world_sailing

Ιστιοπλοΐα: Η παγκόσμια ομοσπονδία «σαλπάρει» προς την ισότητα των φύλων

Πηνελόπη Γκιώνη

Με στόχο η παρουσία των γυναικών, εντός κι εκτός σκαφών, να διευρυνθεί και να επιτευχθεί η ισότητα ανάμεσα στα φύλα σε όλους τους τομείς, η παγκόσμια ομοσπονδία ιστιοπλοΐας (World sailing) δημιούργησε το πρόγραμμα «Steering the Course» ώστε μέσα στις δύο επόμενες τετραετίες θα γίνει το άθλημα όπως το οραματίζονται.

Στους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαθχούν στο Παρίσι φέτος, θα φανεί για πρώτη φορά το αποτέλεσμα των προσπαθειών όλων των φορέων του αθλητισμού για την απόλυτη ισότητα ανάμεσα στα φύλα αφού για πρώτη φορά θα συμμετέχει ίδιος αριθμός αθλητών και αθλητριών. Με αφορμή αυτό, η παγκόσμια ομοσπονδία ιστιοπλοΐας (World Sailing) ανακοίνωσε το εκτενές πλάνο της για το πρόγραμμα «Steering the Course» που έχει στόχο να αυξήσει την παρουσία των γυναικών στην ιστιοπλοΐα, σε όλα τα πεδία.

Η World Sailing έχει εγκαινιάσει από το 2021 το «Steering the Course Festival», κατά τη διάρκεια του οποίου δινόταν η ευκαιρία σε κορίτσια και γυναίκες να γνωρίσουν το άθλημα της ιστιοπλοΐας, να το δοκιμάσουν, να μάθουν περισσότερα γι’ αυτό αλλά και να εξερευνήσουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν για μία καριέρα γύρω από αυτό. Από το 2024 αυτό το φεστιβάλ γίνεται πρόγραμμα με ξεκάθαρους στόχους και πλάνο, που θα αφορά σε στοχευμένες και συντονισμένες προσπάθειες μέσα στις επόμενες δύο τετραετίες. Απώτερος στόχος είναι στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, του Λος Άντζελες 2028, να έχουν αυξηθεί τα ποσοστά παρουσίας των γυναικών στην ιστιοπλοΐα όσον αφορά στις αθλήτριες, στις προπονήτριες αλλά και στις γυναίκες που έχουν θεσμικές θέσεις.

Το «Steering the Course» περιγράφει ένα όραμα για το πώς θα πρέπει να είναι το άθλημα μέχρι το 2032 και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών και στόχων σε επτά τομείς προτεραιότητας οι οποίοι είναι οι εξής: προπονητές, εκπαιδευτές και αρχηγοί ομάδων, αξιωματούχοι αγώνων, συμμετοχή, ιστιοπλοΐα χωρίς αποκλεισμούς, εκδηλώσεις, μέσα ενημέρωσης και διακυβέρνηση.

Από τώρα μέχρι το 2028, η ομοσπονδία στοχεύει στην επίτευξη του στόχου του 30% των γυναικών που είναι εγγεγραμμένες ως προπονήτριες και βοηθητικό προσωπικό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας ανδρών/γυναικών του 2026/27 (αυτή τη στιγμή το ποσοστό είναι στο 18%), στην επίτευξη του 35% των γυναικών που είναι εγγεγραμμένες ως προπονήτριες ή αρχηγοί ομάδων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας νέων το 2026 (από 18% που ήταν στην τελευταία αντίστοιχη διοργάνωση στο Μπούζιος 2023) και στην εξασφάλιση 50% συμμετοχής γυναικών στα τεχνικά μαθήματα προπονητών της παγκόσμιας ομοσπονδίας την τετραετία 2025-2028 (το σημερινό ποσοστό είναι 42%).

Παράλληλα, η ομοσπονδία εργάζεται επίσης για την αύξηση του αριθμού των γυναικών μελών του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών, με στόχο το 50% της γυναικείας εκπροσώπησης στην ηγετική ομάδα του Προέδρου και του Αντιπροέδρου (από 37,5% που είναι σήμερα) και το 40% της γυναικείας εκπροσώπησης στις επιτροπές και τις ενώσεις της World Sailing, από 33% και 35% αντίστοιχα. Αυτοί οι στόχοι θα αποτελέσουν βασικό τομέα εστίασης για τους εκλεγμένους αξιωματούχους της World Sailing κατά τη διάρκεια της θητείας 2025-2028.

Η ιστιοπλοΐα θα ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων μεγάλων ομοσπονδιών αλλά και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ως μία συνέχεια στη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται για την εκπροσώπηση των γυναικών σε όλους τους τομείς του αθλητισμού.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]