Παναθηναϊκός: Και τώρα πρέπει να πάρει πίσω τα… καλοκαίρια του!

Παναθηναϊκός: Και τώρα πρέπει να πάρει πίσω τα… καλοκαίρια του!

Ανδρέας Δημάτος Ανδρέας Δημάτος
Παναθηναϊκός: Και τώρα πρέπει να πάρει πίσω τα… καλοκαίρια του!

bet365

O Aνδρέας Δημάτος αναλύει την τεράστια ευκαιρία που παρέχει στον Παναθηναϊκό η συμμετοχή του League Stage του Conference League και του δίνει τη δυνατότητα σε πρώτη φάση και χωρίς να εκτοξεύσει τις προσδοκίες, να θέσει σε πολύ πιο στέρεες βάσεις από εφέτος κιόλας την ευρωπαϊκή του προοπτική.

Είναι γνωστό και συνηθισμένο σε αυτή τη χώρα ότι μετά από μια σημαντική πρόκριση, όπως αυτή του Παναθηναϊκού επί της Λανς, ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και ιδιαίτερα όταν ακολουθεί κλήρωση και δείχνει καλή, ο πήχης των προσδοκιών εκτοξεύεται…

Άλλος μιλάει για μίνιμουμ οκτάδα, άλλος για τελικό, άλλος για δεύτερη σερί κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τροπαίου από ελληνική ομάδα και τα τρένα αρχίζουν να… σφυρίζουν στο σταθμό!

Η κλήρωση του Παναθηναϊκού είναι γνωστή πλέον, όλα θα κριθούν εντός αγωνιστικού χώρου και καλά-καλά αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε το αγωνιστικό επίπεδο στο οποίο θα φτάσουν οι δικές μας ομάδες για να κάνουν ασφαλείς κρίσεις για τους αντιπάλους τους, αν πρόκειται για… καφενεία ή για μεγαθήρια!

Και εγώ πραγματικά δεν γνωρίζω ποιος μπορεί να είναι ο πήχης του Παναθηναϊκού. Το 1-8 στο League Stage του Conference, το να φτάσει μίνιμουμ στους 8 της διοργάνωσης, δεν μπορώ να καν να γνωρίζω ότι κάθε χρόνο θα έχουμε και μια ελληνική ομάδα στον τελικό…

Ένα πράγμα όμως μπορούμε να το πούμε για τον Παναθηναϊκό. Ότι μετά την πρόκρισή του επί της Λανς έχει μπροστά του τη μεγάλη ευκαιρία να… πάρει πίσω τα καλοκαίρια του ή καλύτερα να φτιάξει τα καλοκαιρινά προκριματικά του σε πιο στέρεες και ασφαλείς βάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά αυτό το καλοκαίρι στο οποίο μπήκε σε όλες του τις κληρώσεις με τον συντελεστή της Ελλάδας, γιατί ήταν υψηλότερος από το δικό του χαμηλό βαρομετρικό…

Τι θα καταφέρει με τέσσερις νίκες

Για να μιλήσουμε με νούμερα και να το περιορίσουμε στο League Stage του Conference, αν οι πράσινοι καταφέρουν να κάνουν τέσσερις νίκες στους έξι αγώνες τους, αν οριοθετήσουμε κατά κάποιο τρόπο σε αυτά τα επίπεδα τον στόχο τους και σε συνδυασμό με το αγωνιστικό μπόνους το οποίο θα πάρουν ανάλογα με τη θέση τερματισμού τους (από 2.25 βαθμοί μέχρι και 4 δίνει η πρώτη οκτάδα), θα μπορέσουν εύκολα να τριπλασιάσουν τον σημερινό τους συντελεστή, να ξεπεράσουν το ορόσημο των 15.000 βαθμών και να επιδιώξουν να κινηθούν κοντά στους 20.000 από εκεί και πέρα, χωρίς να απαιτηθεί κάποια τεράστια υπέρβαση.

Τι θα σημαίνει αυτό; Γρήγορη απομάκρυνση από την καθόλου τιμητική για την ευρωπαϊκή τους ιστορία 178η θέση στη βαθμολογία της UEFA στην οποία βρίσκονται τώρα και επιστροφή αρκετά πάνω από το ορόσημο του top-100 μέσα σε μία σεζόν.

Σε πιο πρακτικά ζητήματα και με τα πρώτα δεδομένα της εφετινής σεζόν, ένας συντελεστής από 18-20.000 βαθμούς τον οποίο κάλλιστα μπορεί να χτίσει με το καλημέρα ο Παναθηναϊκός θα του εξασφαλίζει:

  • -Το γκρουπ των ισχυρών σε όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών προκριματικών του Conference, χωρίς να εξαρτάται από κανέναν.
  • -Το ίδιο ακριβώς και σε όλη την προκριματική διαδικασία του Europa.
  • -Γκρουπ ισχυρών στο Champions Path του Champions League μέχρι και τα πλέι οφ.

Το... κρυφό ατού για το ranking του Παναθηναϊκού τα επόμενα χρόνια

Και φυσικά δεν αναφέρομαι καν σε δυο πορείες μέχρι τα προημιτελικά του Conference, που για παράδειγμα έκανε ο ΠΑΟΚ την τελευταία τριετία. Γιατί ο Παναθηναϊκός έχει και ένα ακόμα σημαντικό ατού για τα επόμενα δυο χρόνια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις!

O Παναθηναϊκός έχει μόνο να προσθέτει στον συντελεστή 5ετίας του και όχι να αφαιρεί γιατί οι δύο επόμενες σεζόν που θα βγάλει από τον συντελεστή του είναι απόλυτα μηδενικές. Οπότε μόνο προς τα πάνω μπορεί να πηγαίνει και αν καταφέρει να εξαργυρώσει ολικώς και όχι μερικώς το λαχείο της συμμετοχής του στο League Stage του Conference η ανοδική του πορεία μπορεί να είναι με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Από εκείνον εξαρτάται.

Και ταυτόχρονα βεβαίως ο εφετινός Παναθηναϊκός αν ανταποκριθεί μετριοπαθώς στις απαιτήσεις που επιβάλλει η ιστορία του συλλόγου και η ευρωπαϊκή του παράδοση μπορεί να αποτελέσει το κρυφό χαρτί στη μάχη της χώρας μας στη βαθμολογία της UEFA.

Oπως θα ήταν μάλλον εφιαλτικό αν δεν είχαμε εκπροσώπηση στο Conference League που την τελευταία τριετία με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό έχει συνεισφέρει περίπου στο 70% του ελληνικού συντελεστή 5ετίας, έτσι τώρα αποτελεί χρυσή ευκαιρία το γεγονός ότι οι «πράσινοι» κατάφεραν να τρυπώσουν αποκλείοντας τη μοναδική γαλλική ομάδα στη διοργάνωση.

Θα είναι εγκληματικό να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Δεν συζητάμε καν για το γεγονός ότι αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει αυτό που έκανε ο ΠΑΟΚ τα δύο από τα τρία τελευταία χρόνια της συμμετοχής του στη διοργάνωση μπορεί να δώσει στη χώρα μας περίπου το 40% των βαθμών που συνολικά κατέκτησε σε μία ιδιαίτερα επιτυχημένη περσινή σεζόν και εκείνος από το 178 να εκτοξευθεί κοντά στο ευρωπαϊκό top-50.

Aλλά αυτά βεβαίως δεν κρίνονται στον προθάλαμο του Γκριμάλντι Φόρουμ στο Μονακό αλλά εντός αγωνιστικού χώρου. Εκεί που δεν αρκεί μια μεγάλη επιτυχία του πράσινου οργανισμού σε όλα τα επίπεδα, αλλά κυρίως η αγωνιστική συνέπεια σε πρώτη φάση μέχρι τα Χριστούγεννα. Εκεί κοντά θα γνωρίζουμε αν ο Παναθηναϊκός θα επιστρέψει στην Ευρώπη από τον Φεβρουάριο ή από τον Μάρτιο για να διεκδικήσει μία θέση στην προημιτελική φάση του Conference League.

@Photo credits: INTIME, ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Ανδρέας Δημάτος
Ανδρέας Δημάτος

Από το πρώτο έτος ως φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών εκπλήρωσε το πάθος του για τη δημοσιογραφία. Στις αρχές του 1989 πέρασε την πόρτα της Αθλητικής Ηχούς και λίγο αργότερα εντάχθηκε στο αθλητικό τμήμα της τηλεόρασης του ΑΝΤ-1. Από τότε μέχρι σήμερα συνεργάστηκε με πολλές ακόμα εφημερίδες (Ωρα, Sportime, Αδέσμευτο Τύπο, Πρωταθλητή), ραδιοφωνικούς σταθμούς (ΑΝΤ-1, ΣΠΟΡ ΦΜ, Σέντρα ΦΜ) και διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας Goal News μέχρι το 2015, οπότε και για δεύτερη φορά ανέλαβε διευθυντής επικοινωνίας της ΑΕΚ για τα επόμενα επτά χρόνια. Εδώ και ένα χρόνο εργάζεται στην UEFA ως media consultant και advisor στο executive office στα γραφεία της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας στη Νιόν.