nawal el moutawakel
17/03/2024
ΣΤΙΒΟΣ

Η Ναουάλ Ελ Μουταουακίλ έκανε το βήμα και 40 χρόνια μετά θα δει την ισότητα των φύλων στους Ολυμπιακούς

Πηνελόπη Γκιώνη

Πριν από 40 χρόνια ήταν η πρώτη και η μόνη γυναίκα της ομάδας της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σήμερα, θα δει την απόλυτη ισότητα των φύλων να εφαρμόζεται στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του κόσμου. Η Ναουάλ Ελ Μουταουακίλ περπάτησε, ώστε να μπορέσουν όλες οι επόμενες να τρέξουν…

Από το να είσαι η πρώτη γυναίκα της χώρας σου που πηγαίνει σε Ολυμπιακούς Αγώνες και μάλιστα η πρώτη χρυσή Ολυμπιονίκης μιας ολόκληρης ηπείρου, στο να έχεις βάλει το λιθαράκι σου για να υπάρχει η απόλυτη ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων. Η Ναουάλ Ελ Μουταουακίλ έκανε ένα γενναίο βήμα προς την ισότητα και στα 62 της βλέπει με τα μάτια της πως εκείνο της το βήμα δεν πήγε στράφι.

Η Μαροκινή πρωταθλήτρια των 400μ με εμπόδια ήταν η πρώτη γυναίκα από το Μαρόκο που αγωνίστηκε ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λος Αντζελες το 1984, όταν το αγώνισμά της είχε ενταχθεί για πρώτη φορά στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Τότε, η Μαροκινή πρωταθλήτρια είχε καταφέρει να αναδειχθεί χρυσή Ολυμπιονίκης και να κατακτήσει το πρώτο χρυσό μετάλλιο που έχει φέρει ποτέ γυναίκα στο Μαρόκο αλλά και την Αφρική γενικά. Επίσης, ήταν η πρώτη Μουσουλμάνα και η πρώτη Αράβισσα χρυσή Ολυμπιονίκης. «Θυμάμαι το 1984, όταν ήμουν η μόνη γυναίκα στην ομάδα, και αναρωτιόμουν τότε γιατί δεν υπήρχαν γυναίκες δημοσιογράφοι, στη μαροκινή ομάδα μου. Γιατί δεν υπήρχαν γυναίκες προπονήτριες, κριτές, ή μια γυναίκα ως αρχηγός στην ομάδα;», αναλογίστηκε σε συνέντευξή της στο Olympics.com.

Αυτή η επιτυχία της Ελ Μουταουακίλ αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την εξέλιξη της αθλητικής κουλτούρας στη χώρα αλλά και τις μουσουλμανικές χώρες αφού η ίδια, έπειτα, έγινε υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών στον αθλητισμό και έβαλε στόχο της να καταρρίψει την αντίληψη που επικρατούσε στη χώρα της πως οι γυναίκες δεν μπορούν να χτίσουν μία καριέρα στον στίβο.

Μετά την επιτυχία της, συνέχισε να υπηρετεί τον αθλητισμό από διάφορα πόστα ακόμη και από την κεφαλή του Υπουργείου αθλητισμού του Μαρόκο ή τη θέση της Αντιπροέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ενώ σήμερα είναι ένα από τα μέλη της ΔΟΕ, από όπου και συνεχίζει το πολύτιμο έργο της. 40 χρόνια μετά το χρυσό της μετάλλιο στο Λος Άντζελες, γίνεται μάρτυρας της απόλυτης ισότητας των φύλων στους Ολυμπιακούς. Η ΔΟΕ έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό πως στο Παρίσι θα συμμετάσχει ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών και πως για πρώτη φορά θα δούμε το απόλυτο 50-50 να υλοποιείται.

«Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή για μένα. Θα γίνουμε μάρτυρες για πρώτη φορά τώρα στο Παρίσι 2024, σχεδόν, ίσων ευκαιριών για τις γυναίκες σε κάθε τομέα. Είμαι πολύ χαρούμενη που βλέπω να συμβαίνει αυτό.

Όταν βλέπω πόσο μακριά φτάσαμε από το 1984, όταν για πρώτη φορά αγωνίστηκα σε ένα αγώνισμα που δεν επιτρεπόταν για τις γυναίκες, τα 400 μέτρα εμπόδια, και ξαφνικά τώρα βλέπουμε γυναίκες να τρέχουν μαραθώνιους όπως οι άνδρες, να αγωνίζονται στην πυγμαχία, στην πάλη ... θα γίνουμε μάρτυρες μιας φανταστικής διοργάνωσης Ολυμπιακών στο Παρίσι», δηλώνει με περίσσια υπερηφάνεια η Μαροκινή.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]