H Κάιλια Νεμούρ έγραψε ιστορία για την Αφρική και την Αλγερία, κατακτώντας το πρώτο παγκόσμιο μετάλλιο για την ήπειρο και τη χώρα στην ενόργανη γυμναστική. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής που ολοκληρώθηκε στην Αμβέρσα του Βελγίου, η Νεμούρ κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στους ασύμμετρους ζυγούς αφού έλαβε την εξαιρετική βαθμολογία των 15.066 βαθμών. Η πορεία της, όμως, ως εκεί δεν ήταν εύκολη.
Η Νεμούρ, που είναι μόλις 16 ετών, χρειάστηκε από μικρή ηλικία να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις όπως είναι ένας τραυματισμός αλλά και οι διακρίσεις στις εθνικές ομάδες.
Οι καλές επιδόσεις της και οι διακρίσεις της σε εθνικό επίπεδο, έδειχναν πως η Νεμούρ θα έχει θέση στην ομάδα της Γαλλίας για τους ερχόμενους Ολυμπιακούς του 2024 και η ίδια προσπαθούσε πολύ γι’ αυτό. Το 2021, πριν κάνει το ντεμπούτο της στην κατηγορία των γυναικών, τραυματίστηκε. Ανέπτυξε οστεοαρθρίτιδα και χρειάστηκε να κάνει επεμβάσεις στα γόνατά της για να μπορέσει να επανέλθει σε προπονήσεις, με την αποκατάστασή της να κρατά περίπου ένα χρόνο.
Η Οδύσσεια της αλλαγής εθνικότητας
Τότε, μετά από αρκετές εξετάσεις, ο προσωπικός της γιατρός της έδωσε το πράσινο φως για να μπορέσει να ξεκινήσει προπονήσεις και να αγωνιστεί ξανά όμως ο Γάλλος γιατρός της εθνικής ομάδας αρνήθηκε να της επιτρέψει να αγωνιστεί. Σύμφωνα με όσα είχαν διαρρεύσει τότε, ο γιατρός της ομάδας δεν την είχε εξετάσει ποτέ και της αρνήθηκε να μπει ξανά στην ομάδα και να αγωνιστεί για διαφορετικούς λόγους.
Η Νεμούρ παρ’ ότι νεαρή σε ηλικία, και έχοντας την απόλυτη στήριξη των γονιών της, αποφάσισε να μην αφήσει την καριέρα της μετέωρη και στην προσωπική κρίση ενός μόνο ανθρώπου και έτσι επεδίωξε την αλλαγή εθνικότητας, μιας και ο πατέρας της ήταν από την Αλγερία.
Την άνοιξη του 2022 έκανε την αίτησή της για αλλαγή υπηκοότητας, μία διαδικασία η οποία είναι σχετικά ευκολότερη στη γυμναστική σε σχέση με άλλα αθλήματα. Βάσει των κανονισμών, αν οι δύο ομοσπονδίες (της χώρας από την οποία έρχεται η αιτούμενη και της χώρας στην οποία πηγαίνει) συμφωνήσουν, μπορούν να υπογράψουν απευθείας τη συμφωνία και η αιτούμενη να αγωνίζεται κανονικά. Αν δεν συμφωνήσουν οι δύο ομοσπονδίες, τότε χρειάζεται να περάσει ένας χρόνος ώστε να μπορέσει η αιτούμενη να δώσει αγώνες.
Η Παγκόσμια ομοσπονδία γυμναστικής (FIG) ενέκρινε αρχικά το αίτημα της Νεμούρ και έτσι η διαδικασία περνούσε στις ομοσπονδίες, με αυτήν της Αλγερίας να εγκρίνει το αίτημα απευθείας. Όμως, η Γαλλία δεν συμφώνησε. Τότε ξεκίνησε μία μεγάλη διαδικασία για τη Νεμούρ, η οποία βρισκόταν σε συζητήσεις με τη γαλλική ομοσπονδία προσπαθώντας να τους «πείσει» να την απελευθερώσουν.
Κανείς θα σκεφτόταν πως αυτό το διάστημα δεν είναι τόσο μεγάλο για μία τόσο νεαρή αθλήτρια αλλά ο στόχος της ήταν (και συνεχίζει να είναι) οι Ολυμπιακοί Αγώνες τους οποίους θα έχανε αν δεν θα της δινόταν το δικαίωμα να αγωνιστεί νωρίτερα καθώς δεν θα συμμετείχε στα Παγκόσμια κύπελλα ή στο αφρικανικό πρωτάθλημα και άρα δεν θα είχε δικαίωμα συμμετοχής στο Παγκόσμιο, από το οποίο και πήρε εν τέλει την πρόκριση.
Μετά από ένα σκάνδαλο κακοποίησης που ξέσπασε, με κατηγορούμενη την ομοσπονδία της Γαλλίας, και λόγω της πίεσης που δέχθηκαν τότε αναγκάστηκαν να της δώσουν το ΟΚ και έτσι άνοιξε ο δρόμος μπροστά της.
Μικρή σε ηλικία και με όλον τον χρόνο να βρίσκεται μπροστά της, η Νεμούρ σκοπεύει να συνεχίσει να γράφει ιστορικές σελίδες στα βιβλία του αθλήματος για την Αφρική και την Αλγερία εκπληρώνοντας τα δικά της όνειρα.