maria_purtsa
20/01/2024
ΣΤΙΒΟΣ

Μαρία Πούρτσα στο GWomen: «Ήθελα να γίνω τριπλουνίστρια γιατί η Ελλάδα έχει καλούς άλτες και ένιωθα πως το έχω στο αίμα μου»

Πηνελόπη Γκιώνη

Η Ελλάδα αποκτά μία ακόμη άλτρια του τριπλούν που ελπίζει να ενισχύσει την Εθνική ομάδα στίβου στις ερχόμενες διοργανώσεις. Η Μαρία Πούρτσα έρχεται από τη Γερμανία με σκοπό να γίνει βασικό μέλος μιας ομάδας που έχει προοπτικές.

Η Ελλάδα στο τριπλούν έχει παράδοση, οι αθλήτριες της χώρας έχουν διακριθεί φορώντας το εθνόσημο και έχουν δημιουργήσει μία κληρονομιά η οποία χρήζει συνέχειας. Πριν από ένα διάστημα, η Οξάνα Κορένεβα πήρε την ελληνική υπηκοότητα και θα μπορέσει πλεόν να αγωνιστεί ως μέλος της Εθνικής ομάδας. Η Σπυριδούλα Καρύδη, που ήδη αγωνίζεται για την Εθνική από μικρή ηλικία, ετοιμάζεται επίσης για τις διεθνείς διοργανώσεις της σεζόν και στην παρέα των δύο έρχεται να προστεθεί και η Μαρία Πούρτσα.

Γεννημένη στη Γερμανία, από πατέρα Έλληνα και μητέρα Βουλγάρα, η Μαρία Πούρτσα μεγάλωσε σε ένα ελληνικό σπίτι όπου οι γονείς, που είχαν ελληνικό εστιατόριο στη Δρέσδη, μιλούσαν τη γλώσσα. Έπειτα πήγε σε ελληνικό σχολείο, για να μάθει να διαβάζει και να γράφει στα ελληνικά. Ασχολήθηκε από μικρή με τον στίβο καθώς, όπως πολλά παιδιά, ήθελε να κάνει ό,τι έκανε ο αδερφός της. Η ατελείωτη ενέργειά της και η χαρά που έπαιρνε από τις προπονήσεις, την οδήγησαν στο να συνεχίσει και να καταλήξει τελικά στον πρωταθλητισμό. To τριπλούν ήρθε στη ζωή της στα 16, αφού νωρίτερα έκανε βασικά εμπόδια και μήκος, και πρώτη φορά έκανε αγώνα τριπλούν στα 19 οπότε και άρχισε να προπονείται μόνο γι’ αυτό. Μετακόμισε στο Τσέμνιτζ, ξεκίνησε προπονήσεις με τον Χάρι Μαρούς και πλέον μπορεί περήφανα να λέει πως κάνει άλματα πάνω από 14μ., όσο παράλληλα εργάζεται και μία φορά την εβδομάδα σε κέντρο αποκατάστασης ως ψυχολόγος αφού έχει πάρει και το πτυχίο της.

 maria purtsa Η Μαρία Πούρτσα, λίγο μετά την ανακοίνωση ότι σύντομα θα αγωνίζεται με τα γαλανόλευκα, μίλησε στο GWomen σχετικά με την πορεία της, την απόφασή της για αλλαγή υπηκοότητας, τη σχέση της με την Ελλάδα αλλά και τις προσδοκίες της από αυτή την αλλαγή ζωής.

«Ήθελα να γίνω τριπλουνίστρια γιατί η Ελλάδα είχε πολλούς καλούς άλτες και θεωρούσα πως το έχω στο αίμα μου»

«Οι πρώτοι μου προπονητές στο χωριό μου, στο Κοσεμπάουντε, είπαν από πολύ νωρίς πως ως παιδί είχα προοπτική στο τριπλούν, επειδή είχα τη δύναμη να πηδάω και να έχω καλή αίσθηση του ρυθμού. Ήθελα από μικρή να γίνω τριπλουνίστρια γιατί υπήρχαν τόσες πολλές και τόσοι πολλοί καλοί άλτες του τριπλούν στην Ελλάδα και θεωρούσα πως είναι στο αίμα μου.

Πρώτη φορά το δοκίμασα στη Δρέσδη και στον πρώτο μου αγώνα σε ηλικία 17 ετών, πήδηξα 11.19μ.. Μετά, άλλαξα προπονητή και ξεκίνησα να συνεργάζομαι με τον πολύ πετυχημένο Χάρι Μαρούς. Ο ίδιος προπονούσε και την Κρίστιν Γκιέρις μέχρι το 2019 ενώ κάνω προπόνηση μαζί και με τον Μαξ Χες, που είναι επίσης ένας επιτυχημένος άλτης. Στο γκρουπ έχουμε ακόμη δύο μηκίστες και δύο τριπλουνίστες, είναι πολύ ωραία», είπε μιλώντας στο GWomen.

Η 29χρονη αθλήτρια, εξήγησε τους λόγους που την οδήγησαν να πάρει την απόφαση να αλλάξει υπηκοότητα:

«Υπάρχουν διάφοροι λόγοι πίσω από την επιλογή μου. Προσωπικά, είναι μία μεγάλη τιμή να έχω την ευκαιρία να αγωνιστώ για την Ελλάδα και να εκπροσωπήσω τη χώρα. Το κερασάκι στην τούρτα για μένα ήταν όταν πήδηξα 14.02μ. το 2023 και έλαβα πρόσκληση για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Βουδαπέστης. Ωστόσο, η γερμανική ομοσπονδία είχε βάλει ένα δικό της όριο στα 14.05μ. και γι’ αυτό δεν αγωνίστηκα τελικά. Αυτό με έκανε ακόμη πιο αποφασισμένη να αγωνιστώ για την Ελλάδα. Θέλω να διευρύνω τις ευκαιρίες μου, να λάβω υποστήριξη και πάνω απ’ όλα να ζω με το άθλημά μου. Απλά βλέπω πως οι συνθήκες είναι καλύτερες για μένα, στην ελληνική ομοσπονδία.

«Η ομοσπονδία με καλωσόρισε με ανοιχτές αγκάλες, μεγάλη τιμή για μένα»

Αφού πήρα την απόφαση, επικοινώνησα με την ελληνική ομοσπονδία. Και με καλωσόρισαν με ανοιχτές αγκάλες, ήταν συγκλονιστική η υποστήριξη που λάμβανα σε κάθε μέιλ. Το πήραν από την αρχή πολύ ζεστά. Η διαδικασία χρειάστηκε λίγα βήματα και ήταν δύσκολη σε ορισμένα σημεία. Ο ΣΕΓΑΣ ήταν πολύ υποστηρικτικός. Ανακουφίστηκα πάρα πολύ όταν φάνηκε πως η ομοσπονδία ήταν κάτι περισσότερο από ανοιχτή να κάνει όλη αυτή τη διαδικασία από την αρχή. Και είμαι πολύ ευχαριστημένη που τελικά δούλεψαν όλα και έχουμε τόσο καλή επικοινωνία.

Ενημέρωσα τον στενό μου κύκλο για την απόφασή μου, αρκετά σύντομα. Η οικογένειά μου, ο προπονητής μου και ο σύλλογός μου με υποστήριξαν. Έχω τη στήριξή τους και είναι περήφανοι για μένα, με στηρίζουν διαρκώς και καταλαβαίνουν τον λόγο πίσω από αυτή την απόφαση που είναι να διευρύνω τις ευκαιρίες μου και να ζήσω από το άθλημά μου. Αν θα υπάρξουν αντιδράσεις σε άλλα επίπεδα, δεν ξέρω.

Είναι τεράστια τιμή για μένα να είμαι μέλος της ελληνικής ομάδας. Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμη αλλά είμαι φοβερά χαρούμενη. Θέλω να εκπροσωπήσω την Ελλάδα όσο περισσότερο μπορώ και να κάνω το καλύτερο δυνατό».

Στις προσδοκίες της για τη φετινή σεζόν περιλαμβάνονται όλες οι κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις, οπουδήποτε δηλαδή θα μπορέσει να φορέσει την εμφάνιση της Ελλάδας και να κάνει άλμα ως μέρος αυτής της ομάδας:

«Θέλω να βγάλω τον καλύτερό μου εαυτό και να εκπροσωπήσω την Ελλάδα όσο περισσότερο μπορώ. Προσωπικά θέλω να βελτιώσω το ατομικό μου ρεκόρ αλλά η χρονιά και κάποια highlights όπως το Παγκόσμιο κλειστού στίβου, το Ευρωπαϊκό ανοιχτού, το Βαλκανικό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα ήθελα να λάβω μέρος σε όλους τους αγώνες και έχω ελπίδες να φτάσω σε τελικούς. Το μότο μου είναι: ένα βήμα τη φορά. Οπότε συγκεντρώνομαι στο εδώ και το τώρα αλλά θέλω να σκέφτομαι τις διεθνείς διοργανώσεις».

 maria purtsa

Η Πούρτσα, που προετοιμάζεται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία για τους αγώνες του κλειστού, τονίζει πως η Ελλάδα για εκείνη δεν είναι απλά το μέρος καταγωγής του πατέρα της αλλά είναι το μέρος που φορτίζει τις μπαταρίες της και που απολαμβάνει τη φιλοξενεία:

«Πήγα σε ελληνικό σχολείο για έξι χρόνια για να μάθω να διαβάζω και να γράφω. Όταν ήμουν 5 ετών ταξίδεψα μόνη μου για πρώτη φορά στο σπίτι της γιαγιάς μου, στον Άγιο Αθανάσιο και πέρασα εκεί τις καλοκαιρινές μου διακοπές μαζί της. Έχω ακόμη οικογένεια εκεί και στην Έδεσσα και μερικούς σπουδαίους φίλους. Συνήθως, κάθε καλοκαίρι είμαι στην Ελλάδα και εκεί βασικά φορτίζω ξανά τις μπαταρίες μου.

Έχω γνωρίσει ήδη μερικά παιδιά της ομάδας, σε αγώνες, και μάλιστα χάρη στην επικοινωνία με την Ειρήνη Βασιλείου καταφέραμε πέρυσι να κάνουμε προετοιμασία στην Κρήτη. Επίσης έχω αγωνιστεί μαζί με τον Αντώνη Μέρλο και τον Τάσο Λατιφλάρι και έχω μιλήσει και ελληνικά μαζί τους. Μιλάω με προφορά βέβαια αλλά μου αρέσει πολύ να τα μιλάω και απολαμβάνω τη φιλοξενία των Ελλήνων, που είναι και η εικόνα που έχω εγώ για τη χώρα».

Αξίζει να αναφέρουμε πως το ατομικό ρεκόρ της Πούρτσα στο τριπλούν είναι 14.11μ. και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Νο19 της κατάταξης, για την πρόκριση στους ερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]