγύρισαν.

Ο παραλληλισμός, όμως, δε σταματά στα πρόσωπα, αλλά συνεχίζεται και στον τρόπο που η καθεμιά Ρεάλ Μαδρίτης έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης. Θυμηθείτε πως τα κατάφερε πέρσι η ομάδα ποδοσφαίρου και συγκρίνετέ το με φέτος και την ομάδα μπάσκετ. Στο περσινό Champions League, η ομάδα του Αντσελότι βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού σε όλα τα νοκ άουτ. Απέναντι σε Παρί, Τσέλσι και Σίτι, η «βασίλισσα» έφτασε μια ανάσα από τον αποκλεισμό. Σε όλες τις περιπτώσεις βγήκε ζωντανή, με πρωταγωνιστές τους 35+ Μπενζεμά και Μόντριτς. Και στη συνέχεια κατέκτησε την κούπα. Πάμε και στη φετινή Ευρωλίγκα. Από την κόλαση του 0-2, η Ρεάλ έφτασε στον παράδεισο του 3-2 με την Παρτιζάν στα πλέι-οφ. Και στον ημιτελικό του Final Four, ως αουτσάιντερ προκρίθηκε απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Και ξανά ως αουτσάιντερ, νίκησε τον Ολυμπιακό και έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης. Με πρωταγωνιστές και εκείνη, τους 35+ Γιουλ και Ροντρίγκεθ. Το νικητήριο καλάθι του Γιουλ δε θύμισε εκείνα τα γκολ του Μπενζεμά στις παρατάσεις που έδιναν κάθε φορά στη Ρεάλ την πρόκριση;

 

Με τις συμπτώσεις να είναι επαναλαμβανόμενες και να παύουν να είναι... συμπτώσεις, ο λόγος της επιτυχίας είναι άλλος. Έχετε ακούσει ποτέ για το DNA ενός συλλόγου; Για το ειδικό βάρος της φανέλας που όποιος τη φοράει ξεχειλίζει από αυτοπεποίθηση; Αν όλα αυτά προσπαθήσει να τα περικλείσει κάποιος σε μία λέξη, αυτή δεν είναι άλλη από το «Ρεάλ». Ναι, στο ποδόσφαιρο δε θα μνημονεύεται ποτέ για την μπάλα που έπαιξε ο Άγιαξ του Κρόιφ ή η Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα. Ούτε στο μπάσκετ θα είναι ποτέ η Γιουγκοπλάστικα του Κούκοτς ή ο Παναθηναϊκός του Ομπράντοβιτς, όμως σε όλα τα παραπάνω η Ρεάλ έχει να αντιπαρατάξει μία απλή πρόσθεση: 14+11=25. Τι είναι αυτοί οι αριθμοί; Οι κατακτήσεις κυπέλλων πρωταθλητριών της «βασίλισσας». 14 κούπες στο ποδόσφαιρο και αισίως 11 στο μπάσκετ.

Φυσικά και στα δύο σπορ, ο δεύτερος είναι πολύ πίσω. Όσο για το ποια ομάδα είναι δεύτερη σε αυτό το ιδιαίτερο άθροισμα; Η Μπαρτσελόνα με 7 (5+2). Για να καταλάβει κανείς γιατί η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ο κορυφαίος σύλλογος. Είτε αγωνίζεται με «γερόντια», είτε με απουσίες...

real

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημοσθένης Γεωργακόπουλος
Δημοσθένης Γεωργακόπουλος