Παναθηναϊκός.

Στον Παναθηναϊκό δεν παίζουν μόνο οι άντρες ποδόσφαιρο

Μέσα σε μόλις τρία χρόνια από τη δημιουργία της, η γυναικεία ομάδα του Τριφυλιού κατάφερε να γίνει μία από τις καλύτερες ομάδες της χώρας. Και τώρα πια τα όνειρα είναι μεγάλα.

Ο Παναθηναϊκός είναι μία από τις πρώτες ελληνικές ομάδες που ασχολήθηκαν ενεργά με την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών στη χώρα. Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 1980. Μια παρέα κοριτσιών που τότε έκαναν τα πρώτα τους βήματα στο άθλημα μαζευτήκαν, ύστερα από πρωτοβουλία του ιστορικού διοικητικού ηγέτη του συλλόγου, Γιώργου Βαρδινογιάννη, και άρχισαν να δίνουν τα πρώτα φιλικά παιχνίδια με την πράσινη φανέλα.

Η Γιώτα Σουλιώτου, τερματοφύλακας και ένα από τα βασικά στελέχη εκείνης της ομάδας, θυμάται τις πρώτες της στιγμές στο Τριφύλλι. «Μεγάλωσα σε ένα μικρό χωριό της Καρδίτσας. Στην Αθήνα ήρθα στα τέλη της δεκαετίας του ‘70. Μια μέρα άνοιξα μια εφημερίδα και είδα στις αγγελίες ότι ο Παναθηναϊκός αναζητεί κορίτσια για να στελεχώσει γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα».

Το πρώτο διάστημα τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Επίσημο πρωτάθλημα δεν υπήρχε και οι μόνοι αγώνες ήταν κόντρα στην άλλη ομάδα της πόλης, την Ολυμπιάδα Κηφισιάς, και σε διάφορα ανδρικά ερασιτεχνικά σωματεία της περιοχής. Το τμήμα παρέμεινε ενεργό για μόλις δυο χρόνια.

Η Γιώτα, η οποία μαζί με αρκετές ακόμη ποδοσφαιρίστριες εκείνης της ομάδας αποφάσισαν μετά τη διάλυση να φτιάξουν μια νέα, τη Δόξα Πειραιά, έχει κρατήσει όλες τις φανέλες της από το πέρασμά της από τον Παναθηναϊκό.

«Αγαπούσα από πάντα το Τριφύλλι. Θυμάμαι να κάθομαι και να ακούω με αγωνία, μικρό κορίτσι, τον τελικό του Γουέμπλεϊ από το ραδιοφωνάκι του σπιτιού μου. Ήταν τιμή μου που έπαιξα σε αυτή την ομάδα. Πριν ξεκινήσει ο Παναθηναϊκός, το ποδόσφαιρο γυναικών δεν υπήρχε ούτε καν σαν ιδέα στην Ελλάδα. Παίζαμε μπάλα και μας κοιτούσαν όλοι περίεργα» εξηγεί η ίδια.

Η αναγέννηση και η τρελή πορεία ως την πρώτη κατηγορία

Παναθηναϊκός

Μετά από αρκετές δεκαετίες απραξίας, ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να αναλάβει και πάλι δράση. Η είδηση της επανίδρυσης του τμήματος έγινε γνωστή τον Μάιο του 2021. Σε τρία μόλις χρόνια, η ομάδα κατάφερε να φτάσει στην πρώτη κατηγορία και πια να στοχεύει με σοβαρές πιθανότητες τις πρώτες θέσεις της λίγκας.

Αρχηγός της είναι η Σούλα Σπυριδωνίδου, η οποία μετά από μια μεγάλη καριέρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αποφάσισε να φορέσει τα πράσινα. «Ξέρω ότι αγωνίζομαι σε έναν πολύ μεγάλο σύλλογο. Ο Παναθηναϊκός με αγκάλιασε από την αρχή μου έδωσε τα πάντα. Θα δώσω τα πάντα για την ομάδα, γιατί με πίστεψε και με βοήθησε σε πολλά πράγματα. Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ» λέει η ίδια πριν από την έναρξη του ματς κόντρα στην Αγία Παρασκευή για τη δεύτερη αγωνιστική της Women's Football League.

Η διεθνής ποδοσφαιρίστρια την ακριβώς επομένη του παιχνιδιού θα ταξιδέψει για την Κρήτη προκειμένου να ενσωματωθεί στην αποστολή της Εθνικής Ελλάδος, η οποία βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας της.

Πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις, με αποκορύφωμα την εντός έδρας νίκη κόντρα στην Ουκρανία στο κατάμεστο Γεντί Κουλέ με σκορ 2-1, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέκτησε την πρωτιά στην League C του Women’s Nations League πήρε την πρόκριση -για πρώτη φορά επίσης- στη φάση των playoffs του ερχόμενου Euro.

Αντίπαλος, η εθνική Βελγίου. Το πρώτο ματς θα διεξαχθεί στην Κρήτη στις 23 Οκτωβρίου και η εκτός έδρας ρεβάνς στις 29. Σε περίπτωση πρόκρισης, τότε η εθνική Ελλάδος θα δώσει αλλά δυο παιχνίδια κόντρα στον νικητή του ζευγαριού Τουρκίας - Ουκρανίας. Αν επικρατήσει και τότε, θα λάβει το εισιτήριο για την τελική φάση της διοργάνωσης.

Η Σούλα Σπυριδωνίδου θεωρεί ότι είναι σπουδαίο όλο αυτό που συνέβη τους τελευταίους μήνες. «Η εθνική ομάδα είναι οικογένειά μου, το δεύτερο σπίτι μου. Είμαστε χρόνια όλες μαζί και έχουμε χτίσει ένα πολύ ωραίο κλίμα. Αυτό που έγινε στο ματς με την Ουκρανία, δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Δεν το είχαμε ξαναδεί. Τώρα για τα ματς με το Βέλγιο, θα προσπαθήσουμε με βάση το πλάνο μας να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Είναι δυο παιχνίδια. Όλα για όλα» δηλώνει.

Η τήρηση ενός λεπτού σιγή για τον Μπάλντοκ και η αγχωτική νίκη

Παναθηναϊκός

Για την ώρα το μυαλό της είναι στο επικείμενο ματς εναντίον της Αγίας Παρασκευής. Το ματς διεξάγεται στο γήπεδο του Ρουφ, καθώς στη μόνιμη έδρα της ομάδας, το Κορωπί, γίνονται εργασίες στον τάπητα. Όλες είναι αισιόδοξες ότι, ύστερα από την ήττα της πρώτης αγωνιστικής στο ντέρμπι κόντρα στην ΑΕΚ, σήμερα θα έρθει η πρώτη νίκη της σεζόν. Η αρχηγός μαζεύει όλες τις συμπαίκτριες της και μεταξύ άλλων τις λέει: «Θα το περάσουμε μαζί όλο αυτό. Καμία μόνη».

Το σοκ από τον θάνατο του ποδοσφαιριστή του ανδρικού τμήματος του Παναθηναϊκού, Τζορτζ Μπάλντοκ, είναι εμφανές στην ατμόσφαιρα. Οι ποδοσφαιρίστριες φοράνε μαύρα περιβραχιόνια, ενώ πριν από την έναρξη του παιχνιδιού τηρείται ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του διεθνούς Έλληνα ποδοσφαιριστή που έχασε τόσο άδικα τη ζωή του το βράδυ της 9ης Οκτωβρίου.

Ο Παναθηναϊκός μπαίνει πολύ δυνατά στο ματς. Η μία φάση διαδέχεται την άλλη. Στο 34ο λεπτό γίνεται το 1-0 με το δυνατό σουτ της Γκάτσου. Το συγκεκριμένο σκορ παραμένει μέχρι και το τέλος του παιχνιδιού. Στα τελευταία λεπτά οι φιλοξενούμενες πιέζουν τις Πράσινες.

Ο κόουτς της ομάδας, μάλιστα, για να κρατήσει το μηδέν περνάει στο ματς το τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης την πολύπειρη Χαρούλα Δημητρίου, η οποία βρίσκεται στην ομάδα από την πρώτη χρονιά της επανίδρυσής της. Αντικαθιστά τη Σούλα Σπιριδωνίδου και φορά το περιβραχιόνιο της αρχηγού. Το πάθος της είναι τόσο μεγάλο που τρέχει να πάρει θέση άμυνας λίγο πριν εκτελεστεί το αντίπαλο κόρνερ. Και ας πρόκειται για μια φάση.

Η πρώτη νίκη της σεζόν είναι γεγονός. Οι φίλαθλοι της ομάδας τις χειροκροτούν από την εξέδρα. Οι παίκτριες και των δυο ομάδων φεύγουν αγκαλιασμένες προς τα αποδυτήρια. Οι περισσότερες από αυτές έχουν συναντηθεί άπειρες φορές στο παρελθόν ως συμπαίκτριες ή ως αντίπαλες. Όλες τους, άλλωστε, θα είναι εκεί μερικές μέρες αργότερα για τα ματς της εθνικής. Είτε παίξουν στο Γεντί Κουλέ, είτε τα δουν από την τηλεόραση. Η μεγάλη στιγμή του ελληνικού ποδοσφαίρου γυναικών είναι προ των πυλών.

@Photo credits: Άκης Κατσούδας

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]