Ευρωπαϊκά προκριματικά: Οτιδήποτε άλλο εκτός του 3/3 συνιστά αποτυχία
Οι κληρώσεις της προηγούμενης εβδομάδας έδωσαν, ουσιαστικά, το εναρκτήριο λάκτισμα της νέας ευρωπαϊκής περιπέτειας των ελληνικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης. Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Άρης έγιναν οι πρώτες τρεις ομάδες που βγήκαν από τα μπαλάκια και έμαθαν τις ομάδες που θα βρουν απέναντί τους στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League οι πράσινοι και στον αντίστοιχο του Europa Conference League ασπρόμαυροι και κίτρινοι.
Είθισται σε αυτό το timing κάθε καλοκαίρι να γίνεται λόγος για μία ακόμα τελευταία ευκαιρία για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και αυτή η φράση να συνοδεύεται από ενθουσιασμό για τα θεωρητικά χαμηλά εμπόδια που έχουν να ξεπεράσουν οι εκπρόσωποί μας στην αφετηρία της προσπάθειάς τους για μία θέση στους ομίλους. Υπάρχουν και οι προσεγγίσεις περί «πονηρών κληρώσεων» από εκείνους που έχουν «καεί» βλέποντας τις ελληνικές ομάδες να αποκλείονται από συλλόγους πρωταθλημάτων θεωρητικά ασθενέστερων του ελληνικού ή και από άλλους που όταν ακούστηκε για πρώτη φορά το όνομά τους, χρειάστηκε η βοήθεια χάρτη για να εντοπιστεί ο τόπος προέλευσης τους.
Ας αφήσουμε στην άκρη και τις δύο προσεγγίσεις. Ας μην μιλήσουμε για άλλη μία τελευταία χαμένη ευκαιρία. Άλλωστε, θα χρειαστεί να κυλήσουν αυτές οι μέρες του Ιουλίου και του Αυγούστου προκειμένου να μπορέσουμε να αποκτήσουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με το κατά πόσον μπορεί το ελληνικό ποδόσφαιρο να ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία ή ενδέχεται να βυθιστεί ακόμα περισσότερο.
Ο Παναθηναϊκός είδε την τύχη να του χαμογελά και στην επιστροφή του στα προκριματικά του Champions League, θα βρει απέναντί του την ουκρανική Ντνίπρο. Το Τριφύλλι έχει μπροστά του μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να εξασφαλίσει κατ’ ελάχιστον την συμμετοχή του στους ομίλους του Europa League ακόμα και αν στον τρίτο προκριματικό αποκλειστεί από την συνέχεια της διαδικασίας στο Champions League. Για μία ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός το ότι έχει να συμμετάσχει σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης από το φθινόπωρο του 2016, αποτελεί ένα κακό όνειρο που αυτό το καλοκαίρι πρέπει και μπορεί να τελειώσει. Οι δευτεραθλητές Ελλάδας σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουν κόντρα στους Ουκρανούς έχουν δύο ακόμα «κανονάκια».
Παρ’ όλα αυτά, στα προκριματικά του Europa League και πολύ περισσότερο σε εκείνα του Europa Conference League, το άγχος θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Ακόμα, όμως και από άποψη αντιπάλου αν το δει κανείς, οι Πράσινοι στον τρίτο προκριματικό του Europa League θα βρουν απέναντί τους την ομάδα που τους απέκλεισε πέρσι, τη Σλάβια Πράγας. Αν δεν τα καταφέρουν ούτε εκεί, στα play off του Europa Conference League κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.
Προχωρώντας στις δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης, τα δεδομένα είναι αρκετά πιο ξεκάθαρα. ΠΑΟΚ και Άρης δεν έχουν σωσίβιο και για να μπορέσουν να φτάσουν στους ομίλους θα χρειαστεί να κάνουν τρεις προκρίσεις. Οι μεν ασπρόμαυροι όντας ισχυροί σε όλη τη διαδρομή, οι δε κίτρινοι έχοντας από εδώ και στο εξής πιο ψηλά θεωρητικά εμπόδια. Αυτό διότι τόσο στον τρίτο προκριματικό όσο και στα play off θα είναι ανίσχυροι. Τόσο η Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ όσο και η Αραράτ ή η Εγνατία αποτελούν την πρώτη στάση σε ένα καλοκαίρι που το γκρουπ του Ραζβάν Λουτσέσκου αλλά και εκείνο του Τόλη Τερζή ευελπιστούν να αποδειχθεί μακρύ.
Από εκεί και πέρα, η μεν πρωταθλήτρια ΑΕΚ είναι η μοναδική ελληνική ομάδα με εξασφαλισμένη συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς ομίλους, ενώ ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί μία πρόκριση για να τα καταφέρει και αυτός. Είτε αυτή είναι στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, είτε στα play off του Europa Conference League.
Εξυπακούεται πως το ιδανικό σενάριο για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι να έχει πέντε εκπροσώπους στο group stage των Κυπέλλων Ευρώπης. Αν, παρ’ όλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν συμβεί, τότε είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουν τουλάχιστον οι τέσσερις από τις πέντε ομάδες να φτάσουν στην κλήρωση του Μονακό. Η Ελλάδα έχει να στείλει τέσσερις ομάδες στους ομίλους από την αγωνιστική περίοδο 2014/15, έχοντας πέντε εκπροσώπους στα χρόνια που ακολούθησαν, με εξαίρεση τις δύο προηγούμενες σεζόν όταν και είχε έναν λιγότερο.
Το περσινό «Βατερλό» με την Ελλάδα να ολοκληρώνει τη σεζόν στην 41η (40η στην ισοβαθμία με την Σλοβενία) θέση από τις 55 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο handicap που πρέπει να καλυφθεί. Για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί τα πέντε μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, μετά από το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών να αποδείξουν και εκτός συνόρων ότι μπορούν να σηκώσουν τη χώρα μας λίγο ψηλότερο σε συλλογικό επίπεδο.
Πέραν του τελικού στόχου που δεν είναι άλλος από την παρουσία των ομάδων στους ομίλους, σημειώνεται πως οι εκπρόσωποι της Ελλάδας ενδέχεται μέσα στο φετινό καλοκαίρι να δώσουν έως και 26 αγώνες στα προκριματικά. Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και Άρης από έξι, ενώ από 4 για ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Μέσα σε αυτούς θα έχουν την δυνατότητα να χαρίσουν στη χώρα πολύτιμους βαθμούς αλλά και την ίδια στιγμή να κάνουν την ζωή τους πιο εύκολη ενόψει μελλοντικών κληρώσεων.
Επειδή, όμως, όπως αναφέραμε και παραπάνω τα όποια συμπεράσματα θα βγουν σταδιακά, για αρχή γίνεται αντιληπτό πως κάθε άλλο σενάριο πέραν των τριών προκρίσεων στον δεύτερο προκριματικό του Champions League και του Europa Conference League, θα μπορεί να χαρακτηριστεί μονάχα με τη λέξη «αποτυχία».
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.