Ρόναλντ Ματαρίτα: Ένας γνήσιος full back που ψάχνει μια καινούργια αρχή

Ρόναλντ Ματαρίτα: Ένας γνήσιος full back που ψάχνει μια καινούργια αρχή

Ο Ρόλαντ Ματαρίτα σε φωτογράφιση της Κόστα Ρίκα για το Παγκόσμιο Κύπελλο

bet365

Ο Άρης φέρνει στη Θεσσαλονίκη τον 29χρονο Ρόναλντ Ματαρίτα και το Gazzetta γράφει για τον διεθνή Κοσταρικανό full back ο οποίος ψάχνει μια καινούργια πρόκληση στην καριέρα του αλλά και την επιτυχία στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Η διαδικασία αναζήτησης βασικού αριστερού οπισθοφύλακα τέθηκε σε εφαρμογή στον Άρη πριν την υπογραφή των συμφωνητικών πώλησης του Μπράντλεϊ Μαζικού στη Σερβέτ και τελικώς οδήγησε στην επιλογή του Ρόναλντ Ματαρίτα. Από την τελική επιλογή γίνονται αντιληπτά και τα βασικά κριτήρια καθώς οι «κίτρινοι» βγήκαν στην αγορά για να βρουν ποδοσφαιριστή ο οποίος μπορεί να παίξει όλη την πλευρά και μάλιστα με ιδιαίτερη ικανότητα στην επιθετική λειτουργία του συνόλου. Η αλήθεια είναι ότι ο Μαζικού συνήθιζε να αναλαμβάνει ευθύνες αυτούς του είδους με την όποια διστακτικότητα είχε στο συντριπτικό κομμάτι της περασμένης σεζόν νιώθοντας προφανώς ανασφαλής σε περίπτωση transition επίθεσης του αντιπάλου. Αντικειμενικά όμως, ο Κογκολέζος ποδοσφαιριστής δεν τα πήγε άσχημα…

Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού του Ρόναλντ Ματαρίτα καθώς πρόκειται για έναν επιθετικό full back ο οποίος στην εξαετία του στο MLS των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν από τα σημαντικά γρανάζια στην ανάπτυξη των ομάδων του. Ειδικά στη New York City όπου πέρασε πέντε ολόκληρα χρόνια από την ποδοσφαιρική καριέρα του.

Κατά τα αμερικανικά media, ο Κοσταρικανός κατέγραψε 130 συμμετοχές με επτά γκολ και 20 ασίστ, κυρίως όμως, στο ίδιο διάστημα (2016-2021) θεωρούταν στους καλύτερους αριστερούς οπισθοφύλακες του Πρωταθλήματος. Κάποιος μπορεί να αμφιβάλλει, σίγουρα όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι υπήρξε από τους καλύτερα αμειβόμενους.

«Είναι από τα βασικά εργασία στην ανάπτυξη του Σινσινάτι»

Το 2021, Νέα Υόρκη και Σινσινάτι προχώρησαν σ’ ένα «βαρβάτο» trade το οποίο έστειλε τον Ματαρίτα στο Οχάιο. Εκείνο το διάστημα οι απολαβές του άγγιζαν τα 750.000 δολάρια και σύμφωνα με τους Αμερικανούς ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος αριστερός οπισθοφύλακας του MLS καθώς τα franchise’s συνηθίζουν να δίνουν όλα τα λεφτά για τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι αγωνίζονται από τη… μέση και μπροστά. «Μπορεί να μας δώσει διορατικότητα στο παιχνίδι μας. Ξέρουμε τους εαυτούς μας, τι μπορούμε να κάνουμε. Ο Ματαρίτα έρχεται από μια ομάδα της οποίας η φιλοσοφία του παιχνιδιού της είναι αρκετά ξεκάθαρη και βασίζεται στο ότι έχει την ίδια ιδιοκτησία με τη Μάντσεστερ Σίτι. Θέλουν την πίεση από ψηλά, αυτό απαιτεί πολλά τρεξίματα και παράλληλα στόχος τους είναι να βρίσκονται συνεχώς σε θέση επίθεσης», είχε ο Γιαπ Σταμ, ο άλλοτε σπουδαίος Ολλανδός κεντρικός αμυντικός ο οποίος εκείνη τη εποχή ήταν στην τεχνική ηγεσία του Σινσινάτι. Η αξία καταγραφής αυτής της δήλωσης είναι για να γίνει κατανοητό το στιλ παιχνιδιού το οποίο λατρεύει ο Ματαρίτα.

Αυτό το συμπέρασμα κατατέθηκε από τους Αμερικανούς bloggers δίχως μάλιστα να χρειαστεί δείγμα μεγαλύτερο των πέντε πρώτων αγώνων του Κοσταρικανού στο Σινσινάτι. Οι Αμερικανοί bloggers συνηθίζουν - … και σωστά πράττουν – να στηρίζουν κάθε άποψη τακτικού περιεχομένου στους αριθμούς και στην προκειμένη περίπτωση είχαν γράψει ότι στα πρώτα πέντε παιχνίδια του ο Ματαρίτα είχε 1.6 δημιουργικές προσπάθειες δίνοντας 0.39 από τις προβλεπόμενες ασίστ. Διαπίστωσαν ότι ήταν ο δεύτερος παίκτης της ομάδας σε επαφές με την μπάλα στον χώρο μεταξύ μεσαίας γραμμής και περιοχής του αντιπάλου, πρώτος σε ολοκληρωμένες πάσες, τάκλιν αλλά και παρεμβάσεις στο παιχνίδι της ομάδας του, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι… «είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι στην επίθεση του Σινσινάτι». Αυτή η διαπίστωση συνοδεύτηκε βέβαια και από μια λογική αδυναμία καθώς ανεβαίνοντας μέτρα στο γήπεδο, ο Ματαρίτα δεν θα μπορούσε να καλύψει την πλευρά του στην transition επίθεση του αντιπάλου.

Το Μουντιάλ, η Ντίνπρο και η επέμβαση στον αστράγαλο

Τον Μάρτιο του 2022 και σε αγώνα της Κόστα Ρόκα με τον Καναδά, ο Ματαρίτα δέχθηκε ένα δολοφονικό τάκλιν από τον Μαρκ Άντονι Κέιγ με συνέπεια να υποστεί ρήξη περονιαίου τένοντα σε ποσοστό 95%. Αρχικά εκτιμήθηκε ότι θα έμενε εκτός δράσης για διάστημα έξι μηνών, ωστόσο, ο ποδοσφαιριστής επέστρεψε στη δράση τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου αλλά ο αγωνιστικός ρόλος του δεν ήταν ίδιος μ’ αυτόν που είχε προ του τραυματισμού του. Για την ακρίβεια πήρε ελάχιστα λεπτά συμμετοχής για να ακολουθήσει η παρουσία του στην Κόστα Ρίκα στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου όπου αγωνίστηκε για οκτώ λεπτά στη βαριά ήττα από την Ισπανία και πήρε τον διπλάσιο χρόνο κόντρα στη Γερμανία. Η συνεργασία του με τη Σινσινάτι ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου χρόνου και τον Γενάρη αποφάσισε το ευρωπαϊκό εγχείρημα με τη Ντνίπρο. Είχε δύο επιλογές από το MLS, αλλά και την Αλαχουελένσε την ομάδα της πατρίδας του στην οποία αναδείχθηκε.


Στην ουκρανική ομάδα μπήκε ουσιαστικά στις αρχές του περασμένου Μάρτη όπου μέτρησε εννιά συμμετοχές για να αποφασιστεί η πρόωρη λύση του διετούς συμβολαίου που είχε υπογράψει. Ο ίδιος ευχαρίστησε τους Ουκρανούς για τη στήριξη που του παρείχαν και κυρίως για το γεγονός ότι του έδωσαν ευκαιρία σε μια περίοδο κατά την οποία ήθελε να κάνει δυναμική επιστροφή.

Ο Άρης απέκτησε έναν ποδοσφαιριστή με παραστάσεις, εμπειρία και παρουσία σε μεγάλες διοργανώσεις με την εθνική ομάδα της χώρας του με αφετηρία εκείνον τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν ο Όσκαρ Ραμίρεζ, ο προπονητής ο οποίος σημάδεψε την καριέρα του, τον έβαλε στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Κόστα Ρίκα. Κι αυτός έφτασε να καταγράψει 54 συμμετοχές. Καθόλου άσχημα για ένα παιδί το οποίο… «έπαιζε σ’ ένα χωράφι με παιδιά που ήταν τρία-τέσσερα χρόνια μεγαλύτερα από αυτόν κι εκεί τον είδαν για πρώτη φορά. Του ζήτησαν να υποβληθεί σε τεστ δοκιμασίας, το πέρασε με επιτυχία και από εκεί ξεκίνησαν όλα», όπως είπε και ο ίδιος σε μια συνέντευξή του.
...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα