EKO Ράλλυ Ακρόπολις: Τι αλλάζει στην υπερειδική διαδρομή στο Σείριο

Κώστας Μπιτσικώκος
EKO Ράλλυ Ακρόπολις: Τι αλλάζει στην υπερειδική διαδρομή στο Σείριο
Η Super Special Stage θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου, στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας.

Τον επανασχεδιασμό της υπερειδικής διαδρομή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024 (5-8 Σεπτεμβρίου) αναγκάστηκε να κάνει η οργανωτική επιτροπή του αγώνα. Αιτία είναι οι ανησυχίες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) σχετικά με την ώρα εκκίνησης της πρώτης ειδικής διαδρομής του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, το ωράριο του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου μεταφέρεται κατά μία ώρα αργότερα από το αρχικά προγραμματισμένο, έτσι η υπερειδική διαδρομή στο ΣΕΑ Σείριος της Αθηνών - Λαμίας θα αρχίσει στις 9.05 το βράδυ αντί για τις 8.05 μ.μ.

Η λίστα με τις 72 συμμετοχές στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024

Η ένσταση της FIA ήταν ότι υπήρχε το ενδεχόμενο τα πληρώματα να αγωνιστούν στην πρώτη ειδική διαδρομή του σκέλους σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας (περιορισμένο φως, υγρασία, σκόνη). Έτσι η Οργανωτική Επιτροπή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις όρισε την έναρξη της ημέρας στις 7.15 το πρωί και αντίστοιχα την εκκίνηση της ειδικής διαδρομής Ρεγκίνι στις 8.16 π.μ., αντί για τις 7.16 π.μ.

Τα αγωνιστικά δεν θα εκκινούν ανά ζεύγη

Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα το μήκος της υπερειδικής διαδρομής στο ΣΕΑ Σείριος να μειωθεί από τα 3,2 στα 1,97 χλμ., ενώ - όπως μπορείτε να δείτε στα πιο κάτω γραφήματα - τα αγωνιστικά αυτοκίνητα δεν θα εκκινούν ανά ζευγάρια αλλά το καθένα μόνο του. Επίσης δεν θα περνούν μέσω ράμπας από το ένα ρεύμα της Αθηνών - Λαμίας στο αντίθετο.

Οι αναγνωρίσεις της υπερειδικής διαδρομής του αγώνα στο ΣΕΑ Σείριος, που ήταν προγραμματισμένες για το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα γίνουν τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου ώστε οι συνθήκες φωτός να είναι κοινές για όλους.

WRC
H αρχική χάραξη της υπερειδικής διαδρομής του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις στο ΣΕΑ Σείριος 
WRC
H νέα χάραξη της υπερειδικής διαδρομής του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις στο ΣΕΑ Σείριος

«Παρ’ ό,τι ο παραπάνω προβληματισμός διατυπώθηκε μόλις λίγο πριν την έναρξη του αγώνα -και ενώ το ωράριό του ήταν δημοσιευμένο στον προβλεπόμενο χρόνο (Μάιο)- η απόφαση λήφθηκε με γνώμονα την ασφάλεια και στο πλαίσιο της αποτελεσματικής συνεργασίας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ της Οργανωτικής Επιτροπής του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις και της FIA», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής.

Το ωράριο του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου

ΕΔ7 Ρεγκίνι 8.16
ΕΔ8 Θήβα 10.37
ΕΔ9 Άγιοι Θεόδωροι 13.05
ΕΔ10 Λουτράκι 15.46
ΕΔ11 Άγιοι Θεόδωροι 2 17.05
ΕΔ12 ΕΚΟ SSS (Σείριος) 21.05

Η αλλαγή στην ώρα διεξαγωγής της υπερειδικής διαδρομής αλλά και στην ημέρα των αναγνωρίσεων προϋποθέτει νέο σχεδιασμό της Τροχαίας σχετικά με τις ώρες που η εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας στο ύψος του Σείριο θα είναι κλειστή για τα οχήματα και η κυκλοφορία θα διεξάγεται μέσω παράκαμψης.

Από πού θα έρχονται τα αγωνιστικά αυτοκίνητα

Τα πληρώματα θα έχουν ολοκληρώσει τις ειδικές διαδρομές στην Κορινθία (σε Λουτράκι και Αγίους Θεοδώρους) και θα κινούνται βόρεια με τελικό προορισμό την Λαμία, όπου θα είναι και φέτος το κέντρο του αγώνα.

Καθώς θα φθάνουν στο ΣΕΑ Σείριος, θα κάνουν στάση για να λάβουν μέρος στην υπερειδική διαδρομή.

Εισιτήρια - θεατές

Όπως και στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις του 2021 με την υπερειδική στην Πλατεία Συντάγματος, δεν θα υπάρχουν εισιτήρια και η είσοδος των θεατών θα είναι δωρεάν.

Όπως μάθαμε δεν θα υπάρχουν εξέδρες για τους θεατές, οι οποίοι θα στέκονται κατά μήκος της διαδρομής. Λογικά όμως θα υπάρχουν κάποιες εξέδρες για τις ανάγκες των χορηγών και των προσκεκλημένων τους.

Τηλεοπτική κάλυψη

Όσοι δεν μπορέσουν να βρεθούν στο ΣΕΑ Σείριος, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την υπερειδική διαδρομή από την Cosmote TV.

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις

Παράλληλες εκδηλώσεις

Πριν την έναρξη της υπερειδικής διαδρομής EKO Super Special Stage θα διοργανωθεί στο Σείριο συναυλία με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη. Και στη συναυλία η είσοδος θα είναι ελεύθερη, χωρίς δηλαδή εισιτήριο.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην εθνική οδό

Για ορισμένες ώρες (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της SSS) δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο συγκεκριμένο τμήμα της εθνικής οδού.

Η Τροχαία θα προχωρήσει στην παράκαμψη της κυκλοφορίας για λίγα χιλιόμετρα, μέσω του παράπλευρου οδικού δικτύου.

Η κίνηση των επιβατικών αυτοκινήτων στην εθνική οδό είναι περιορισμένη το βράδυ του Σαββάτου. Πάντως θα υπάρχει έντονη κυκλοφορία φορτηγών για τις ανάγκες της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η εκτίμηση της Τροχαίας είναι ότι η καθυστέρηση για τους οδηγούς θα είναι της τάξης των 8-10 λεπτών.

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος / Οργανωτική Επιτροπή ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!