tara davis woodhall
25/02/2024
ΣΤΙΒΟΣ

Τάρα Ντέιβις Γούντχολ, η σημαντικότερη υποψήφια για τον παγκόσμιο τίτλο του μήκους στη Γλασκόβη

Πηνελόπη Γκιώνη

Με τη back-to-back Παγκόσμια πρωταθλήτρια του μήκους, Ιβάνα Σπάνοβιτς να απουσιάζει, η Τάρα Ντέιβις Γούντχολ θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για τη διαδοχή στον θρόνο και οι πιθανότητες είναι μαζί της.

Από όταν ήταν μικρή σε ηλικία, όταν ακόμη έτρεχε εμπόδια παράλληλα με το μήκος, η Τάρα Ντέιβις Γούντχολ ήταν γνωστή για τις καλές της επιδόσεις στον στίβο. Η Αμερικανίδα ανήκει στη γενιά παιδιών που στην Ελλάδα αποκαλούμε «γενιά του Κάλι», μιας και η ίδια είχε πετύχει στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ18 του Κάλι το 2015 την πρώτη της μεγάλη επιτυχία κατακτώντας το χρυσό στο μήκος.

Η πορεία της αθλήτριας ήταν ανοδική και στα 18 της είχε φτάσει να πηδά 6.73μ. Χρειάστηκε να περάσουμε τέσσερα χρόνια, όμως, για να μπορέσει να δει το ατομικό της ρεκόρ να βελτιώνεται αλλά τελικά άξιζε τον κόπο αφού τον Μάρτιο του 2021 έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 7 μέτρων και με άλμα στα 7.14μ δήλωσε παρούσα για όλες τις μελλοντικές διοργανώσεις. Την ίδια χρονιά, κατέκτησε την έκτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο με 6.84μ.

Το 2022 η χρονιά δεν της βγήκε και σταμάτησε νωρίς, χωρίς να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού στο Όρεγκον. Το 2023, όμως, επέστρεψε. Παρ’ ότι η χρονιά για εκείνη δεν ξεκίνησε καλά αφού τιμωρήθηκε για έναν μήνα καθώς σε έλεγχο αντι-ντόπινγκ εντοπίστηκαν ποσοστά μεταβολιτών μαριχουάνας μεγαλύτερα από το επιτρεπτό όριο, η συνέχεια ήταν αυτή ακριβώς που ήθελε.

Ολοκλήρωσε τρεις αγώνες με άλματα μεγαλύτερα των 7 μέτρων ενώ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης κατάφερε να ανέβει στο βάθρο, δίπλα στο είδωλό της την Ιβάνα Σπάνοβιτς. Η Ντέιβις Γούντχολ πήδηξε 6.91μ στον τελικό και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο. Φέτος, χωρίς την Σπάνοβιτς, οδεύει προς το χρυσό.

Η Αμερικανίδα ετοιμάζεται για το ερχόμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Γλασκόβης έχοντας ήδη δείξει πως βρίσκεται σε φοβερή κατάσταση αφού έχει την κορυφαία επίδοση στον κόσμο για την ώρα με 7.18μ (!), επίδοση που αποτελεί και ατομικό της ρεκόρ. Η 24χρονη φέτος έχει τη μεγάλη ευκαιρία να στεφθεί Παγκόσμια πρωταθλήτρια αφού η “βασίλισσα” του κλειστού στίβου, Σπάνοβιτς, προτίμησε να μην αγωνιστεί στον κλειστό ενώ το ίδιο επέλεξε και η χρυσή Ολυμπιονίκης Μαλάικα Μιχάμπο, η πρωταθλήτρια Ευρώπης στον κλειστό Τζάζμιν Σόγιερς και άλλες δυνατές άλτριες.

Ωστόσο, η Ντέιβις Γούντχολ θα έχει ανταγωνισμό και μάλιστα αρκετά σκληρό. Η νεαρή Λαρίσα Ιαπικίνο κατεβαίνει στο Παγκόσμιο με μοναδικό στόχο να πάρει το χρυσό μετάλλιο αφού έχει φλερτάρει τόσο πολύ με τα 7 μέτρα που ίσως να τη δούμε να τα φτάνει πολύ σύντομα και γιατί να μην το κάνει στο εξαιρετικό στάδιο της Emirates Arena. Η Ιαπικίνο, που ήταν πέμπτη στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης και «αργυρή» στο περσινό Ευρωπαϊκό κλειστού, έχει καταγράψει φέτος καλύτερο άλμα στα 6.80μ και σίγουρα θα στοχεύσει στη βελτίωσή του.

Παράλληλα, η Σέρβα Μίλιτσα Γκαρντάσεβιτς που έχει δείξει σταθερότητα στα άλματα άνω των 6.80μ, η Γερμανίδα Μικαέλε Ασανί που φέτος έχει 6.91μ και, φυσικά, η «χάλκινη» στο Παγκόσμιο του 2023 η Ρουμάνα Αλίνα Ροτάρου, θέτουν υποψηφιότητα για το βάθρο.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]