Ρόζα Μαρία Κορέια ντος Σάντος Μότα. Αυτό είναι ολόκληρη το όνομα της Πορτογαλίδας δρομέα, χρυσής Ολυμπιονίκης του μαραθωνίου της Σεούλ και Παγκόσμιας πρωταθλήτριας. Το όνομά της δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητο, πόσω μάλλον όταν κουβαλά και τέτοια ιστορία και συνεχίζει να έχει δίπλα του καταπληκτικές επιδόσεις.
Η 65 ετών σήμερα δρομέας είναι μία από τις δημοφιλέστερες αθλήτριες της Πορτογαλίας αφού ήταν εκείνη που έβαλε τη χώρα της στον πίνακα με τα μετάλλια γυναικών από Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρωτοπόρος σε πολλά, η Μότα είχε τρέξει στον πρώτο μαραθώνιο γυναικών σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1984 στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες, και είχε κατακτήσει το χάλκινο. Η ίδια είχε νικήσει στον πρώτο μαραθώνιο γυναικών που είχε μπει σε πρόγραμμα Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, βρισκόταν στην αφετηρία αυτού του μοναδικού εγχειρήματος που έχει φτάσει σήμερα να μπορεί να μας προσφέρει απίστευτο θέαμα.
Το χρυσό στην Αθήνα το 1982
Το 1982 η χάρη της έφτασε στην Αθήνα. Όλη η πόλη κινούνταν σε ρυθμούς Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και το Ολυμπιακό στάδιο ήταν έτοιμο να υποδεχτεί κορυφαία ονόματα του κλασσικού αθλητισμού ενώ στο Καλλιμάρμαρο θα στηνόταν η πιο ιστορική σκηνή για τον τερματισμό του μαραθωνίου. Για τις γυναίκες, αυτός ήταν ο πρώτος μαραθώνιος αμιγώς για εκείνες σε μία μεγάλη διοργάνωση. Η Ρόζα Μότα έτρεχε τον πρώτο επίσημο μαραθώνιο της καριέρας της και δεν ήταν ένα από τα φαβορί όμως κατάφερε, σχεδόν εύκολα, να νικήσει σε αυτή τη σημαντική κούρσα. Η ίδια έγινε αργότερα Λαμπαδηδρόμος της Ολυμπιακής Φλόγας το 2004, για τους Αγώνες της Αθήνας.
Η Μότα το 1992, μετά από δύο Ολυμπιακά μετάλλια, ένα παγκόσμιο, τρία σερί χρυσά ευρωπαϊκά και αρκετές νίκες στους κορυφαίους μαραθωνίους όλου του κόσμου, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και αποχαιρέτησε τον πρωταθλητισμό. Όμως ποτέ δεν σταμάτησε να τρέχει αλλά ούτε να βρίσκεται πραγματικά εκεί για το άθλημα που έχει κάνει ζωή της αφού δεν είναι λίγες οι φορές που θα τη δει κανείς χαμογελαστή, με τη γλυκιά φυσιογνωμία που έχει να βρίσκεται στους μαραθώνιους, να κρατά την κορδέλα του τερματισμού ή να μοιράζει μπουκάλια με νερό.
Το επίτευγμα του 2023
Ανάμεσα στις συμμετοχές του ημιμαραθωνίου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα δρόμου στη Ρίγα βρισκόταν και το όνομά της. Με τα ίδια κοντοκουρεμένα μαλλιά, το ίδιο στυλ στο τρέξιμο και την ίδια πυγμή, η Μότα τερμάτισε σε 1:26.01 (!) και έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στην ηλικιακή κατηγορία 65-69 ετών. Το ρεκόρ, όμως, δεν ήταν το σημαντικότερο αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας καθώς η θέλησή της, το θράσος της και η πραγματική και ατελείωτη αγάπη της για το τρέξιμο είναι αυτά που την έκαναν αυτό που είναι σήμερα και όλα αυτά που συνοδεύουν το όνομά της.
🤯 Para flipar lo de Rosa Mota.
— CORREDOR\ (@soycorredor_es) October 1, 2023
● 1:26:06
● 65 años.
● A 4:04 min/km.#CORREDOR\ #WARiga23 https://t.co/FF8koLFlGl pic.twitter.com/QQElL5OpoS