Παναθηναϊκός: Το Κύπελλο, η πίστη στον Τερίμ και οι μεταγραφές

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: Το Κύπελλο, η πίστη στον Τερίμ και οι μεταγραφές

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την αληθινή σημασία της αυριανής ρεβάνς Κυπέλλου στο «Γ. Καραϊσκάκης» και τα χειμερινά ψώνια του Παναθηναϊκού που ενδέχεται να είναι περισσότερα απ' όσα αρχικά υπολόγιζαν οι περισσότεροι.

Χωρίς τον βασικό – και πιο αθλητικό του σέντερ φορ. Χωρίς τον βασικό – και πιο αθλητικό του – εξτρέμ. Χωρίς το βασικό και πιο αθλητικό του οκτάρι. Χωρίς – για πάντα πια – τον βασικό του τερματοφύλακα τα δύο τελευταία χρόνια. Χωρίς ασφαλώς με τον στόπερ που ξεκίνησε ως βασικός στη σεζόν και επιπλέον τους Τζούρισιτς, Γερεμέγεφ, Πάλμερ – Μπράουν. Πόσες πιθανότητες θα δίνατε στον Παναθηναϊκό για εκτός έδρας πρόκριση επί του Ολυμπιακού σε ρεβάνς Κυπέλλου μετά από εντός έδρας ισοπαλία, αν σας έκαναν αυτό το ερώτημα στην εκκίνηση της σεζόν, βάσει όλων αυτών των απουσιών;

Κι όμως, η αυριανή ρεβάνς στο άδειο «Γ. Καραϊσκάκης» είναι στο 50% - 50%. Οχι μόνο λόγω της πειστικής εμφάνισης του Παναθηναϊκού εναντίον της ΑΕΚ. Αλλά και λόγω της γενικώς προβληματικής κατάστασης των Ερυθρόλευκων που δεν έχουν τον Ελ Καμπί, δεν έχουν τον Ελ Αραμπί, θα στερηθούν (άδικα) τον Ρέτσο παίζοντας με Ντόι – Μπιανκόν, δεν είναι βέβαιο αν θα έχουν καν στον πάγκο τους Ποντένσε, Ιμπόρα, Ρίτσαρντς, Μπιέλ.

Η αλλαγή του κανονισμού του εκτός έδρας γκολ στα «διπλά» νοκ άουτ ματς προφανώς προσδίδει επιπλέον σασπένς στο αυριανό ματς, πολλοί έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται την ισοπαλία, ακόμα και τα πέναλτι, αλλά προφανώς ο Καρβαλιάλ και ο Τερίμ έχουν πλάνο νίκης – πρόκρισης στα 90 λεπτά. Δεδομένου, πάντως, ότι η ισοπαλία δεν «καίει» κανέναν και δίνει δεύτερη ευκαιρία σε αμφότερους κατά τη διάρκεια της παράτασης ίσως παίξει σημαντικό ρόλο στη ροή της αναμέτρησης από το 80' και μετά αν έως τότε το ματς είναι στο «Χ».

Παίρνει κάποιος το Κύπελλο αύριο; Οχι. Γίνεται κάποιος φαβορί για το Κύπελλο αν προκριθεί; Οχι. Ο νικητής θα πρέπει εν συνεχεία να αποκλείσει τον ΠΑΟΚ στους ημιτελικούς και να το σηκώσει στον τελικό, πιθανότατα με αντίπαλο την ΑΕΚ ή τον Αρη, εκτός κι αν ο ΟΦΗ ή ο Παναιτωλικός κάνουν την έκπληξη στο δεύτερο «κλαδί» της διοργάνωσης. Κι όμως, παρότι είναι πάρα πολύ νωρίς για αμφότερους ως προς το σημείο που θα φτάσουν στο Κύπελλο, αυτή η ρεβάνς είναι πάρα πολύ «βαριά» για τους δυο προπονητές και για την ατμόσφαιρα στις δυο ομάδες.

Για τον Ολυμπιακό προκειμένου να έχει στον ορίζοντά του και δεύτερο στόχο τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, να πάρει βαθιά ανάσα με επιτυχία εναντίον μεγάλου αντιπάλου, να πανηγυρίσει επιτέλους σ' ένα ντέρμπι (μηδέν νίκες εφέτος), να πάρουν όλοι τα πάνω τους και αρκετούς πόντους ο Πορτογάλος κόουτς περιμένοντας τους νέους παίκτες. Για τον Παναθηναϊκό προκειμένου αυτή η πρόκριση να αποτελέσει το πιο στέρεο θεμέλιο εμπιστοσύνης παικτών και οπαδών στον Φατίχ Τερίμ, καθώς η θητεία, αλλά και η απόλυση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχουν αφήσει σε όλους βαθύ αποτύπωμα που δεν ξεθωριάζει από τη μια στιγμή στην άλλη.

Οι νέοι στόπερ, ο τερματοφύλακας και το οκτάρι που μπορεί να του φτιάξει τη σεζόν

Στα μεταγραφικά του, πάντως, ο Παναθηναϊκός δείχνει να πηγαίνει πια καλύτερα. Οτι άργησε – για πολλοστή φορά και ανεξαρτήτως προπονητή – στην ενίσχυση με στόπερ είναι αναμφισβήτητο και φαινόταν εξ' αρχής. Του κόστισε στα δύο ντέρμπι και στο κέντρο της άμυνας και στη μεσαία γραμμή. Οι Αράο – Γεντβάι μια χαρά υποστήριξαν το αναπτυξιακό πλάνο του Τερίμ (ειδικά ο σούπερ Βραζιλιάνος με τις επελάσεις του), αλλά το ποδόσφαιρο δεν έχει αλλάξει τόσο πολύ ώστε ο κεντρικός αμυντικός να αξιολογείται πρωτίστως από το πόσο ικανός είναι με τη μπάλα στα πόδια και στις στατικές φάσεις.

Ο στόπερ εξακολουθεί να αξιολογείται πρωτίστως από την αμυντική του αποτελεσματικότητα και ο φορ πρωτίστως από τα γκολ και τις ασίστ του και όχι από το «πόσες δουλειές» κάνει στον αγωνιστικό χώρο. Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, δέχθηκε από τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ τρία γκολ από το κέντρο της άμυνάς του. Αυτό δεν συνεπάγεται ότι η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τους στόπερ: στο γκολ του Αλεξανδρόπουλου ευθύνεται βασικά ο Τσέριν, στο γκολ του Λιβάι βασικά ο Βαγιαννίδης που τού καλύπτει την offside θέση και στο πέναλτι του 96ου λεπτού στην OPAP Arena ο Ζέκα. Ομως... όλα αυτά συνέβησαν... εκεί. Στο κέντρο της άμυνας.

Είναι ο Ακαϊντίν ο... σωτήρας; Δύσκολο. Είναι, όμως, ένας στόπερ της έγκρισης του Τερίμ, ικανότατος στον αέρα και συνολικά με θετικές προδιαγραφές σε όλους τους τομείς. Θα είναι ο Ούγκο ο... σωτήρας αν αποκτηθεί τελικά; Οχι, αλλά πλέον ο Παναθηναϊκός θα διαθέτει έναν αριστεροπόδαρο στόπερ και ασφαλώς δεν θα χρειάζεται πλέον να «μεταθέτει» στα μετόπισθεν τον χαφ που απέκτησε για αναβάθμιση στη θέση του αμυντικού μέσου.

Παρότι, ωστόσο, το ενδιαφέρον των media έχει εστιαστεί σχεδόν αποκλειστικά στους νέους στόπερ, ίσως να είναι πιο σημαντική η ενίσχυση της μεσαίας γραμμής με ένα box to box οκτάρι. Αν, βεβαίως, γίνει τέτοιου είδους κίνηση και αν πρόκειται για παίκτη αληθινά ικανότερο των Βιλένα – Τσέριν, ώστε να βοηθήσει πραγματικά στην τελική ευθεία. Διότι αν αποκτηθεί ένας χαφ «ισοϋψής» ή και κατώτερης ποιότητας των υπαρχόντων, δεν θα κάνει τη διαφορά. Και τον Ιανουάριο κάνεις μεταγραφές είτε για να καλύψεις κενά που έχουν δημιουργηθεί απροσδόκητα (στόπερ, τερματοφύλακας μετά από το «τέλος» του Μπρινιόλι), είτε παίρνεις παίκτες για πραγματική αναβάθμιση στη μάχη του τίτλου και όχι τον Λάζλο Κλέϊνχέισλερ και τον πάντα φιλότιμο και αρκετά βελτιωμένο αλλά όχι κάτι... καταπληκτικό, Ντανιέλ Μαντσίνι, όπως πέρυσι.

Τον έχει πραγματικά ανάγκη έναν τέτοιο χαφ ο Παναθηναϊκός δεδομένου ότι ο ανεβασμένος επί Τερίμ, Βιλένα, είναι πιο χρήσιμος ως «δεκάρι» και όχι ως «οκτάρι». Κι αν τον πάρει, όπως πρόπερσι τέτοιες μέρες τον Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς που ήταν το απόλυτα ταιριαστό σ' εκείνον τον Παναθηναϊκό συστατικό που έλειπε, ποιος ξέρει, μπορεί να φτάσει και σε κούπα, όπως την άνοιξη του 2022.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...