Το «δώρο» του Παναθηναϊκού στην εθνική ομάδα

Το «δώρο» του Παναθηναϊκού στην εθνική ομάδα

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για το πως η απόφαση του Παναθηναϊκού να απομακρύνει τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς από την τεχνική ηγεσία της ομάδας, πριν από δέκα μήνες, ευεργέτησε όχι μόνο την εθνική ομάδα αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα.

26 Δεκεμβρίου 2023. Τέλος ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς από τον Παναθηναϊκό. Μία είδηση που έσκασε σαν βόμβα στα δημοσιογραφικά γραφεία και στον κόσμο του «τριφυλλιού». Δεν έχει καμία σημασία να αναφέρουμε ποιοι διαδέχθηκαν το Σέρβο στην τεχνική ηγεσία, ούτε ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτής της κίνησης. Αφενός γιατί είναι γνωστά, αφετέρου επειδή σκοπός του κειμένου δεν είναι να αναλυθεί το «μαύρο κουτί» του Παναθηναϊκού, αλλά η επόμενη μέρα της εθνικής. Και αυτή προμηνύεται λαμπρή.

Δεν ξέρω αν η εθνική μας ομάδα πάρει την πρώτη θέση στον όμιλο του Nations League ή προκριθεί στο επόμενο Μουντιάλ (που είναι και ο μεγάλος στόχος). Αυτό μένει να φανεί στον αγωνιστικό χώρο του επόμενους μήνες. Γι’ αυτό που είμαι σίγουρος είναι ότι αυτή η ομάδα δημιουργεί μία νέα γενιά φιλάθλων. Αυτή που δε δημιουργήθηκε ούτε μετά την κατάκτηση του Euro 2004. Κι αυτό, γιατί το ενωτικό κλίμα που υπάρχει αυτή τη χρονική περίοδο, εγώ προσωπικά δεν το θυμάμαι ποτέ στη «γαλανόλευκη». Και αυτό είναι ξεκάθαρα έργο Ιβάν.

Αυτή τη στιγμή, ένας οποιοσδήποτε αγώνας της εθνικής μας ομάδας μπορεί να γεμίσει οποιοδήποτε γήπεδο της χώρας. Είτε αυτό είναι το γήπεδο του Ολυμπιακού, είτε της ΑΕΚ, είτε του ΠΑΟΚ. Και κυρίως, χωρίς τοξικότητα στις εξέδρες. Με ερωτήματα του τύπου, γιατί παίζει ο κόκκινος, γιατί δεν παίζει ο κίτρινος, γιατί βγήκε αλλαγή ο πράσινος. Όλοι οι Έλληνες είναι πεπεισμένοι πως ο άνθρωπος που βρίσκεται στον πάγκο, όχι μόνο είναι ικανός προπονητικά, αλλά κυρίως είναι κρυστάλλινος σαν άνθρωπος και εμπνέει τους πάντες. Και αυτό, ξέρετε, για όσους βλέπουν πέρα από τα στενά όρια του αγωνιστικού χώρου, είναι πολύ πιο σημαντικό.

Πολλές φορές, λένε, ότι το ποδόσφαιρο είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας. Τόσα χρόνια – και δικαίως – βρισκόμασταν στο βούρκο, όμως έχει έρθει αυτή η ομάδα για να μας υπενθυμίσει ότι εκεί έξω υπάρχει ελπίδα. Ότι τα παιδιά μας μπορούν να έχουν ένα υγιές πρότυπο. Ναι, αν ο γιος μου ήταν μεγαλύτερος, θα τον έστελνα στο σχολείο με τη φανέλα της Εθνικής. Γιατί να του έπαιρνα αυτή της Αργεντινής με το όνομα του Μέσι στην πλάτη; Και δε θα το έκανα γιατί νιώθω «Ελληνάρας», αλλά γιατί θα ήθελα να του εμφυσήσω πως είναι να υποστηρίζεις μία ομάδα, που μέσα στις αρχές της είναι ο σεβασμός, το ομαδικό πνεύμα και η «θυσία» για το διπλανό σου.

 

Σε ένα μήνα ακριβώς, η Ελλάδα αγωνίζεται απέναντι στην Αγγλία, στο Ολυμπιακό Στάδιο. Από σήμερα κιόλας, μετά και τη νίκη επί της Ιρλανδίας, έχει ξεκινήσει ένα τεράστιο «ανθρωποκυνηγητό» για ένα εισιτήριο για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Το ΟΑΚΑ μοιάζει μικρό, όπως δήλωσε και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αφού άνθρωποι κάθε ηλικίας και φύλου θέλουν να είναι εκεί στις 14 Νοεμβρίου και να είναι παρόντες σε αυτή τη γιορτή. Είτε γνωρίζουν από ποδόσφαιρο, είτε όχι, θεωρούν πως έχουν ιερό καθήκον να είναι δίπλα σε αυτά τα παιδιά. Ξέρετε πότε ήταν η τελευταία φορά που γέμισε το Ολυμπιακό Στάδιο, χωρίς... προσφορές; Τον Σεπτέμβριο του 2023, στο αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Βιγιαρεάλ. Με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να είναι προπονητής του «τριφυλλιού» τότε.

Τότε, που στον Παναθηναϊκό υπήρχε ένα όραμα, μια ελπίδα για το μέλλον αυτής της ομάδας. Πλέον, το όραμα μέσα από γεμάτα γήπεδα έχει μεταφερθεί στο στρατόπεδο της εθνικής μας ομάδας. Γι’ αυτό - και χωρίς κανένα ίχνος ειρωνείας - όλη η φίλαθλη Ελλάδα οφείλει ένα τεράστιο «ευχαριστώ» στον Παναθηναϊκό για τη λάθος επιλογή του τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν αποφάσισε ότι ο Γιοβάνοβιτς... δεν κάνει. Λίγες ημέρες μετά, γράφαμε πως ο Ιβάν θα είναι εδώ, πιθανότατα από τον πάγκο της γαλανόλευκης. Και ευτυχώς, δικαιωθήκαμε...

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημοσθένης Γεωργακόπουλος
Δημοσθένης Γεωργακόπουλος