O Mπιέλ την ουσία, ο Μαρσέλο την αλεγρία, άλλαξε όλη η ισορροπία

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
O Mπιέλ την ουσία, ο Μαρσέλο την αλεγρία, άλλαξε όλη η ισορροπία

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το πώς ο Ολυμπιακός κατάφερε μέσα σε μια εβδομάδα να καταστεί και πάλι το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Αλλαξε προπονητή μετά από δύο επίσημα ματς της σεζόν και προσέλαβε κόουτς που δεν έχει εργαστεί ποτέ σε τόσο υψηλό επίπεδο. Eίχε ήδη κάνει μπόλικες μεταγραφές, εκ των οποίων σχετικά ικανοποιητική απόδοση είχε μόνο ο Άβιλα (ο Βρσάλικο είναι ακόμα στα πιτς, ο ΑΚ-47 στην εξέδρα, ο Ζινκερνάγκελ έγραψε ιστορία με δυο αλλαγές ομάδων μέσα σε δύο μήνες). Η γκρίνια στην εξέδρα, στα social media και στα... ράδια ήταν απίστευτη, ο Κορμπεράν ως όνομα και φυσιογνωμία δεν έπειθε κανέναν, τα αμυντικά σφάλματα στα ευρωπαϊκά ματς έβγαζαν μάτια, οι δυο προκρίσεις τα πέναλτι δεν έκλεισαν τις πληγές, αλλά απέτρεψαν τη μεγέθυνσή τους.

Ομως ο Ολυμπιακός το «γύρισε» όλο αυτό που ζούσε ως οργανισμός μέσα σε μια εβδομάδα. Οχι με τους Χουάνγκ: καλοί παίκτες αμφότεροι, αλλά θα δούμε αν θα καταφέρουν να ξεχωρίσουν στις δύσκολες έδρες και στις κλειστές άμυνες της Superleague. Το γύρισε όλο με τον παικταρά Πεπ Μπιελ και τη λάμψη του Μαρσέλο! Ο Μπιελ φέρνει την ουσία, ο διάσημος Βραζιλιάνος εν αρχή την alegria που λεν΄ και οι γραμματιζούμενοι. Τουλάχιστον σε πρώτη φάση, αυτή είναι η σπουδαία, η μεγαλύτερη «προσφορά» του Μαρσέλο (του Μαρινάκη βασικά που τον έφερε στην Ελλάδα...) στον Ολυμπιακό: αποτίναξε ολοκληρωτικά τη γκρίνια!

Θα έχει στραβοπατήματα, αλλά απέκτησε «μαξιλαράκια»

Μπορεί να σκοντάψει κι' αλλού ο πρωταθλητής: είναι υπό κατασκευή και θα συνεχίσει να είναι υπό κατασκευή σε ολόκληρο τον πρώτο γύρο. Μπορεί μετά από κάποιο στραβοπάτημα, μετά από κάποια ήττα σε ντέρμπι, να αμφισβητηθεί ο προπονητής του ο οποίος κλήθηκε να κολυμπήσει στα πολύ βαθιά και ήδη κολυμπάει στον ωκεανό! Ομως πλέον θα έχει πολλά να περιμένει! Πάρα πολλά! Τους Χουάνγκ, τον Ντε λα Φουέντε, τον Μπιελ, τον Μαρσέλο, τον Φορτούνη, τον Βρσάλικο, ακόμα και τον Μπόουλερ με τον Ρέτσο που λέει ο λόγος.

Είναι λογικό να έρθουν και ισοπαλίες και ήττες. Ουσιαστικά αυτή η ομάδα τώρα ξεκινά, τα προβλήματα στην άμυνά της μοιάζουν άλυτα, αυτή τη στιγμή έχει σε ρόστερ 37 παικτών ένα «κανονικό» εξάρι (Εμβιλά), έχει κόουτς που δεν γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες κάθε αντιπάλου και έδρας στο ελληνικό πρωτάθλημα, τα ευρωπαϊκά ματς είναι πάντα πιο δύσκολα. Ομως οι μεταγραφές του Μπιελ και του Μαρσέλο έφεραν πάλι χαρά, ελπίδα, προσδοκίες, προσμονή, λαχτάρα για το γήπεδο. Και προσφέρουν πολλά «μαξιλαράκια» σ' έναν ταλαιπωρημένο τους τελευταίους τρεις μήνες οργανισμό. Δεν ήταν καθόλου εύκολο αυτό. Χρειαζόταν τρομερή αποφασιστικότητα, τολμηρές αποφάσεις και μηχανισμό συλλόγου που μπορεί να αντέξει και να διαχειριστεί ταυτόχρονα πολλές (δύσκολες) καταστάσεις.

Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ απλώς παρακολουθούν τα τεκταινόμενα

Μ' αυτά και μ' αυτά στα δικά μου μάτια ο Ολυμπιακός είναι ξανά το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Οχι το «μεγάλο», αλλά το απόλυτο φαβορί! Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που οι δυο ομάδες οι οποίες θα μπορούσαν στον πρώτο γύρο να εκμεταλλευτούν περισσότερο την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που επικρατούσε στους Ερυθρόλευκους κοιτάζουν τα... άστρα. Ο ΠΑΟΚ που λόγω Λουτσέσκου έχει το δικό του ιδιαίτερο μέταλλο και ο Παναθηναϊκός ο οποίος έναντι του «αιωνίου αντιπάλου» του ξεκίνησε με τρία σπουδαία πλεονεκτήματα: προπονητή καλό και... σταθερό στη θέση του, «κορμό», ταυτότητα και χημεία από την περυσινή σεζόν, εκπληκτική αύρα και συσπείρωση στην κερκίδα και... ένα ματς κάθε εβδομάδα.

Ο ΠΑΟΚ είναι προφανές πως εφέτος άλλαξε τη ρότα του. Η... κάνουλα του Ιβάν Σαββίδη έκλεισε, παρατάσσεται σε ντέρμπι εναντίον του Αρη με Κουλιεράκη, Τσαούση, Λύρατζη, κάνει μεγάλη και πιθανότατα αποδοτική στο διηνεκές «ανακαίνιση» και δεν μπορεί μ΄ αυτό το ρόστερ να αντέξει πάρα πολύ στην κούρσα. Μηδέν μεταγραφές μετά την 31η Αυγούστου ο ΠΑΟΚ, μηδέν και ο Παναθηναϊκός, ο οποίος ξεκίνησε με πρόγραμμα - «λουκούμι», έκανε το 3/3, περιμένει τον Μπερνάρ και τις επιστροφές των βασικών αμυντικών του (απίθανο να παίξει με την ΑΕΚ ο Χουάνκαρ και ο Γκάνεα ήταν ο χειρότερος παίκτης του εναντίον του Λεβαδειακού...), ψάχνοντας παράλληλα για έναν χαφ.

«Πρέπει να κινηθούμε για παίκτη στο χώρο της μεσαίας γραμμής και αυτό θα το κάνουμε ενόψει της δύσκολης συνέχειας» είπε ο Γιοβάνοβιτς στις 29/8 (μετά από το ματς με τον ΟΦΗ), αλλά ο Παναθηναϊκός ακόμα... κινείται. Μετά την πώληση του Αλεξανδρόπουλου έχει τους λιγότερους μέσους από κάθε άλλη ομάδα του Big-5 (Ρουμπέν, Κουρμπέλη, Τσέριν, Μπερνάρ και... Φρόκου) και πιθανότατα είναι το μοναδικό club παγκοσμίως που έχει ισάριθμους μέσους με τερματοφύλακες στο ρόστερ του (Μπρινιόλι, Λοντίγκιν, Διούδης, Χριστοεγώργος, Ξενόπουλος). Για να μην υπερβάλλουμε περισσότερο: Θα... σωθεί με έναν επιπλέον μέσο (φαίνεται απίθανο πλέον να πάρει δύο, θα είναι τεράστια έκπληξη); Οχι, δεν θα σωθεί. Ο νέος – όποιος κι αν είναι αν τελικά πάρει έστω έναν μέσο – θα παίξει μάξιμουμ οκτώ ματς μέχρι τη λήξη του πρώτου γύρου. Δηλαδή μάξιμουμ οκτώ ματς μέχρι την... επόμενη μεταγραφική περίοδο! Θα παίξει περισσότερα ο Μαρσέλο; Μάλλον όχι. Αλλά η δύναμη του Παναθηναϊκού δεν ήταν (ούτε) εφέτος τα λεφτά του. Ηταν όλο αυτό που έχτισε πέρυσι. Και δυστυχώς για το κλαμπ δεν μπόρεσε μέχρι τώρα να το αναβαθμίσει συγκριτικά με τον Ολυμπιακό όσο έπρεπε και μπορούσε.

Υ.Γ 1. Σούπερ μεταγραφές και ο Σιντιμπέ (αν αποκτηθεί τελικά) και ο Φαν Φέερτ για την ΑΕΚ! Αλλά ως σύνολο έχει πολύ δρόμο μπροστά της και ο κόουτς Αλμέιδα – λογικά – ακόμα ψάχνει τους ρόλους καθενός.

Υ.Γ. 2: Ο Αρης έχει – όπως και ο Ολυμπιακός – ανάγκη από αμυντικό μέσο. Και επίσης χρειάζεται πάρα πολύ χρόνο, κατά του οποίου τη διάρκεια θα έχει και βαθμολογικές απώλειες. Οσο για προπονητή; Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά.

Υ.Γ.3: Μόνο εγώ έχω σε τόσο μεγάλη εκτίμηση τον Χασάν που είναι ακόμα στην πόρτα εξόδου του Ολυμπιακού; Σεντερφοράκλα!

Υ.Γ. 4: Το ξαναλέμε: εφέτος θα θυμηθούμε τα παλιά χρόνια με τις διαιτησίες. Χαμούλης. Διότι είναι όλοι με το μικροσκόπιο «πάνω» στα ματς των άλλων!

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...