Αρης - Παναθηναϊκός: Ο φορμαρισμένος και ο «σμπαραλιασμένος»

Αρης - Παναθηναϊκός: Ο φορμαρισμένος και ο «σμπαραλιασμένος»

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τις ειδικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν πριν από την αναμέτρηση Αρης - Παναθηναϊκός σε ματς κομβικό γι' αμφότερους ως προς τη διεκδίκηση ενός «ευρωπαϊκού» εισιτηρίου.

Από τη μια πλευρά η πιο φορμαρισμένη ομάδα της Superleague 1. Μια ομάδα η οποία επί Μπούργος – πριν και μετά την απόφαση του CAS – βρήκε πιο εύκολο γκολ, στόχο (και μάλιστα απολύτως εφικτό) και θετική αύρα. Μια ομάδα η οποία ακόμα και στη μοναδική βαθμολογική της απώλεια στη «μετά Μάντζιο» εποχή, άξιζε να πάρει θετικό αποτέλεσμα. Μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης», κοιτάζοντας face to face τον δις και σε λίγο καιρό... τρις πρωταθλητή Ελλάδας. Ηττήθηκε με ένα 100% αμφισβητούμενο πέναλτι, αλλά έδειξε πόσο αέρα στα πανιά του έχει πια ο Αρης. Συνολικά ως ομάδα, αλλά και ατομικά κάποιοι παίκτες με πρώτο και καλύτερο τον θηριώδη Αμπουμπακάρ Καμαρά. Εναν φορ που τα έκανε όλα εκτός από το να σκοράρει με τη συχνότητα που θα ήθελε ο Ακης Μάντζιος, ένας επιθετικός του οποίου οι κινήσεις χωρίς τη μπάλα είναι σεμιναριακού επιπέδου. Επιπέδου Ελ Αραμπί, χωρίς να διαθέτει τις τεχνικές αρετές του σπουδαίου Μαροκινού.

Από την άλλη πλευρά μια ομάδα σμπαραλιασμένη. Μια ομάδα η οποία μοιάζει «ματιασμένη» μετά τη νίκη της επί της ΑΕΚ με 3-0. Οι μυϊκοί τραυματισμοί και αυτή η φουλ επιθετική ίωση (όχι Covid-19), η οποία προκαλεί υψηλό πυρετό για τρεις – τέσσερις μέρες και εξασθενεί τον οργανισμό σε βαθμό... «κρεβατώματος» πλήγωσαν βαριά τον Παναθηναϊκό στο 1-1 με την ΑΕΚ (απόντες οι Βέλεθ – Ιωαννίδης, υποχρεωτική αλλαγή στο ημίχρονο ο Γκατσίνοβιτς, ήταν τιμωρημένος και ο Αλεξανδρόπουλος), τον πλήγωσαν ακόμα βαθύτερα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας.

Δεν έφτανε που οι Βέλεθ – Ιωαννίδης παραμένουν στα πιτς (όπως και ο Μακέντα και ο ανέτοιμος Λούντκβιστ), βγήκαν νοκ άουτ και οι Ρουμπέν, Κουρμπέλης, Χατζηγιοβάνης, Βιτάλ, Γκατσίνοβιτς και Χατζηθεοδωρίδης λόγω αυτής της ίωσης. Το όλον... δέκα παίκτες! Τέσσερα βασικά στελέχη και έξι αναπληρωματικοί θα μείνουν αύριο στην Αθήνα. Συνέπεια όλων αυτών να πάρει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς για πρώτη φορά τέσσερις παίκτες από τη β' ομάδα στην αποστολή (Βαγιαννίδης, Θεοχάρης, ο εξτρέμ Σαρδέλης και ο επιθετικός Τσιριγώτης). Σε μια αποστολή στην οποία μετέχουν και ο ακριβοθώρητος Γιασίν Αγιούμπ (που αναμένεται να παίξει και ως αλλαγή) και ο νεαρός στόπερ Γιώργος Σιδεράς!

Η μεγάλη ευκαιρία του Αρη που δεν πρέπει να υποτιμήσει τον αντίπαλο

Υπ' αυτές τις συνθήκες και αγωνιζόμενος μπροστά στο κοινό του, ο Αρης θα πρέπει να χτυπά το κεφάλι του στον τοίχο αν αύριο δεν πάρει το τρίποντο το οποίο θα ανοίξει τη διαφορά από τον Παναθηναϊκό στο «+5» (μεγάλη, παρεμπιπτόντως, η ευκαιρία και για την ΑΕΚ, η οποία με θετική ενέργεια μετά από πολύ καιρό θα υποδεχθεί τον κουρασμένο ΠΑΟΚ). Δεν πρέπει να υποτιμήσει τον αντίπαλό του, κάθε άλλο! Η αρχική ενδεκάδα του Παναθηναϊκού θα είναι «ανταγωνιστική». Παρά τη βαρύνουσα απουσία του Βέλεθ, την απώλεια του βασικού «εξαριού» του και την (πιθανότατη και όχι απόλυτα βέβαιη) παρουσία του Καρλίτος που αποδεδειγμένα στο 4-3-3 μπορεί να είναι χρήσιμος μόνο όταν οι Πράσινοι κυριαρχούν και παίζουν στο μισό γήπεδο (μάλλον αδύνατο να συμβεί αυτό αύριο...), ο Παναθηναϊκός θα έχει μια «δυνατή» ενδεκάδα.

Επιστρέφει ο Αλεξανδρόπουλος, είναι καλύτερα ο Βιγιαφάνιες, έχει σε φουλ φόρμα Παλάσιος – Αϊτόρ, οι περισσότεροι βασικοί αμυντικοί του θα είναι παρόντες. Πάσχουν, όμως, οι Πράσινοι σε «βάθος», σε αξιόπιστες εναλλακτικές επιλογές. Eιδικά στη «διαλυμένη» μεσαία γραμμή τους, αλλά και στην επίθεση. Γι' αυτό και ο Αρης καλείται να είναι προσεκτικός. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο. Να μην βιαστεί να «τελειώσει» το ματς αφήνοντας χώρους μεσοαμυντικά: ο Παναθηναϊκός έχει δείξει και στο Ηράκλειο και στην Τούμπα και στο 3-0 εναντίον της ΑΕΚ στη Λεωφόρο ότι σε ανοιχτό γήπεδο μπορεί να κάνει ωραία πράγματα! Αν ασφαλώς το ματς φέρει τον Αρη πάνω στο κύμα με γρήγορο γκολ ή ασφυκτική πίεση, θα πρέπει να το καβαλήσει. Οχι όμως με... «βουρ στον πατσά»!

Το τεστ για τον Παναθηναϊκό σε πολλά επίπεδα

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη θα χρειαστεί πολλές υπερβάσεις για να φύγει αήττητος. Η ισοπαλία ούτως ή άλλως δεν ήταν αρνητικό αποτέλεσμα. Και με τα νέα δεδομένα θα είναι μεγάλο όφελος και για τα αποδυτήρια μιας πληγωμένης ομάδας. Ουδείς θα τους κατηγορήσει αν ηττηθούν με τόσες απουσίες. Θα δεχθούν κριτική οι παίκτες αν δεν το προσπαθήσουν... όσο πάει! Και υπ' αυτό το πρίσμα είναι ένα τεστ το αυριανό για τον χαρακτήρα και το πνεύμα αυτού του Παναθηναϊκού. Θα έχει ελπίδες για υπέρβαση μόνο αν ο καθένας καταθέσει τον καλύτερο εαυτό του. Θα δοκιμαστεί το σχέδιο του προπονητή, η αυταπάρνηση, το πείσμα, η συσπείρωση στα (πολύ) δύσκολα. Σίγουρα θα χρειαστεί και τύχη ο Παναθηναϊκός για να πάρει έστω έναν βαθμό. Για να την βρει, όμως, θα κληθεί να την αναζητήσει με όλο του το «είναι».

Υ.Γ. Δεδομένων των απουσιών μοιάζει δόκιμο αύριο για τον Παναθηναϊκό το 3-4-3, ενδεχομένως δίχως «αυθεντικό» φορ. Οχι τέλειο, δόκιμο. Ομως μιλάμε για μια ομάδα που δεν έχει παραταχθεί με τρεις στόπερ ούτε σ' ένα επίσημο παιχνίδι εφέτος. Για να δούμε τι θα δούμε.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...